fbpx

Какви са причините, които могат да доведат до течни изпражнения? В кой момент диарията става опасна за децата? Как проблемният корем на бебето може да бъде третиран нежно? И още: какво да правим, когато антибиотиците причиняват диарията?

дете на тоалетната с диария

Диарията се определя като състояние на поне три изхождания на ден с намалена консистенция или в течен вид и общото количество на изпражненията е увеличено. Децата страдат от това състояние особено често и за този факт най-вече са виновни вирусите. Бактериите също могат да причинят диария при деца, но по-рядко. Диарията е един от защитните механизми на тялото, чрез който то се опитва да изхвърли вредните микроби. Най-важно е да наблюдавате внимателно детето и ако оплакванията продължават, да потърсите лекарска помощ. Бебета и малки деца могат да се дехидратират особено бързо, което може да бъде потенциално животозастрашаващо.

Най-често причината е вирус или прием на антибиотик

Децата на възраст под пет години се заразяват с ротавируси особено често. Малките деца могат да се заразят с вируса в детската градина и изведнъж да започнат да проявяват симптоми като водниста диария и повръщане. Други причини за диария при децата могат да бъдат норовируси, ентеровируси и аденовируси. Бактерии като салмонела или ешерихия коли са причина за около 20% от детските диарийни заболявания. Освен тези различни патогени, има и други причини, като например прием на лекарства като антибиотици и непоносимост към храни. Хронично възпалително заболяване на червата (напр. болест на Крон или улцерозен колит), психологически разстройства или отравяне по-рядко са причина за диария при децата.

Ако диарията на детето продължава повече от 48 часа или ако детето става все по-апатично, вдигне температура или спре да пие, тогава посещението при лекар е неизбежно. Когато става въпрос за тежка диария, кръвните изследвания могат да помогнат да се разпознае причинителя на заболяването. Като диагностичен метод може да се използва ултразвук на червата, за да се визуализира потенциално възпаление. Хранителните навици на детето също могат да бъдат анализирани в зависимост от обстоятелствата.

Какво могат да направят родителите

Когато бебета или деца страдат от остра диария, може да им помогнете като им дадете банани или настъргани ябълки. Някои чайове като чай от листа от къпина, слаб черен чай или чай от боровинки също могат да бъдат полезни. Всички те съдържат съединения, които се свързват с вредните вещества, успокояват червата и компенсират загубата на течности. Освен това в аптеката има препарати, които възстановяват електролитния баланс и са направени специално за деца. Специфичните пробиотици също са изключително подходящи. Това е така, защото полезните за здравето бактерии могат да прогонват патогенните бактерии от червата. За да сте сигурни, че вредните бактерии няма да получат шанс да причинят проблеми в червата на детето, помислете за прием на подходящ пробиотик.

Източник: https://www.omni-biotic.com/en/blog/the-gut-in-high-alert/

Преводач: Костадина Начева

Редактор: д-р Диана Милушева

Полезни продукти:

Червата под напрежение – помощ, диария!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *