fbpx
Header Omni-Biotic Pro-Vi 5

5 бактерии – “професионалисти” + витамин D за твоята имунна система

OMNi-BiOTiC® Pro-Vi 5 е идеалният спътник за защитните сили на тялото ви! Този иновативен и уникален в световен мащаб пробиотик съчетава 5 специално подбрани бактериални щама, които са показали в проучвания различни антивирусни свойства. Те ще допълнят чревната ви флора с 5 милиарда симбионти, а добавеният витамин D ще допринесе за нормалната функция на имунната система при възрастни и деца.

опаковка Омни-Биотик Про-Ви 5

Как действа?

Проучвания показват, че включените бактериални щамове в OMNi-BiOTiC® Pro-Vi 5 имат свойството да си взаимодействат с различни вируси и да изявяват антивирусно действие, например чрез трапинг-механизъм, чрез освобождаване на антивирусни вещества, чрез рецепторна блокада и активиране на фагоцитиращи клетки.

Добавеният витамин D в Омни-Биотик Про-Ви 5 допринася за нормалната функция на защитните сили при възрастни и деца. Проучвания показват, че хора с ниско ниво на витамин D по-често се оплакват от настинки отколкото хората, които приемат достатъчно количество.

OMNi-BiOTiC® Pro-Vi 5 е подходящ в периоди на високо вирусно натоварване, когато имунната система е подложена на силен натиск и защитните сили на организма имат нужда от подкрепа и съдействие.

Проучвания показват, че съдържащите се в Омни-Биотик Про-Ви 5 бактериални щамове имат следното действие:

Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus LB2 (LMG P-21905) има доказана антивирусна активност при грипен вирус18

Lactobacillus rhamnosus SP1 (DSM 21690) има доказана антивирусна активност при грипен вирус тип А (H1N1), инфекции на горните и долните дихателни пътища, риновируси, ротавируси, трансмисивен гастроентерит (TGEV)4,5,6,7,8

Lactobacillus reuteri DSM 12246 има доказана антивирусна активност при везикуларен стоматит вирус (VSV)1,2,3

Lactobacillus rhamnosus CRL1505 (DSM 29673) има доказана антивирусна активност при респираторен синцитиален вирус (RSV)9,10,11,12,13

Bifidobacterium animalis ssp. lactis DSM 15954 има доказана антивирусна активност при инфекции на респираторния тракт14,15,16,17

Състав

Едно саше (= 2 g) съдържа 5 милиарда бактерии от 5 специално подбрани щама:

  • Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus LB2 (LMG P-21905)
  • Lactobacillus rhamnosus SP1 (DSM 21690)
  • Lactobacillus reuteri DSM 12246
  • Lactobacillus rhamnosus CRL1505 (DSM 29673)
  • Bifidobacterium animalis ssp. lactis DSM 15954

Омни-Биотик® Про-Ви 5 не съдържа животински протеини, глутен и лактоза. Подходящ при лица с алергия към мляко.

Съставки: малтодекстрин, хидролизирано картофено нишесте,
инулин, бактериални щамове, Витамин D (Cholecalciferol)

Дозировка

Приготвянето е просто: 1 – 2 пъти дневно се разтваря по 1 саше Омни-Биотик® Про-Ви 5 (=2 g) в около 125 мл вода, разбърква се и се изчаква минимум една минута за активиране.

Препоръчително е приемът да се осъществява преди хранене. Това може да се случи преди закуска и вечеря, например.

При деца над 4 г. се препоръчва прием на 1 саше дневно. При деца от 1 до 4 г. се препоръчва прием по 1/2 саше дневно.

В Омни-Биотик® Про-Ви 5 се съдържат само естествени за човешкия микробиом бактерии, поради което той може да се приема и по време на бременност и кърмене.

Продуктите от линията Омни-Биотик® съдържат в малки количества различни баластни вещества, които се усвояват от бактериите като специфична храна, например фрукто-олигозахаридите (FOS) или инулин. Ако страдате от фруктозна нетолерантност, моля изчакайте активация на бактериите в рамките на 30 минути. През този половин час съживените след рехидратация бактерии почти напълно ще усвоят храната си (FOS, инулин и др.) така че до червата могат да достигнат единствено единични молекули.

Натоварване на имунната ни система

През студените зимни месеци, когато въздухът е особено сух, защитните сили на тялото ни са изложени на големи количества вируси и други патогени. За да се справи с това нападение, имунната система трябва да работи извънредно. Диета с твърде много захар и твърде малко фибри също променя жизненоважната за нас чревна флора. В допълнение на това, кратките зимни дни и липсата на упражнения на открито водят до дефицит на витамин D. Ако добавим стрес и/или психологическо напрежение към уравнението, имунната система страда от изгаряне и не може да защити тялото ни по начина, по който би трябвало. Ето защо препоръчваме OMNi-BiOTiC® Pro-Vi 5 винаги, когато защитните сили на тялото ни са под напрежение.

Чревните бактерии: ключът за борбата срещу вирусите

По-голямата част от антигените – т.е. нежеланите нашественици под формата на замърсители, токсични вещества и вредни микроорганизми често атакуват нашето тяло чрез храната и червата. Червата, поради огромната си обща повърхност, притежават безброй прицелни точки за патогените, но едновременно с това те образуват и нашата най-голяма защитна система. Така наречената чревна бариера се състои от разнообразна чревна флора, от чревната лигавица и от намиращата се в червата имунна система.

Пробиотичните бактерии играят важна роля за поддържането на
чревната бариера и са в състояние да повлияят в положителна посока
на собствените ни имунни клетки. Освен това те са развили специални механизми, с които да деактивират нежеланите нашественици, каквито са вирусите например.

Механизми за елиминиране на вирусите, които чревните бактерии използват

Трапинг-механизъм: Това е най-често срещаният механизъм, чрез който пробиотичните бактерии могат да деактивират вирусите. Понятието „trapping“ в превод на български означава „хващам/улавям в капан“ и точно това става в случая: определени бактериални щамове могат да се свържат с вирусите чрез своята клетъчна повърхност и така да ги „арестуват“.

Активно освобождаване на анти-вирусни вещества: определени бактериални щамове са в състояние да произвеждат така нар. бактериоцини. Тези вещества (напр. водороден пероксид или лактат) могат да ограничат размножаването на вирусите или да нарушат взаимодействието на вируса с неговата целева клетка.

Рецепторна блокада: По повърхността на клетките (напр. тези на чревната лигавица) се срещат различни рецептори. Тук могат да се прикрепят определени вещества или вируси. Но рецепторите имат много специфични части за прикрепване и така не всяко вещество може да се свърже към всеки рецептор. Необходимо е тези два компонента специално да си пасват – както ключ в ключалка. Определени бактерии са способни да превземат повърхността на клетките на чревната лигавица – и по този начин различните вируси нямат повече възможност да се прикрепват към рецепторите и да попаднат вътре в клетката.

Активиране на „фагоцитиращи клетки“: пробиотичните бактерии могат да активират така наречените „фагоцитиращи клетки“ (макрофаги), чиято задача е да прочистват тялото от различни вредни вещества. Фагоцитиращите клетки абсорбират и вирусите и след това ги разграждат.

omni-biotic-pro-vi-5

“Слънчевият” витамин D – от изключителна важност за имунната система

Витамин D всъщност не е витамин в класическия смисъл, тъй като
нашето тяло е в състояние само да си го произведе. Но затова му е необходима слънчева светлина – и то в достатъчно количество.

Този автосинтез обаче не зависи само от слънчевите лъчи, но и от UV индекса и от ъгълa на лъчението и съгласно науката, в много части на Европа то е недостатъчно. През зимните месеци на север от 42 градуса географска ширина (намира се приблизително на височината на Рим) не е възможно производството на витамин D чрез кожата. Като се прибави фактът, че повечето хора изпълняват своята работа в затворени помещения, се вижда, че дефицитът на витамин D е предварително програмиран.

Но каква всъщност е ролята на витамин D в нашето тяло? На повечето хора им е известна голямата роля на витамин D за нормални и здрави кости и зъби, но много малко знаят, че всяка една клетка от нашето тяло има нужда от витамин D, и то най-вече за процеса на клетъчното делене: този процес всъщност регенерира субстанцията на телата ни – тъй като всяка клетка има само определена продължителност на живот.

Клетките в нашaта костна система се подновяват приблизително на всеки десет години – затова пък клетките на чревната лигавица регенерират много бързо, на всеки два до пет дни. Тази честа регенерация е изключително важна за поддържане функцията на чревната лигавица като бариера срещу нежеланите чужди агенти и микроорганизми – и за да се осигури това бързо делене на клетките, телата ни имат нужда и от достатъчно количество витамин D.

Витамин D е особено важен и за имунната ни система: проучвания показват, че хора с ниско ниво на витамин D по-често се оплакват от настинки отколкото хората, които приемат достатъчно количество витамин D. Затова се препоръчва при хора, които имат малък контакт със слънчева светлина, редовно да се проверява нивото на витамин D и да се допълва.

Полезни статии от нашия блог:

Цитирани проучвания и източници:

[1] BOTIC T, KLINGBERG T, WEINGARTL H, CENCIC A. A novel eukaryotic cell culture model to study antiviral activity of potential probiotic bacteria. Int J Food Microbiol [Internet]. 2007 Apr 30 [cited 2020 Nov 19];115(2):227–34. Available from: https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0168160506005824

[2] Larsen N, Michaelsen KF, Parregaard A, Vogensen FK, Jakobsen M. A comparative study on adhesion and recovery of potential probiotic strains of Lactobacillus spp. by in vitro assay and analysis of human colon biopsies. Microb Ecol Health Dis [Internet]. 2009 Jan 11 [cited 2020 Nov 19];21(2):95–9. Available from: https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/08910600902907632

[3] Shornikova AV, Casas IA, Mykkanen H, Salo E, Vesikari T. Bacteriotherapy with Lactobacillus reuteri in rotavirus gastroenteritis. Pediatr Infect Dis J [Internet]. 1997 Dec [cited 2020 Nov 19];16(12):1103–7. Available from: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9427453/

[4] Szajewska H, Mrukowicz JZ. Probiotics in the treatment and prevention of acute infectious diarrhea in infants and children: A systematic review of published randomized, doubleblind, placebo-controlled trials. In: Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition [Internet]. Centre for Reviews and Dissemination (UK); 2001 [cited 2020 Nov 19]. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK68774/

[5] Kawase M, He F, Kubota A, Harata G, Hiramatsu M. Oral administration of lactobacilli from human intestinal tract protects mice against influenza virus infection. Lett Appl Microbiol [Internet]. 2010 Apr 5 [cited 2020 Nov 19];51(1):nono. Available from: http://doi.wiley.com/10.1111/j.1472-765X.2010.02849.x

[6] Maragkoudakis PA, Chingwaru W, Gradisnik L, Tsakalidou E, Cencic A. Lactic acid bacteria efficiently protect human and animal intestinal epithelial and immune cells from enteric virus infection. Int J Food Microbiol [Internet]. 2010 Jul [cited 2020 Dec 10];141(SUPPL.). Available from: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20106541/

[7] Pant N, Marcotte H, Brussow H, Svensson L, Hammarstrom L. Effective prophylaxis against rotavirus diarrhea using a combination of Lactobacillus rhamnosus GG and antibodies. BMC Microbiol [Internet]. 2007 [cited 2020 Nov 19];7. Available from: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17900343/

[8] Miettinen M, Pietila TE, Kekkonen RA, Kankainen M, Latvala S, Pirhonen J, et al. Nonpathogenic Lactobacillus rhamnosus activates the inflammasome and antiviral responses in human macrophages. Gut Microbes [Internet]. 2012 Nov [cited 2020 Nov 19];3(6):510–22. Available from: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22895087/

[9] Tomosada Y, Chiba E, Zelaya H, Takahashi T, Tsukida K, Kitazawa H, et al. Nasally administered Lactobacillus rhamnosus strains differentially modulate respiratory antiviral immune responses and induce protection against respiratory syncytial virus infection. BMC Immunol [Internet]. 2013 Aug 15 [cited 2020 Nov 19];14(1). Available from: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23947615/

[10] Villena J, Chiba E, Tomosada Y, Salva S, Marranzino G, Kitazawa H, et al. Orally administered Lactobacillus rhamnosus modulates the respiratory immune response triggered by the viral pathogen-associated molecular pattern poly(I:C). BMC Immunol [Internet]. 2012 [cited 2020 Nov 19];13:53. Available from: /pmc/articles/PMC3460727/?report=abstract

[11] Zelaya H, Tsukida K, Chiba E, Marranzino G, Alvarez S, Kitazawa H, et al. Immunobiotic lactobacilli reduce viral-associated pulmonary damage through the modulation of inflammation-coagulation interactions. Int Immunopharmacol [Internet].2014 Mar [cited 2020 Nov 19];19(1):161–73. Available from: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24394565/

[12] Kitazawa H, Villena J. Modulation of respiratory TLR3-antiviral response by probiotic microorganisms: Lessons learned from Lactobacillus rhamnosus CRL1505 [Internet]. Vol. 5, Frontiers in Immunology. Frontiers Research Foundation; 2014 [cited 2020 Nov 19]. Available from: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24860569/

[13] Salva S, Villena J, Alvarez S. Immunomodulatory activity of Lactobacillus rhamnosus strains isolated from goat milk: Impact on intestinal and respiratory infections. Int J Food Microbiol [Internet]. 2010 Jun 30 [cited 2020 Nov 19];141(1–2):82–9. Available from: https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0168160510001534

[14] Taipale T, Pienihkkinen K, Isolauri E, Larsen C, Brockmann E, Alanen P, et al. Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12 in reducing the risk of infections in infancy. Br J Nutr [Internet]. 2011 Feb 14 [cited 2020 Dec 10];105(3):409–16. Available from: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20863419/

[15] Khavkin AI, Keshishyan ES. Effectiveness of the probiotic Bifidobacterium (Bifidobacterium animalis subsp. lactis) strain DSM N 15954 in functional digestive disorders in infants: results of a prospective, open, observational study. Vopr Det Dietol. 2014;12(2):30–6.

16] Smith TJ, Rigassio-Radler D, Denmark R, Haley T, Touger-Decker R. Effect of Lactobacillus rhamnosus LGGR and Bifidobacterium animalis ssp. lactis BB-12R on health-related quality of life in college students affected by upper respiratory infections. Br J Nutr [Internet]. 2013 Jun [cited 2020 Nov 19];109(11):1999–2007. Available from: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23020819/

[17] Rautava S, Salminen S, Isolauri E. Specific probiotics in reducing the risk of acute infections in infancy – A randomised, double-blind, placebo-controlled study. Br J Nutr [Internet]. 2009 [cited 2020 Nov 19];101(11):1722–6. Available from: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18986600/

[18] Serkedjieva J, Danova S, Ivanova I. Antiinfluenza virus activity of a bacteriocin produced by Lactobacillus delbrueckii. Appl Biochem Biotechnol – Part A Enzym Eng Biotechnol.2000;88(1–3):285–98

[19] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3166406/