fbpx

Метеоризмът означава, че в червата има твърде много въздух. Тялото може да се отърве от тези прекомерни газове по различни начини. Можете да прочетете кой е засегнат, възможните диагнози и начини за облекчение тук.

Какво е метеоризъм?

Метеоризмът (meteoros означава „носещ се във въздуха“ на гръцки) се отнася до състояние, при което коремът е подут и раздут. В случай на метеоризъм твърде много газове от червата се отделят през ректума. В повечето случаи това състояние е безвредно и само временно. Може да бъде причинено от неправилно хранене, твърде бързо хранене и стрес, но също и от непоносимост към храни.

Какви други симптоми се появяват при метеоризъм?

В зависимост от причината, метеоризмът може да бъде придружен от други симптоми:

 • диария
 • коремни болки и спазми
 • запек
 • усещане за пълнота

Какво може да причини газове?

Газовете възникват поради дисбаланс в естествената чревна флора (наричана още чревен микробиом). В този случай повишен брой образуващи газ чревни бактерии се утаяват в червата. Най-честите причини включват консумация на грешни храни и по грешен начин – твърде бързото хранене води до поглъщане на повече въздух, който след това навлиза в храносмилателния тракт.

По-голямата част от газовете в червата обаче се образува от самите черва, т.е. от бактериите там по време на метаболитния процес. Този процес се засилва от определени храни (напр. храни с високо съдържание на диетични фибри като савойско зеле, обикновено зеле, бобови растения и лук). Много тежки, мазни или сладки храни, както и прекомерната консумация на алкохол и кафе също могат да доведат до метеоризъм. Изкуствените подсладители, които се използват в много „диетични“, „леки“ продукти и продукти без захар (напр. сорбитол и ксилитол), също създават газове.

Метеоризмът също е типичен симптом на синдрома на раздразнените черва. Психични фактори като стрес или безпокойство, различни хормони (напр. по време на бременност или в началото на менструация) също могат да насърчат образуването на газове в червата. В допълнение, различни заболявания могат да бъдат придружени от метеоризъм.

 • Какви лекарства приемате или сте приемали в миналото?
 • Имали ли сте предишни заболявания?
 • Имате ли симптоми и в черния дроб, жлъчния мехур и/или панкреаса?
 • Кои симптоми се появяват заедно с метеоризъм?
 • Кога, след кои храни или напитки и колко често се появяват първични газове?
 • Отделяте ли време за ядене и пиене или всичко трябва да става бързо?
 • Стресът проблем ли е за вас?

Пробиотици при храносмилателни проблеми

Пробиотици при храносмилателни проблеми<

По време на бременност процентът на жените, страдащи от метеоризъм и запек се увеличава. Освен това 30% от новородените са измъчвани от болезнени детски колики, което представлява истински тест за издръжливост за родителите. Едно скорошно проучване оцени дали специален многовидов синбиотик може да облекчи тези оплаквания.

Как може да се диагностицира метеоризъм (газове)?

Метеоризмът не е заболяване и следователно не е „диагноза“, а е по-скоро симптом на различни чувства на дискомфорт. В комбинация с други симптоми може – ако не е временно явление – да е признак на сериозни заболявания. Трябва да се консултирате с лекар при тежък или по-продължителен метеоризъм.

Всяка диагностика започва с обстоен разговор с лекар (анамнеза) за медицинската история на пациента. Лекарят ще разговаря с вас по няколко точки.

 • Честота на изхождане и консистенция на изпражненията
 • Навици за хранене и пиене
 • Съпътстващи симптоми като болка и метеоризъм, повръщане и висока температура
 • Въпроси за други заболявания
 • Въпроси относно лекарствата, които се приемат и възможните ефекти, които биха могли да имат върху движението на червата (слабителни, антибиотици и др.)
 • Въпроси за семейната история (наличие на заболявания в семейството)
 • Наличие на органични заболявания на червата (напр. хронично възпалително заболяване на червата (IBD), които са придружени от тежка диария)
 • Изследване на функцията на щитовидната жлеза

След това интервю се извършва физически преглед, по време на който лекарят изследва ректума и палпира и слуша корема. Могат да се извършат и допълнителни диагностични процедури. Това може да включва ултразвукови изследвания на корема (сонография на горната част на корема), рентгенова снимка, изследвания на кръв и изпражнения (важно е да се изследва за „окултна“ (т.е. невидима) кръв в изпражненията). Специални тестове за установяване на хранителна непоносимост също могат да помогнат за обяснение на симптомите.

Как може да се лекува метеоризъм?

В зависимост от причината за метеоризма ще бъдат направени опити за лечение на основното заболяване или отключващия фактор. Тъй като газовете са досадни, но обикновено безвредни, трябва да се използват и „нежни“ мерки за облекчението им. Листа от артишок, копър, масло от мента, семена от кимион, анасон, папая и джинджифил – като чайове или като билкови препарати – съдържат горчиви вещества, които стимулират храносмилателните сокове.

Естествените чревни бактерии – пробиотици и синбиотици – се споменават в различни медицински гайдлайни при метеоризъм, който също често се среща при пациенти със синдром на раздразнените черва. Тези чревни бактерии са напълно естествени микроорганизми, които присъстват в здрави черва и подпомагат храносмилането и благосъстоянието по различни начини.

Чревните бактерии нямат нежелани ефекти – въпреки че понякога може да има леко образуване на газове и промени в изпражненията в началото на курса на прием. Това обаче е временно и продължава само докато започнат благоприятните ефекти.

Чревните бактерии (включително бифидобактерии, лактобацили, лактококи и стрептококи) – които са комбинирани в специални състави срещу редица причини за дискомфорт в червата – възпаление, пропускливи черва, наличие на по-голямо количество вредни бактерии (често след лечение с антибиотици или чревни инфекции) и нарушения на подвижността на червата – могат да  бъдат полезен съюзник за подобряването на качеството на живота.

Какви конкретни мерки могат да се предприемат срещу метеоризма? Какви съвети има, когато имате прекалено много газове?

Съвет 1: Уверете се, че имате редовен дневен график: ставането и лягането, храненето и спортните дейности трябва да се извършват горе-долу по едно и също време. Всяко смущение или прекъсване на нормалната рутина (напр. работа на смени или пътувания на дълги разстояния) може да наруши храносмилателния ритъм.

Съвет 2: Тествайте се за хранителна непоносимост. Тестовете за непоносимост (напр. непоносимост към лактоза) могат да потвърдят подозрението, но дори ако резултатът е отрицателен, това не винаги изключва непоносимост.

Съвет 3: Премахнете от диетата си тежките ястия, които създават газове. Това означава, че трябва да водите хранителен дневник и да установявате кои храни, напитки и ситуации оказват влияние върху симптомите и предизвикват оплаквания. Превенцията е по-добра от лечението. Голям брой малки порции са по-добри от няколко големи! Яжте бавно и дъвчете добре. Пийте достатъчно течности (напр. негазирана минерална вода). Избягвайте мазни храни и такива, които предизвикват газове, както и много студени и много горещи напитки.

Съвет 4: Откажете пушенето, ако е възможно, и консумирайте алкохол само в умерени количества

Съвет 5: Прочистването на червата с бентонит и хуминови киселини помага за свързване на токсините и така могат също да „неутрализират“ и елиминират газовете от червата. Люспите от псилиум и специални пробиотици или синбиотици регулират движението на червата, успокояват и регенерират чревната лигавица и възстановяват здравата чревна флора.

Съвет 6: Приемането на пробиотични многовидови синбиотици, които защитават чревната лигавица и балансират храносмилателната функция, е идеално като (също дългосрочна) превантивна мярка и за подпомагане на облекчението на метеоризъм, наред с други неща.

Съвет 7: Подкрепете черния си дроб. Алкалните храни и тези с горчив вкус могат да предотвратят увеличаването на метеоризма, което възниква при отслабване на черния дроб. Пропускливите черва, които възникват в случай на отслабен черен дроб, могат да бъдат внимателно „запечатани“ отново с помощта на естествени чревни бактерии, които не само се борят със симптомите, но и работят за премахването на причините. Чревната лигавица се регенерира и чревната бариера се възстановява.

Съвет 8: Управлявайте стреса си ефективно. Червата реагират на стрес по-чувствително от всеки друг орган и метеоризмът може да възникне в резултат на превъзбуда и стрес.

Библиография:

Flatulence: https://www.omni-biotic.com/en/intestinal-complaints/flatulence/

Bailey, J., Carter, N. J., & Neher, J. O. (2009). FPIN’s Clinical Inquiries: Effective management of flatulence. American family physician, 79(12), 1098–1100.