fbpx

Диария е термин за изпражнения, които се случват повече от три пъти на ден, в увеличени количества и/или в течна или полутечна форма. Можете да прочетете за това кой е най-засегнат и възможните диагнози и лечение тук.

Всяка година почти една трета от населението страда по веднъж от диария

Какво представлява диарията?

Диарията се определя от честотата и формата на изхожданията. В зависимост от възрастта, честотата на изхождане варира значително: бебето може да има пет изхождания на ден, но при възрастни веднъж на ден също е съвсем нормално. Много хора са убедени, че имат диария, но много меките или кашави изпражнения не оправдават диагнозата диария. За диагностициране на диария е необходимо да има изпражнения с намалена плътност (т.е. неоформени или течни) поне три пъти на ден, придружени от внезапни силни движения на червата. Теглото и обемът на изпражненията обикновено също са по-високи.

Всяка година почти една трета от населението страда по веднъж от диария, въпреки че само малка част от тези хора посещават лекар за своя проблем. В световен мащаб повече от два милиона деца умират всяка година от диария, която често се причинява от инфекции (бактерии, вируси, гъбички или паразити).

Какви симптоми съпътстват диарията?

Диарията обикновено е придружена от гадене, повръщане и загуба на апетит. Освен това могат да се появят коликоподобни болки и коремни спазми (вижте също раздела за метеоризъм) – така нареченият стомашно-чревен или „летен грип“. Интензивността на симптомите зависи от съответния патоген и от времето, което минава между заразяването и появата на първите симптоми. Въпреки че пациентите често се чувстват ужасно, те обикновено се връщат на крака бързо. Ден-два на легло с лека храна и пак са във форма.

Но може да има и по-сериозни случаи. Ако диарията е много тежка и не се консумират достатъчно течности, може да възникне сериозна дехидратация. Това се разпознава при прищипване на кожата – ако след прищипването гънките остават, значи е налице дехидратация. Освен това пациентът уринира по-малко, а урината е забележимо по-тъмна и концентрирана. Пациентите се чувстват все по-сънливи и замаяни и съществува опасност от проблеми с кръвообращението и увреждане на бъбреците. Бебетата, малките деца и юношите, както и възрастните хора са силно застрашени от загуба на течност при тежки случаи на диария.

Ако диарията продължава повече от три дни и е толкова тежка, че пациентът значително отслабва, трябва да се консултирате с лекар. Поради значителната загуба на вода и минерали, диарията може да бъде животозастрашаваща, особено за деца, отслабени от други заболявания или възрастни хора. Силни болки в корема, висока температура, многократно повръщане и кръв в изпражненията, както и съмнение за отравяне са тревожни симптоми, които изискват задължителна консултация с лекар.

Бристолска таблица на изпражненията

Типове 5, 6 и 7 от Бристолската таблица на изпражненията показват типичната консистенция на изпражненията в случай на диария.

Какво може да причини диария?

Диарията не е заболяване, а симптом, който може да бъде причинен от различни състояния. Лекарите разграничават острата от хроничната диария:

Причини за остра диария:

 • Така наречените стомашни вируси обикновено се причиняват от норовируси, ротавируси или бактерии
 • Бактериалната инфекция – така нареченото хранително отравяне – се причинява предимно от салмонела, клостридии или стафилококи. Тези бактерии образуват токсини, които атакуват лигавицата на стомаха и червата
 • Лекарства, напр. антибиотици, лаксативи, лекарства за сърце като дигиталис, болкоуспокояващи и цитостатици [лекарства против рак] и лекарства, съдържащи магнезий за неутрализиране на стомашната киселина
 • Консумацията на големи количества алкохол, кафе и сладки закуски, както и прекомерни количества сладкиши без захар и дъвки с подсладител сорбитол
 • Страх, стрес
 • Диария по време на пътуване – обикновено инфекции с бактерия ешерихия коли.

Въпреки това, не всяко заселване на червата от бактерии е инфекция. Бактериите, образуващи чревната флора, са част от нормалната екосистема на храносмилателния тракт и предпазват хората от инфекции, причинени от патогени. Лечението с антибиотици може да разруши тази защита и по този начин също да предизвика диария.

снимка на жена с тоалетна хартия, която има диария

Причини за хронична диария:

Хроничната диария е свързана с много различни заболявания, някои от които тежки. Началото на тези заболявания обикновено също е остро. Симптомите на хроничната диария обаче се появяват в продължение на поне 3-4 седмици, или многократно, или на пристъпи. Междувременно симптомите могат да изчезнат отново:

 • Хронично възпалително заболяване на червата (IBD), като улцерозен колит или болест на Крон, може да имитира остра чревна инфекция, така че първоначално може да се предположи, че причината е патоген
 • Злоупотреба с лаксативи
 • Раздразнено черво
 • Възпаление на стомашната лигавица (гастрит)
 • Възпалени дивертикули на червата (дивертикулит: възпаление в „джобовете“ на чревната стена)
 • Тумори, полипи
 • Диария след лъчетерапия и химиотерапия за рак (поради увреждане на чревната лигавица)
 • Дисфункция в усвояването на храната (напр. излишна мазнина в изпражненията в случай на чернодробни заболявания – стеаторея)
 • Хранителни непоносимости: глутен
 • Целиакия, непоносимост към млечни продукти (непоносимост към лактоза), непоносимост към фруктоза
 • Хронично възпаление на панкреаса
 • Хронични чревни инфекции, включително HIV инфекции и нарушения на имунната система
 • Муковисцидоза (кистична фиброза – метаболитно разстройство, при което ензимен дефект води до повишено производство на вискозна слуз в различни органи, включително панкреаса и белите дробове) с тежки функционални нарушения и дисфункции в метаболизма на храната
 • Метаболитни заболявания (свръхактивна щитовидна жлеза, недостатъчност на надбъбречната жлеза, диабет тип 1 и 2)

Усложнения: Диарията при бебета е признак на хранително разстройство, детска диспепсия, която трябва да бъде внимателно наблюдавана от лекар, тъй като може бързо да се развие до животозастрашаващо състояние. Това може да се случи например по време на преминаването от кърма към бебешка храна или преходни адаптирани млека.

Диария при деца

Какви са причините, които могат да доведат до течни изпражнения? В кой момент диарията става опасна за децата? Как проблемният корем на бебето може да бъде третиран нежно? И още: какво да правим, когато антибиотиците причиняват диария?

Прочетете още

Как може да се диагностицира диарията?

Всяка диагностика започва с обстоен разговор с лекар (анамнеза) за медицинската история на пациента. Лекарят ще ви говори по няколко точки.

 • Честота на изхожданията и форма на изпражненията
 • Навици за хранене и пиене
 • Съпътстващи симптоми като болка и метеоризъм, повръщане и висока температура
 • Въпроси за други заболявания
 • Въпроси относно лекарствата, които приемате и възможните ефекти, които биха могли да имат върху движението на червата (слабителни, антибиотици и др.)
 • Въпроси за семейната история (наличие на заболявания в семейството)
 • Наличието на органични заболявания на червата (напр. хронично възпалително заболяване на червата (IBD)), които са придружени от тежка диария
 • Изследване на функцията на щитовидната жлеза

След това интервю се извършва физически преглед, по време на който лекарят изследва ректума и палпира и слуша корема. Проба от изпражненията може да предостави информация за храносмилателни проблеми и неизправности на червата. Освен това изпражненията се изследват за кръв, която не се вижда (окултна кръв в изпражненията). В лабораторията се прави кръвна картина и се анализират хормони на щитовидната жлеза и електролити като натрий, калий и калций.

Ако симптомите са остри и придружени от загуба на тегло, висока температура, умора, болки в ставите и/или кръв в изпражненията, те могат да бъдат причинени от сериозни заболявания, които стоят зад симптома на диария. В тези случаи е необходимо по-обстойно медицинско изследване. Наред с клиничен преглед (висока температура? коремни болки? колики?), медицинска история (диета? лаксативи?) и анализ на състава на изпражненията, в случай на хронична диария лекарят ще предложи различни методи на образна диагностика, включително колоноскопия, за да се улесни поставянето на диагноза.

Други възможни диагностични мерки:

 • Ултразвуково изследване на цял корем (сонография)
 • Рентгенологично изследване на червата, сега обикновено се извършва като компютърна томография (CT)

Как може да се лекува диарията?

Диарията е неприятна и човек би искал да се отърве от нея възможно най-скоро. Има различни причини: острата диария често се причинява от замърсена храна (хранително отравяне) или вирусни (бактериални) инфекции. Диарията може да се появи и като страничен ефект при прием на определени лекарства и по време на лечение с антибиотици. Ако диарията продължи по-дълго, трябва да се потърси лекарска помощ. В този случай причината може да бъде хронично възпаление на червата, метаболитни нарушения или хранителна непоносимост.

Базови мерки:

 • Диарията е естествена реакция, самопомощ от страна на тялото да се освободи от токсините. Ето защо е важно този процес на пречистване да не бъде потиснат и движението на червата да не бъде незабавно спряно от химически лекарства.
 • Най-важният аспект е да се противодейства на дехидратацията. За тази цел трябва да се консумират големи количества течности с добавени минерали (калий, натрий и други) и захар (глюкоза). Захарта помага за усвояването на течности, а чаят (не билков) съдържа танини, които противодействат на диарията (ако е престоял достатъчно дълго, поне пет минути) и успокояват чревната лигавица.
 • Почивка от храна: Захранването трябва да става бавно. Първоначално не трябва да се консумират твърди храни, а млякото също трябва да се избягва. От втория ден нататък се препоръчват супи или рядка каша например. Когато червата отново се успокоят, можете бавно да се върнете към нормална диета.
 • Сред лечебните растения се препоръчват боровинки или лайка, а добавките с хуминова киселина имат детоксикиращ ефект и подпомагат – заедно с пробиотичните многовидови продукти – регенерацията на чревната лигавица.

Пробиотици

Имаме нужда от голям брой пробиотични бактерии в нашите черва, тъй като само те могат да продължат процеса на разграждане на храната в телата ни и предоставянето й на разположение на нашето тяло за производство на енергия. Ако нашата чревна флора е нарушена поради прием на лекарства, започват процеси на ферментация и гниене, които могат да повлияят на функцията на червата или също да доведат до повишено елиминиране на течности и до повишена пропускливост на токсини от увредената чревна лигавица. Пробиотиците с високоактивни бактериални щамове могат да доведат до нормализиране на честотата на изхожданията, регенериране на увредената чревна лигавица и до подобряване на консистенцията на изпражненията. Трябва да се избягва стресът, който допълнително засилва перисталтиката на червата и има увреждащ ефект върху баланса на червата. Диарията често е симптом на синдром на раздразнените черва, който се предизвиква от стрес, наред с други неща.

Медицинско лечение

Абсорбенти като активен въглен, каолин, силициев диоксид и хуминови киселини имат физичен ефект: те свързват разтворими вещества като токсини и по този начин се борят с причината за диарията, а техните минерали (калий, натрий и други) заместват загубените при диарията соли.

Антибиотиците трябва да се използват само когато бактериалният патоген, причиняващ диарията, е известен и се използва специфичен ефективен антибиотик.

Чревната флора трябва да се подкрепи със специални синбиотици.

В случай на коремни спазми, бутилскополаминът може да бъде полезен. Това вещество обаче не трябва да се приема без рецепта и не по-дълго от няколко дни.

Винаги се консултирайте със своя лекар и фармацевт, когато страдате от диария.