fbpx

Подходящото меню за нашите бактерии за активен метаболизъм, здрав имунитет и прочистване на организма

Витамините и минералите са важни, за да може чревната лигавица да изпълнява пълноценно своите задачи. Чрез комбинацията от допълнителни хранителни източници за определени бактерии и фибри, ОМНИ ЛОДЖИК ПЛЮС подобрява общото ни благосъстояние, предоставяйки подходящо меню за добрите бактерии в нашите черва.

Как действа?

Късоверижните фрукто-олигозахариди (FOS) и галакто-олигозахариди (GOS) в ОМНИ ЛОДЖИК ПЛЮС с увеличават популацията на Akkermansia muciniphila, Faecalibacterium prausnitzii и бифидобактериите и по този начин оказват ефект върху здравето на имунната система и
метаболизма;

Глюкомананът в OMNI LOGIC PLUS (екстракт от корен на Konjac) подобрява метаболитните показатели – холестерол, триглицериди и кръвна захар и намалява апетита и телесното тегло;

Рибофлавинът (витамин В2) в OMNI LOGIC PLUS поддържа чревната лигавица, а калцият подпомага нормалната функция на храносмилателните ензими.

OMNI-LOGIC PLUS е подходящ за Вас:

За добър метаболизъм (подходящо е комбинирането му с Omni-Biotic Hetox Light)

За добра проходимост на червата

Ако искате да подпомогнете оптималното си тегло (подходящо е комбинирането му с ябълков пектин)

Ако приемате пробиотик

За силна имунна система

За добро здраве, поддържайки здрава чревна микрофлора

Състав

ОМНИ-ЛОДЖИК® ПЛЮС e хранителна добавка с естествени
фибри и хранителни вещества за специфични чревни бактерии.
Късоверижните фруктоолигозахариди и галактоолигозахариди
(scFOS / scGOS) са специални фибри, които служат за храна на
бактериите Akkermansia muciniphila и Faecalibacterium prausnitzii.
Тези набъбващи фибри подпомагат загубата на тегло.
В състава на ОМНИ-ЛОДЖИК® ПЛЮС има също витамини и
минерали важни за чревната лигавица. Витамин B2 поддържа
нормалната функция на чревната лигавица и допринася за
защитата на клетките от оксидативен стрес. Калцият играе
важна роля за нормалната функция на храносмилателните
ензими. Като част от нискокалорични диети, глюкомананът
допринася за загубата на телесно тегло и поддържането на
нормални нива на глюкозата.

Състав: Галакто-олигозахариди (GOS) (мляко), фрукто-олигозахариди (FOS), екстракт от корен на конджак, калциев карбонат, сгъстител: гума арабика, цинков цитрат, холекалциферол, рибофлавин (витамин B2)

Няма добавени животински протеини, глутен или мая.

Как се използва ОМНИ-ЛОДЖИК ПЛЮС?


3 пъти на ден, разбъркайте 1 изравнена мерителна лъжица
ОМНИ-ЛОДЖИК® ПЛЮС (= 5 g) в чаша вода/сок и др. (приблизително
200 ml) и изпийте наведнъж (не е необходимо време за
активиране). Положителният ефект на глюкоманана се постига
при прием на 3 g дневно в три приема по 1 g с 1-2 чаши вода
преди хранене.

Забележка: приемайте този продукт с много течности, за да
сте сигурни, че ще достигне до стомаха. Ако потребителите
изпитват затруднения при преглъщане или се консумира
твърде малко течност, съществува риск от задавяне.

ОМНИ-ЛОДЖИК® ПЛЮС се съхранява на сухо място и на стайна
температура, не е необходимо да се съхранява в хладилника.

Храната за нашите бактерии

Бактериите, които обитават червата ни, подобно на хората, имат определени хранителни предпочитания. Нещо повече – тяхната „диета“ определя до голяма степен нашите вкусови предпочитания. Ако се погрижим с подходяща храна за „добрите“ бактерии, ще се радваме на добро здраве. Ако храним „лошите“, често ще сме пред лекарския кабинет без дори да подозираме за ролята на тези бактерии при заболяване, например свързано с метаболизма или пък нервната система.

Затова е важно да обърнем внимание на изборите, които правим на масата, защото повечето заболявания водят началото си от там. Всяка естествена храна, приета в нужното количество е полезна, всяка рафинирана храна ни доближава до неизбежното посещение при лекаря.

ПРОБИОТИЦИТЕ са добро решение, но вредните ни навици могат да създадат неблагоприятна за тях среда в червата. Затова е важно да им предложим условия, при които да продължат да се развиват добре. Това включва приема на много и разнообразна растителна храна, източник на любимите за добрите бактерии фибри, наречени ПРЕБИОТИЦИ. Те действат благоприятно на здравето, стимулирайки растежа и активността на тези бактерии.

Съставени са предимно от захарни молекули и фибри, които присъстват в естествения състав на много зърнени култури, зеленчуци и суперхрани. Могат да се приемат и допълнително под формата на добавки. Когато пробиотичните бактерии имат на разположение подходящата храна, т.е. пребиотик, те я подлагат на ферментация и в резултат на това се образуват биологично активни вещества, наречени постбиотици (метабиотици). Те имат различни функции, включително и да служат за комуникация между бактериите и клетките, изграждащи тялото ни. По този начин те влияят на почти всички биохимични процеси, случващи се на клетъчно ниво.

ФИБРИТЕ НЕ СА ЕДНАКВИ

Източникът на фибри е изключително важен. Невероятно трудно е обаче да се анализира химическата структура на хранителните фибри, тъй като в природата съществуват над 400 хиляди растения като поне 300 хиляди от тях са ядливи. Това определя и изключително голямото разнообразие от фибри. Фибрите не просто преминават през нас. Обитателите на червата ни разполагат с повече от 60 хиляди ензима, които бързо и лесно ферментират фибрите , а организмът ни удобно и лесно се възползва от получените постбиотици.
Всеки един вид бактерии изисква точно определени фибри, които да разгради и съответно да синтезира от тях постбиотици. Или казано с други думи – приемът на точно определени фибри може да промени микробиотата в една или друга посока като даде предимство на един или друг вид пробиотична бактерия.

БАКТЕРИИTE, КОИТО НАСЕЛЯВАТ ЧЕРВАТА, СЪЩО НЕ СА ЕДНАКВИ

Човешкият стомашно-чревен тракт е една от най-сложните екосистеми. В нея живеят повече от 1000 бактериални вида. Тази микро-екосистема е ключова за поддържане на хомеостазата в здравия индивид. Чревната микробиота доставя основни хранителни вещества, метаболизира несмилаеми съединения и защитава гостоприемника срещу колонизация от патогенни микроорганизми, както и допринася за функционалността на чревната бариера, метаболизма и действието на имунната система. Така например, нарушаването на хомеостазата и целостта на чревната бариера води до развитие на метаболитни и стомашно-чревни нарушения.

Всички полезни бактерии за важни, но някои са ключови за доброто здраве

Тези две специални бактерии – Akkermansia muciniphila и Faecalibacterium prausnitzii, имат много изискан вкус.

Akkermansia muciniphila

Това е бактерия, която непрекъснато обновява слузния слой на дебелото черво. Нейното количество е силно намалено при пациенти с възпалителни заболявания на червата, затлъстяване и диабет. През последните десетилетия потенциалът на тази бактерия като имуномодулиращ пробиотик при автоимунни и хронични възпалителни заболявания е изследван в експериментални модели и потвърждава тази корелация при хора в множество клинични проучвания. Метагеномните проучвания показват, че съществува обратно пропорционална връзка между количеството на A.muciniphila и телесното тегло. Анализът на чревната микробиота в изпражненията показва, че децата със затлъстяване и наднормено тегло имат намалени концентрации на A. muciniphila в сравнение със слабите деца. Същата находка се открива и при пациенти с метаболитни нарушения, вкл. диабет тип 2. Доказано е, че A.muciniphila контролира натрупването на мазнини и метаболизма в мастната тъкан и подобрява глюкозния профил чрез намаляване на теглото, стойностите на глюкозата на гладно и инсулиновата резистентност, причинени от неправилно хранене.

Faecalibacterium prausnitzii

Faecalibacterium prausnitzii функционално се счита за изключително значима за микробиотата бактерия. Тъй като Faecalibacterium prausnitzii е изключително чувствителна към кислород (EOS) бактерия и трудна за отглеждане и създаване на пробиотик от ново поколение е изключително важно да поддържаме многобройната й популация в червата. През последните години тази бактерия е предложена като биомаркер и основен фактор за човешкото чревно здраве (Miquel et al., 2013). Установено е, че нивата на F. prausnitzii са намалени при пациенти, страдащи от няколко синдрома и заболявания като възпалителни заболявания на червата (IBD), синдром на раздразнените черва (IBS), колоректален рак (CRC), затлъстяване и целиакия.

Пребиотиците

ПРЕБИОТИЦИТЕ са хранителни вещества, които не се усвояват от човешкия стомашно-чревен тракт, но могат да подобрят човешкото здраве чрез селективно стимулиране на растежа и активността на чревната микробиота. Омни Лоджик Плюс съдържа пребиотици.

Късоверижни фрукто-олигозахариди (SCFOS)

Инулинът (късоверижен FOS) е предпочитаната храна за F. prausnitzii и увеличаване изобилието й в червата. Това се потвърждава в проведени проучвания със сравнение поведението на F. prausnitzii в среди на различни фибри. Популацията и активността на тези бактерии се увеличава именно в среда на инулин.

Галакто-олигозахариди GOS

Галактоолигозахаридите (GOS) са несмилаем хранителен компонент, който може да премине през горната част на стомашно-чревния тракт относително непокътнат и да ферментира в дебелото черво, за да произведе късоверижни мастни киселини (SCFA), които допълнително регулират чревната флора на тялото. Това става след ферментация на тези фибри от Akkermansia muciniphila и всички Bifidobacteriaе.

Биологична активност на галакто-олигозахаридите

Повечето бифидобактерии могат да произвеждат млечна киселина, която подкиселява чревната среда и така ограничават растежа на патогенни бактерии и подобряват бариерната функция на лигавицата. Akkermansia muciniphila, от своя страна, е в състояние да повиши термогенезата и секрецията на вещество, което регулира глада и чувството за ситост и да намали абсорбцията на въглехидрати.

Глюкоманан

Глюкомананът е природен продукт – сложен въглехидрат, който се извлича от грудките на картофената палма ( Konjac). Това са чисти фибри с множество здравословни ползи за човешкото здраве. Редовният му прием намалява апетита като оказва контрол върху нивата на кръвната захар, намалявайки скоростта, с която тя се усвоява от организма. Това води до редуциране на резките колебания в нивата й и намалява чувството на глад, съответно и апетита.

Глюкомананът подпомага извеждането на излишните мазнини и токсините от тялото. Подпомага нормалното функциониране на храносмилателната система, регулира чревната дейност и предотвратява запека. Очиства дванадесетопръстника и тънките черва. Съдейства за нормализиране нивата на холестерола и триглицеридите. Поставен във вода, глюкомананът увеличава обема си няколко десетки пъти. Така стомахът се изпълва с гелоподобната смес и се създава усещане за ситост.

EFSA официално признава доказателствата, свързани с благотворните ефекти на този извлек от Konjac и препоръчва прием от 1 до 3 грама – ефективна доза за максимален ефект (не повече от 1 грам за еднократен прием).