fbpx

Факт е, че днес все повече хора страдат от алергии, в сравнение с периода от преди 50 години. Но няма нищо чудно в това. Анализирайки няколко факта от модерния ни начин на живот, можем да си отговорим защо – почти всяко дете е приемало няколко вида антибиотик само през първите години от живота си и за съжаление често без основание. Храната, която приемаме съдържа все повече захар, оцветители, консерванти и изкуствени подобрители, а поне 30% от населението е толкова стресирано, че е на ръба на burnout. На все по-голяма част от хората чревната флора е нарушена и страдат от метеоризъм, болка и хронична умора.

Модерната медицина в по-голямата си част е насочена към лечението на симптомите, вместо да се бори с причините. В тази връзка е добре да се замислим и предприемем нов подход за действие при наличието на алергии. Да се насочим към превенция и лечение на причината, а не просто потискане на симптоматиката.

Все повече изследвания потвърждават, че причината за алергиите се корени в нарушената чревна микрофлора и произтичащата от това неправилно насочена имунна реакция.

Връзката между чревната лигавица и алергиите

Алергии могат да възникнат, когато е налице нарушена бариерна функция на лигавиците в тялото – в носа, белите дробове, червата. В този случай веществата, които попадат в организма с въздуха или храната, не могат да бъдат правилно контролирани и определени като безвредни от имунната система, а проникват незабавно и необуздано в кръвта или лимфната система. Този неконтролиран допълнителен стрес може да доведе до свръх реакция на имунната система, а резултата са алергични реакции и непоносимост към храни.

Въпреки различните симптоми на алергиите, същността им е еднаква: те се характеризират като имунна реакция срещу безвредни за организма вещества, при която имунните клетки погрешно ги идентифицират като заплаха.

Атакувайки алергена, имунните клетки започват да синтезират така наречените IgE антитела, които от своя страна провокират производството на хистамин, който е отговорен за алергичната симптоматика. Симптомите варират и се изразяват в кихане, хрема или запушен нос, зачервени и сълзящи очи, уртикария, подуване, коремна болка, гадене, диария, астма, атопични прояви и др..В тежките случаи организмът може да реагира екстремно с анафилактичен шок, който изисква незабавно внимание и спешна медицинска помощ.

Когато е налице алергична реакция, алергенът вече е успял да премине първата бариера на чревната лигавица незабелязан. В лигавицата на червата има специално антитяло sIgA, което обикновено предотвратява проникването на чужди вещества и алергени. sIgA се произвежда от клетките на червата в подлежащия лигавичен слой. Това антитяло се явява един вид защитно покритие на червата. Протективната му роля срещу алергиите се състои в това, че то се прикрепя към чуждите за организма вещества, като по този начин ги маркира и не позволява те да бъдат усвоени от тялото. Това предотвратява алергичната реакция, преди да се появи.

За да се предпазим от алергии, трябва да защитим чревната лигавица

Принципът за защита на чревната флора представлява основна концепция за намаляване на риска от алергии. В крайна сметка всяко вещество, което причинява алергии, се отблъсква по един и същи механизъм. Дали това вещество идва от растения или животни, от храна или от козметични продукти не е решаващо. Това прави възможно лечението на различните алергии, като се използва специфична мукозна (лигавична) терапия.

И ако за възрастните, страдащи от алергии, можем да се насочим към терапия отстраняваща причината, то що се отнася за децата, правилната стратегия е превенцията.

Рискът от алергии е силно генетично зависим. Ако в семейството съществува свръхчувствителност към определени вещества или храни, има голяма вероятност потомството да развие подобни алергии. А ако и двамата родители са засегнати, вероятността нараства от 60 до 80 процента.

Здравата и разнообразна чревна флора обаче може значително да намали този риск, тъй като 80 процента от имунните клетки се намират в червата, а и е налице по-горе обяснената зависимост.

Значимостта на балансираната чревна микрофлора за превенцията от алергии е доказана и чрез изследване на изпражненията на деца с алергии, където наличието на клостридии („лоши“ бактерии) преобладава над „добрите“ бифидобактерии. Докато в  изпражненията на деца без алергии, този дисбаланс не е на лице.

И ако сте сред родителите, чиито деца са фамилно обременени, може да предприемете правилните действия, за да се погрижите за чревната им флора и да намалите значително риска от проявата на алергии.

Трябва да се отбележи, че факторите за развитие на балансирана чревна флора при децата са комплексни и е добре да се опитате да подсигурите правилните условия за това. За да постигнете това разполагате с ограничено време. Чревната микрофлора се формира в първите 3 години от живота на детето и след това остава сравнително постоянна.

Още по време на бременността майката може да повлияе положително за развитието на правилната микрофлора на своето бебе. В този период менюто ѝ трябва да включва разнообразна, богата на витамини и минерали диета, тъй като бебето усвоява това, което яде майка му. Тютюнопушенето или честото пребиваване в задимени пространства са предпоставка детето да бъде по-податливо на алергии. Начинът на раждане също играе роля – в случай, че то се осъществи чрез цезарово сечение, бебето пропуска важния контакт с вагиналната флора на майката. Тогава първите заселници в чревния тракт на детето не са полезните бифидобактерии и лактобацили, а вредните и често антибиотично резистентни бактерии от болничната среда.  Кърменето е друг основен момент в изграждането на балансирана чревна флора. Кърмата освен белтъчини, мазнини, минерали, секреторен Ig A и т.н., съдържа и уникалните за човешкото мляко олигозахариди, които са идеалната храна за бактериалните общности в коремчето на бебчето.

Към всички тези стъпки за постигането на балансирана чревна микрофлора е добре да включите и приема на хранителна добавка с правилните бактериални щамове. Такъв е синбиотика Омни-Биотик Панда, който съдържа доказано първите и най-важни учители на имунната система. Още по време на бременността е желателно майката да приема Омни-Биотик Панда, за да за балансира своя микробиом, и по този начин да повлияе положително върху този на бебето си. А след това приема трябва да продължи и от бебето от първия ден на раждането, както и през първата година от живата му. Така ще гарантирате правилното развитие на популацията на полезните бактерии, над тази на вредните такива, които също нормално населяват чревния тракт. Това е изключително важен момент, който не трябва да изпускате.

С правилните грижи ще гарантирате поставянето на най-добрата основа за развитието на балансиран чревен микробиом на своето дете и ще намалите значително риска от появата на алергии.

панда-картинка

Разберете повече за това как можете да дадете добър старт на своето бебе чрез пробиотичната комбинация Омни-Биотик Панда, разработена специално за бъдещите майки и за бебетата от първия ден на раждането:


Защо се появяват алергиите при децата

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *