fbpx
omni-biotic-hetox-light-header

Микробиомът в подкрепа на метаболизма и чернодробната функция

Omni-Biotic HETOX Light е предназначен за здравето на черния дроб и има положителен ефект върху метаболизма. Съдържащите се в него 9 бактериални щамове имат специфичните свойства да спомагат за намаляването на обиколката на талията и на т.нар. висцерална мастна тъкан (мазнина, която се намира около органите в коремната кухина като стомах, черен дроб, черва и често се свързва с различни здравословни проблеми) и повлияват благоприятно кръвната захар и инсулиновата резистентност (HOMA-IR).

Omni-Biotic Hetox Light

Как действа?

Ползи за метаболизма

Проучвания1,2 показват, че Омни-Биотик Хетокс Лайт:

Подпомага работата на инсулиновия апарат и съдейства за норманите нива на инсулин в организма

има положителен ефект върху метаболизма на глюкозата, липидния профил, подкожните мазнини на жени с наднормено тегло в постменопауза за черния дроб

За здрав черен дроб

Проучвания3 показват, че Омни-Биотик Хетокс Лайт:

Подпомага чернодробната функция при хора с отклонения в чернодробния статус.

Омни-Биотик Хетокс Лайт

снимка метаболизъм и черен дроб омни-биотик хетокс лайт

Състав

Едно саше (= 3 g) съдържа смес от 7,5 милиарда бактерии от 9 селектирани бактериални щама:

 • Lactobacillus acidophilus W37
 • Bifidobacterium bifidum W23
 • Lactobacillus brevis W63
 • Bifidobacterium lactis W51
 • Bifidobacterium lactis W52
 • Lactobacillus casei W56
 • Lactococcus lactis W19
 • Lactobacillus salivarius W24
 • Lactococcus lactis W58

Омни-Биотик® XETOKC лайт не съдържа животински протеин, глутен, мая и лактоза и е подходящ за лица с алергия към мляко.

Други съставки: царевично нишесте, малтодекстрин, растителен протеин, калиев хлорид, бактериални щамове*, магнезиев сулфат, ензими (амилази), манганов сулфат

Омни-Биотик Хетокс Лайт е под формата на прах, който всъщност се състои от изсушени чрез замръзване бактерии. Преди прием се разтваря във вода, бактериите се рехидратират, активират и укрепват, за да преминат през стомаха и да достигнат червата, където трябва да се заселят.

Дозировка

1-2 пъти на ден 1 саше Омни-Биотик® XETOKC лайт (= 3 g) се разбърква в около 1/8 l вода (125ml), изчаква се минимум 1 минута за активиране, разбърква се още веднъж и след това се изпива. Препоръчва се прием на празен стомах. Ако приемате Омни-Биотик® XETOKC лайт 2 пъти на ден, препоръчва се прием преди закуска и преди вечеря.

Препоръчва се по-продължителна употреба на Омни-Биотик® XETOKC лайт. Това е изпробвано и целесъобразно.

Тъй като Омни-Биотик® XETOKC лайт съдържа само естествени за човешките черва бактерии, приемът може да се извършва и по време на бременност и кърмене.

Черният дроб

Нашият черен дроб е голям жизненоважен орган, който е отговорен за множество различни процеси в нашето тяло: ден след ден 2000 литра кръв се филтрират в черния дроб и се освобождават от токсичните вещества (като различни замърсители, алкохол или лекарства), така че те да не навлизат в нашия организъм. В същото време важни хранителни компоненти  (въглехидрати, мазнини и протеини) се метаболизират в черния ни дроб и по този начин стават достъпни за цялото тяло.

Този „център за детоксикация“ е много по-устойчив от останалите органи в тялото ни: в рамките на няколко седмици черният дроб може да се регенерира напълно. Но внимавайте: дори и най-силният черен дроб не може да издържи на постоянно и тежко натоварване!

Особено опасно: не усещаме веднага увреждането на черния си дроб, защото този орган не излъчва болезнени стимули, а страда тихо. Много симптоми на чернодробна дисфункция (например умора, загуба на апетит, чувство за ситост, непоносимост към мазнини, чувствителност към натиск в горната част на корема) са много неспецифични и не показват директно чернодробно заболяване.

Да помогнем на червата

Сегашният ни и често нездравословен начин на живот оказва изключително негативно влияние върху червата и жизненоважните чревни бактерии, които живеят вътре. Ядем твърде много мазнини и захар, пием твърде много кафе и алкохол и се движим твърде малко. Освен това почти всеки в днешно време е постоянно стресиран по една или друга причина. Резултатът: „пропускливи черва“! Слоят на лигавицата на повърхността на червата се променя и много бактерии просто умират. В резултат на това всички токсични вещества, които влизат в тялото ни чрез храната, вече не се отделят напълно с изпражненията. Вместо това те могат да преминат безпрепятствено в основния кръвен поток и нервни пътища. Следователно, функционалното черво е важна предпоставка за това черният ни дроб да не е претоварен и да може да изпълнява задачите си нормално.

Със специално разработени, научно тествани пробиотици като OMNi-BiOTiC® HETOX Light стана възможно за първи път да се подобри функцията на черния дроб чрез червата.

OMNi-BiOTiC® HETOX Light съдържа 15 милиарда чревни бактерии в дневна доза, принадлежащи към 9 различни щама, които се срещат естествено в човешките черва.

Тази специално разработена комбинация от бактерии е била използвана в научни изследвания върху хора с увредена чернодробна функция.

Проучване: OMNi-BiOTiC HETOX Light при пациенти с компенсирана чернодробна цироза (Horvath A et al., 2016)2

Рандомизирано, двойно-сляпо, плацебо-контролирано проучване е проведено от екип от експерти от Университетската болница в Грац, водени от проф. Ванеса Щадлбауер-Кьолнер. Изследвани са ефектите на пробиотиците върху пациенти с компенсирана чернодробна цироза за период на интервенция от 6 месеца и още 6 месеца на проследяване. Кохортата пациенти включва 101 възрастни пациенти (на възраст 18 – 80 години) с диагностицирана компенсирана чернодробна цироза (Score по Child-Pugh <12). Имунната система на пациентите, страдащи от чернодробна цироза е увредена и поради недостиг на неутрофили, (отговорни за първата линия на защита на имунната система), се увеличава податливостта им към инфекции. Освен това „пропускливите черва“ позволяват повишена абсорбция на патогенни микроорганизми и ендотоксини. Проучването изследва ефектите на специално разработен многощамов пробиотик (OMNi-BiOTiC® HETOX Light) в дневна доза от 6 g (2 сашета) с бактериален брой от 15 x 10⁹ (15 милиарда) CFU, за период от 6 месеца.

Резултати: В групата, лекувана с пробиотика е наблюдавано забележително подобряване на чернодробната функция (в брой точки за чернодробната функция по Child-Pugh и MELD), за разлика от групата, лекувана с плацебо, въпреки че чернодробната функция на участниците във групата, на която е даван пробиотикът е доста по-увредена от другата група в началото на наблюдението. Поносимостта и съответствието е отлично в групата, лекувана с пробиотика (98,9% от дозите са погълнати). Освен това не са документирани взаимодействия с други лекарства.

черен дроб Омни-Биотик Хетокс Лайт

Метаболизмът

Все повече хора водят начин на живот, който ги кара да се разболяват: диети с твърде много (скрита) захар, нездравословни мазнини и изкуствени добавки, както и липсата на движение водят до увеличаване на теглото и също така нарушават метаболизма на захарта и мазнините. Наред с други неща, това води до постоянно нарастващата честота на метаболитни заболявания като диабет тип 2.

Отправната точка за тези метаболитни нарушения често може да се намери в червата, тъй като недохранването и липсата на упражнения увреждат полезната чревна флора, като масово намаляват броя на пробиотичните бактерии и особено в тяхното разнообразие.

В резултат на това чревната бариера може да бъде нарушена: задачата на бариерата всъщност е да абсорбира само и единствено полезни за тялото ни вещества от храната. Въпреки това, ако чревната бариера стане пропусклива поради стрес или лошо хранене („пропускливи черва“), тогава тези вещества от червата могат да влязат в нашия организъм. Наред с други токсични компоненти, те включват и липополизахариди (или накратко LPS), които могат да причинят сериозно увреждане на останалата част от тялото. Организмът реагира с възпаление на различни места в тялото и също така се ограничава функцията на онези органи, които са отговорни за метаболизма на мазнините и захарта.

Няколко проучвания показват, че използването на OMNi-BiOTiC® HETOX Light ясно подобрява различни параметри на метаболизма на захарта и мазнините при възрастни с наднормено тегло.

Метаболитен синдром Омни-Биотик Хетокс Лайт

Метаболитен синдром

Тази комбинация от различни симптоми е известна още като „смъртоносната четворка“, „синдром на Ривън“ или „синдром X“ и е една от най-честите причини за сърдечно-съдови заболявания като инфаркти, инсулти и коронарни сърдечни заболявания. В Централна Европа са засегнати около 25% от населението. Според Световната здравна организация (СЗО) метаболитният синдром се определя от нарушен въглехидратен метаболизъм (захарен диабет, непоносимост към глюкоза и инсулинова резистентност) и трябва да бъдат изпълнени поне 2 от следните критерии:

 • Повишено кръвно налягане (хипертония) (> 140/90 mmHg – или ако антихипертензивно лечение вече е започнало)
 • Липометаболитно нарушение (дислипидемия)
 • Повишени нива на триглицериди (>150 mg/dl)
 • Понижени нива на HDL (<35 mg/dl за мъже и по-малко от 39 mg/dl за жени)
 • Изхвърляне на албумин чрез урина (микроалбуминурия) (>20 μg/min на нощ)
 • Затлъстяване (ИТМ > 30 kg/m2 и/или WHR >1 при мъжете и >0,85 при жените)

Изчисляване на индекса на телесна маса (ИТМ): Телесно тегло в кг, разделено на квадратната височина (m2)

Изчисляване на съотношението на талията към ханша (WHR): обиколката на талията в cm разделена на обиколката на ханша в cm.

Посочените по-долу състояния са описани в литературата като рискови фактори за развитието на метаболитен синдром:

 • фамилна, генетична обремененост
 • пушене
 • напредване на възрастта
 • затлъстяване
 • нисък социо-икономически статус
 • менопауза
 • липса на двигателна активност
 • прекалена консумация на алкохол
 • западен модел на хранене
 • лоша кардиореспираторна кондиция
 • нетипична употреба на антипсихотични лекарства (напр. клозапин)
 • повишена употреба на готварска сол
 • продължителен стрес

Съвременните възможности за терапия са ограничени до лечение на високото кръвно налягане, хипергликемията и хипертриглицеридемията, както и мерки за контрол чрез диета и редовни физически упражнения. В повечето случаи на преден план като първични мерки са намаляването на телесното тегло и подобряването на инсулиновата чувствителност.

Проучване: Ефектът на 6-месечната пробиотична терапия върху параметрите на възпалението и кардиометаболитния профил при пациенти с диабет тип 2 (Sabico et al., 2018)1

При пациенти с диабет тип 2 повишеното ниво на циркулиращ инсулин увеличава чревната пропускливост, което означава, че повече ендотоксини навлизат в кръвта и причиняват възпалителни реакции. Научно е доказано, че прилагането на специални многовидови пробиотици може да възстанови чревната бариера и съответно да намали възпалителните реакции. Положителната промяна в чревния микробиом следователно предлага голям потенциал за профилактика и лечение на това заболяване.

В двойно сляпо, рандомизирано, плацебо контролирано клинично проучване от Sabico et al. е анализиран ефектът на многовидов пробиотик, състоящ се от Lactobacillus casei W56, Lactobacillus acidophilus W37, Lactobacillus brevis W63, Lactococcus lactis W58, Bifidobacterium lactis W51, Bifidobacterium lactis W52, Lactococcus lactis W19, Lactobacillus salivarius W24 und Bifidobacteri um bifidum W23 (OMNi-BiOTiC HETOX Light), върху ендотоксинното ниво и други кардиометаболични биомаркери при 61 нелекувани пациенти с диабет тип 2.

След 6 месеца прием на пробиотици (4 g дневно с общо 1 x 1010 CFU), се отчита значително намаляване на съотношението талия-ханш и клинично значимо подобрение на инсулиновата резистентност, определено по индекса HOMA (Homeostasis Model Assessment).

След 6 месеца употреба на пробиотика се забелязва значително подобрение на гликемичните параметри под формата на намаляване спрямо началото на лечението.

Освен това нивата на ендотоксин в пробиотичната група са значително по-ниски спрямо началото на терапията.

Освен това, в пробиотичната група терапията също доведе до значително подобрение на гликемичния профил, което се доказва чрез намаляване на средното ниво на глюкоза (p <0,05) и нивата на инсулин (p <0,05). Установи се и значително намаляване на инсулиновата резистентност (р <0,01).

Проучване: Ефектът на многовидова пробиотична комбинация върху нивата на липополизахаридите и кардиометаболитния профил при жени в менопауза, със затлъстяване (Szulinska et al., 2018)3

Според Световната здравна организация (СЗО) над 60% от жените, които вече са преминали в менопауза, са с наднормено тегло или затлъстяване. Метаболитните заболявания, свързани

със затлъстяването, като дислипидемия, инсулинова резистентност, хронично възпаление или хиперурикемия, са свързани с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания и следователно са основната причина за смърт при жените в постменопауза. В рамките на това рандомизирано, плацебо контролирано проучване на Szulinska et al. за пръв път бе анализирано влиянието на многовидов пробиотик, състоящ се от Lactobacillus casei W56, Lactobacillus acidophilus W37, Lactobacillus brevis W63, Lactococcus lactis W58, Bifidobacterium lactis W51, Bifidobacterium lactis W52, Lactococcus lactis W19, Lactobacillus salivarius W24 und Bifidobacterium bifidum W23 (OMNi-BiOTiC HETOX Light), при две различни дози (ниска доза: 1 g с общо 2,5 × 109 Colony Forming Units (CFU) на ден и висока доза: 4 g с общо 1 x 1010 CFU на ден) на ниво LPS и кардиометаболитния профил при 81 жени с диагностицирано затлъстяване.

В статистическия анализ на измерените параметри са установени значителни разлики както в групата с високи, така и с ниски дози пробиотици след 12 седмично приемане спрямо началото на лечението. В плацебо групата обаче няма значителни разлики между началото на лечението и края на лечението.

След 12-седмично прилагане на високи дози пробиотици се установи понижение както нивото на LPS с 20,14% при пациентите, така също и на обиколката на ханша (1,7%), процента на мазнините (3,44%), общия холестерол (7,32%), триглицеридите (7,05 %), подкожните мазнини (22,91%) и серумна концентрация на пикочна киселина с 11,13%, както и LDL (липопротеин с ниска плътност; 3,99%), глюкоза (7,92%) и инсулина (22,4%).

Пробиотикът с ниски дози причинява статистически значимо намаляване на обиколката на ханша, процента на мазнините, висцералната мазнина и концентрацията на инсулин в серума. Средното изменение в измерените параметри в трите групи показва статистически значими разлики по отношение на концентрацията на пикочна киселина, глюкозата, инсулина и LPS.

В обобщение, използването на многовидовия пробиотик представлява възможна съпътстваща терапия при жени със затлъстяване в постменопауза.

Цитирани проучвания

1. Sabico, Shaun et al. “Effects of a 6-month multi-strain probiotics supplementation in endotoxemic, inflammatory and cardiometabolic status of T2DM patients: A randomized, double-blind, placebo-controlled trial.” Clinical nutrition (Edinburgh, Scotland) vol. 38,4 (2019): 1561-1569. doi:10.1016/j.clnu.2018.08.009

2. Horvath, A et al. “Randomised clinical trial: the effects of a multispecies probiotic vs. placebo on innate immune function, bacterial translocation and gut permeability in patients with cirrhosis.” Alimentary pharmacology & therapeutics vol. 44,9 (2016): 926-935. doi:10.1111/apt.13788

3. Szulińska, Monika et al. “Dose-Dependent Effects of Multispecies Probiotic Supplementation on the Lipopolysaccharide (LPS) Level and Cardiometabolic Profile in Obese Postmenopausal Women: A 12-Week Randomized Clinical Trial.” Nutrients vol. 10,6 773. 15 Jun. 2018, doi:10.3390/nu10060773

Разгледайте и нашия блог: