fbpx
Омни-Биотик синдром на раздразненото черво

Синдромът на раздразнените черва (IBS) е често срещано заболяване, което засяга дебелото черво. Признаците и симптомите включват спазми, коремна болка, подуване на корема, газове и диария или запек, или и двете. IBS е хронично състояние, което ще трябва да управлявате в дългосрочен план. Прочетете тук възможните причини за синдрома на раздразненото черво, симптомите и методите за терапия и облекчаване на симптомите.

Какво е синдром на раздразнените черва (IBS или СРЧ)?

Синдромът на раздразнените черва (IBS) е едно от най-честите функционални нарушения на стомашно-чревния тракт. Цялата храносмилателна система е засегната, а не само дебелото черво и въпреки задълбочените медицински прегледи, не може да се открие специфична причина за често тежките храносмилателни проблеми. Според различни статистики, 20% от населението на индустриалните държави страда в по-голяма или по-малка степен от синдром на раздразненото черво. Жените са два пъти по-склонни да бъдат засегнати от мъжете. Симптомите обикновено се появяват за първи път на възраст между 20 и 30 години и често продължават месеци или години. Приемането на антибиотици във връзка с чревна инфекция често може да се установи като отключващ фактор (т.нар. постинфекциозен синдром на раздразнените черва). Качеството на живот на пациента често е значително намалено.

Какви са симптомите на синдрома на раздразнените черва (СРЧ)?

Типичните симптоми на СРЧ са коремни болки и спазми, метеоризъм и запек и/или диария. Стресът допълнително засилва симптомите. Симптомите понякога изчезват след посещение на тоалетната или стават по-интензивни след хранене, особено ако сте приели твърде много храна. В този случай може да се окаже, че храносмилателните ензими са недостатъчни и може да възникне гнилостна или ферментативна диспепсия, която на свой ред води до метеоризъм. Понякога може да имате чувството, че червата не могат да бъдат напълно изпразнени. Други симптоми могат да включват киселини, оригване и къркорене на червата. Синдромът на раздразненото черво може да бъде диагностициран само след като се изключат други сериозни заболявания са причината за симптомите. СРЧ причинява голямо напрежение и притеснение, но не е опасно.

Синдром на раздразнените черва (IBS) е налице, когато са изпълнени следните три точки:

 1. Има хронични симптоми; т.е. продължаващи повече от 3 месеца (напр. коремни болки, метеоризъм), които пациентът и лекарят свързват с червата и които обикновено са придружени от промени в изхожданията (диария, запек или редуване на диария и запек).
 2. Симптомите са причината, поради която пациентът търси помощ и/или се тревожи. Симптомите трябва да са толкова тежки, че качеството на живот да е значително намалено.
 3. Няма промени, които са характерни за други състояния, които да са отговорни за симптомите.

Съпътстващи проблеми

Пациентите, които страдат от IBS, често имат също следните проблеми или симптоми:

 • тревожни разстройства
 • депресия
 • Безсъние
 • Синдром на хроничната умора
 • Главоболие (мигрена)
 • Фибромиалгия (състояние, причиняващо болка в цялото тяло)
 • Менструални болки

Хранене с приятели, вечер на концерт или по-дълго пътуване – това са неща, на които много хора могат да се насладят безгрижно, докато хората, страдащи от синдром на раздразнените черва, са лишени от тези удоволствия. Когато червата започнат болезнен бунт, качеството на живот вече не съществува. Специфични пробиотици обаче ефективно могат да помогнат.

Прочетете повече тук

Какво може да причини синдром на раздразнените черва?

При хора със синдром на раздразнените черва храната преминава през храносмилателния тракт твърде бързо или твърде бавно. Следователно пациентите могат да страдат от диария (храната преминава през съдовете твърде бързо, така че течностите не могат да се абсорбират и изпражненията остават в течна форма) или запек (преминаването е твърде бавно). Бактериите, които са се заселили в червата, често са в дисбаланс (нормалните чревни бактерии, които помагат за смилането на храната, са малцинство, а вредните газообразуващи бактерии преобладават), образуват се повишени количества газове, което води до чувство на подуване, газове и силни болки в корема. В допълнение, чувствителността към болка е по-висока сред пациентите със синдром на раздразнените черва, също поради по-нисък праг на болка във връзка със стимули за разтягане. Чревната бариера, която предпазва от вредни вещества, е отслабена и чревната стена става по-пропусклива (пропускливо черво): отстраняването на вредните вещества вече не се извършва правилно. Стресът засилва симптомите. Пациентите със синдром на раздразнените черва имат повишена склонност към депресия и тревожни разстройства. Дисфункцията на автономната нервна система наред с психосоматични разстройства също се обсъжда в медицината.

Възможни медицински причини за отключване на СРЧ

В медицинската наука са представени различни теории за причината за синдрома на раздразнените черва. Те включват бактериални инфекции на стомашно-чревния тракт, нарушение на имунната функция в храносмилателната система и анормална перисталтика на червата (нарушение на подвижността). Учените са успели да установят цял набор от промени в червата на пациентите. Тези промени обаче не се причиняват само от синдрома на раздразнените черва, а отчасти и от хронично възпалително заболяване на червата, дивертикулит и хранителна непоносимост.

Вижте повече за възможните причини за синдрома на раздразненото черво

Чревната стена на пациентите със СРЧ реагира много чувствително на разтягащите стимули, създадени от храната. Червата притежават собствена нервна система в чревната стена (чревна или ентерална нервна система, ENS), понякога наричана „мозъка на корема“. Тя сигнализира, когато храната е достигнала до червата и разтяга чревната стена. Заедно с веществото серотонин, ENS контролира храносмилането, стимулирайки мускулите на червата да се напрягат и отпускат последователно, като по този начин създава перисталтична вълна и придвижва храната напред. При синдрома на раздразненото черво тази чревна нервна система е нарушена и раздразнена – тя дава погрешни инструкции към мускулите на червата. Това води до несинхронизирани движения на червата и по този начин храносмилането е нарушено като цяло. Химусът или хранителната маса се движат твърде бързо, което води до диария (синдром на раздразнените черва с диария), или се случва обратното: ако мускулите се движат твърде бавно, може да възникне запек (синдром на раздразнените черва със запек). Спазми на раздразнените черва и метеоризъм се появяват, когато мускулите се свиват твърде силно и вече не се отпускат напълно.

Няколко проучвания потвърждават, че раздразненото черво може да бъде следствие от стомашно-чревни инфекции (т.нар. стомашни вируси). Инфекциите на червата със специфични бактерии (като Campylobacter jejuni, Clostridum difficile и вредната E.coli) са склонни да причиняват раздразнени черва повече от други патогени. Инфекциите на стомашно-чревния тракт обаче са отговорни само за един на всеки десет случая на синдром на раздразненото черво. Ако чревна инфекция е причината за СРЧ, пациентите обикновено развиват характерни симптоми на диария. Антибиотиците – които често се прилагат твърде прибързано срещу чревни инфекции – също увреждат чревния микробиом и могат да предизвикат раздразнено черво.

В тъканни проби от чревната лигавица на засегнатите може да се установи повишена имунна активност. В лигавицата могат да бъдат открити повишен брой имунни клетки и техните сигнални вещества (медиатори на възпалението като интерлевкин). Откъде идват тези повишени реакции при СРЧ и каква е тяхната евентуална функция все още е обект на интензивно проучване.

В чревната лигавица съседните клетки са свързани чрез така наречените „tight junctions” или плътни връзки. Те запечатват клетките една към друга, така че никакви чужди вещества или патогени да не могат да се движат между тях. Докато тази бариера е непокътната, всички клетки на чревната лигавица образуват протективен щит, предотвратяващ проникването на нежелани вещества от червата в тялото. При синдрома на раздразнените черва тази бариера е пропусклива или „дупчеста“, т.е. клетките вече не са толкова здраво свързани, патогените и токсините могат да проникнат по-лесно в лигавицата, което води до имунна реакция – възпаление.

Как може да се диагностицира синдромът на раздразнените черва?

Диагнозата раздразнено черво се поставя въз основа на типични симптоми и след изключване на други състояния. Всяка диагноза започва с обстоен разговор с лекар относно медицинската история на пациента.

 • Къде е болката и в какви ситуации се появява?
 • Имате ли диария или запек?
 • Забелязали ли сте връзка между болката и определени храни или напитки?
 • Имате ли други симптоми като повръщане, болки в мускулите и ставите, киселини и температура? Забелязали ли сте кръв в изпражненията си? Уморявате ли се бързо? Отслабнали ли сте? Това би било нетипично за раздразнените черва и би било сигнал за тревога за сериозни заболявания.
 • Има ли високи нива на стрес в живота ви в момента?
 • Имате ли други заболявания? Този въпрос е свързан с причините и обстоятелствата (напр. стрес, проблеми), които засилват симптомите.
 • Приемате ли редовно лекарства или правили ли сте го през последните няколко седмици (включително антибиотици, болкоуспокояващи и сърдечни лекарства, лекарства за щитовидната жлеза, лаксативи)?
 • Въпроси относно вашата семейна история (наличие на състояния в семейството)
 • Наличието на органични заболявания на червата (напр. хронично възпалително заболяване на червата (IBD)), които са придружени от тежка диария

След това интервю се извършва физически преглед, по време на който лекарят изследва ректума и палпира и слуша корема. Проба от изпражнения може да предостави информация за храносмилателни проблеми и неизправности на червата. Освен това изпражненията се изследват за скрити следи от кръв. Наред с чревния тракт лекарят изследва и пикочния мехур, бъбреците, а при жените и яйчниците. Допълнителна важна информация се предоставя от анализ на кръвта и изпражненията (кръв в изпражненията, паразити (глисти)), урината и функционалните изследвания на органите. Както в случая с метеоризма, трябва да се изключат хранителни непоносимости като непоносимост към фруктоза, лактоза и сорбитол. Ако симптомите са остри и са придружени от загуба на тегло, висока температура, умора, анемия, повръщане, болки в ставите и/или кръв в изпражненията, те могат да бъдат причинени от сериозни заболявания и е необходимо да се проведе по-подробно медицинско изследване на основното заболяване. Трябва да се проследяват възможни връзки със  заболявания на черния дроб, жлъчния мехур или панкреаса.

Може да се извърши последващо изследване на ректума и дебелото черво (колоноскопия). По време на колоноскопия през ануса се вкарва гъвкава тръба, за да се изследват дебелото черво и края на тънкото черво. Червата могат да се видят и на рентгеново изображение с помощта на контрастна среда. Ако е изключено органично заболяване, хранителна непоносимост или възпалително заболяване на червата, лекарят ще диагностицира синдром на раздразнените черва. СРЧ е диагноза на изключване, която може да се постави само когато всички други възможни причини определено не са налице.

Други възможни диагностични мерки:

 • Ултразвуково изследване на цял корем (сонография)
 • Рентгеново изследване на червата и коремната област, сега обикновено се извършва като компютърна томография

Как може да се лекува синдромът на раздразнените черва?

Синдромът на раздразнените черва е неприятно заболяване, което значително намалява качеството на живот. Медицинското лечение е възможно само в ограничена степен и е насочено към борба със симптомите. Винаги се консултирайте с вашия лекар за възможностите за терапия. Най-важното нещо първоначално е да разпознаете симптомите като СРЧ (IBS) и да не се притеснявате, че може да е сериозно заболяване. Тъй като страничните ефекти на конвенционалните лекарства често са тежки, трябва да се прецени дали рисковете от медикаментозното лечение не са по-лоши от самите симптоми.

Диета при синдром на раздразненото черво

Промяната в диетата и избягването на храни, които са трудни за храносмилане и причиняват метеоризъм, често могат да облекчат симптомите. В случай на леки симптоми, такъв тип мерки могат да бъдат достатъчни сами по себе си, но те могат да се използват и в подкрепа на медикаментозно лечение.

Маслото от мента, в стомашно устойчиво покритие, има релаксиращ ефект върху тънките черва. Лайка, лавандулово масло, кориандър, маточина и аир също действат успокояващо на стомаха и червата. Тези растения можете да намерите като чайове и готови продукти във вашата аптека. Специални органично произведени продукти от папая противодействат на симптоми като метеоризъм, болка при изхождане или запек и успокояват храносмилателната система, която е в състояние на тревога.

Ако имате много твърди изпражнения, можете внимателно да опитате храни, които ви понасят добре и са богати на фибри. Необходимо е внимание, тъй като влакнините също могат да причинят газове. Растителните продукти, съдържащи слуз (гъста лепкава субстанция) като ленено семе, индийски псилиум и пшенични трици, поемат много вода и също така намаляват диарията. Други храни като ориз, картофи и овесени ядки са склонни да насърчават запек. В случай на газове, продуктите или чайовете, съдържащи семена от ким, копър или анасон, могат да действат успокояващо.

бактерия

Разнообразна чревна флора

Последните изследвания показват, че синдромът на раздразнените черва е придружен от леко (хронично) възпаление и по-малко разнообразна и функционална чревна флора. Синдромът на раздразнените черва често се появява след чревни инфекции, особено когато те са били лекувани с антибиотици, тъй като последните също унищожават естествената здрава чревна флора и вредните бактерии могат да продължат да се разпространяват безпрепятствено. Резултатът е все по-пропускливо черво, тъй като защитната му бариера е повредена. Смирната, лайката и кафеният въглен могат да помогнат за повторно запечатване на червата.

Въпреки това, за да се противодейства ефективно на различните причини зад синдрома на раздразнените черва, има щадящи методи, които се борят с основната причина за симптомите на СРЧ. Естествени чревни бактерии – пробиотични бактериални продукти, които се препоръчват от медицински съвети и асоциации за всички симптоми на синдрома на раздразнените черва. Тези пробиотични чревни бактерии не само премахват симптомите на синдрома на раздразнените черва, но също така и причините и възстановяват равновесието в червата в три различни аспекта:

 • Тези чревни бактерии са напълно естествени микроорганизми, които присъстват в червата на здравите хора и подобряват храносмилането и благосъстоянието по различни начини
 • Чревните бактерии нямат нежелани ефекти – понякога може да има леко образуване на газове и промени в изпражненията в началото на лечението. Това обаче е временно и продължава само докато не започнат благоприятните ефекти.
 • С полезни чревни бактерии (например бифидобактерии, лактобацилус, лактококи и стрептококи), които са комбинирани в специални състави срещу определена гама от проблеми – възпаление, пропускливи черва, вредни бактерии (често след лечение с антибиотици или чревни инфекции), нарушения на подвижността на червата – симптомите биха могли да бъдат облекчени.

Какви конкретни мерки могат да се предприемат срещу СРЧ? Какви съвети има за синдрома на раздразненото черво?

Съвет 1 – Отделете малко време за релаксация. Ако вие сте спокойни, вашите черва също ще бъдат такива! Стресът засилва симптомите на СРЧ. Достатъчната релаксация и редовните упражнения възстановяват равновесието на червата. Посещението на сауна, упражненията сред природата и водните процедури са от значение. Практикуването на методи за релаксация (напр. автогенно обучение, йога) може да помогне за поддържане на симптомите под контрол по време на периоди на стрес, нервност и безпокойство. Пациентите с тежки психични проблеми и депресия трябва да се консултират с психотерапевт или консултант.

Съвет 2 – Премахнете от диетата си храните, които причиняват метеоризъм и са трудни за храносмилане. Това изисква водене на хранителен дневник и установяване кои храни, напитки и ситуации влияят на симптомите и предизвикват оплаквания. Превенцията е по-добра от лечението. Трябва да се опитате да избягвате неща, които предизвикват синдром на раздразнените черва. Ако се приемат фибри за стимулиране на движението на червата, трябва да се използват тези, които са разтворими във вода (рожков на прах, пектин).

 • По-голям брой малки порции са по-добри от малък брой големи порции. Яжте бавно и дъвчете добре.
 • Пийте достатъчно (напр. негазирана минерална вода). Газираните напитки и плодовете също често причиняват симптоми.
 • Избягвайте храни, които са мазни и предизвикват газове, както и много студени и много горещи напитки.
 • Яжте редовно и винаги по едно и също време.

Съвет 3 – Откажете пушенето, ако е възможно, и консумирайте алкохол само в умерени количества.

Съвет 4 – Консумацията на специално разработени пробиотични многовидови синбиотици, които предпазват чревната лигавица и балансират храносмилателната функция, е идеална за поддържането на добрата работа на червата.

Интересно от нашия блог: