fbpx

Вечеря на ресторант с приятели, концерт или по-дълго пътуване – това са неща, на които много хора могат да се насладят безгрижно, докато хората, страдащи от синдром на раздразнените черва, са лишени от тези удоволствия. Когато червата започнат болезнен бунт, качеството на живот вече не съществува. Специалните пробиотици обаче ефективно се насочват към основната причина за тези проблеми.

„Излизането от апартамента, обиколките по магазините, спокойните вечери с приятели и всяко посещение на театър бяха неприятни за мен“, казва 28-годишната Верена. „Една мисъл постоянно ме съпътстваше: „Ако само тази мъчителна болка в корема не се завръщаше непрекъснато!“ Мисълта, че по всяко време може да се наложи да намеря спешно най-близката тоалетна, беше неописуема.“ Също като Верена, всеки 5-ти човек в развитите страни страда от синдром на раздразнените черва. Жените са засегнати приблизително два пъти по-често от мъжете. Обикновено оплакванията възникват доста рано в живота, а именно на около 20-годишна възраст и след това продължават от месеци до години.

Оплаквания като спазми и тъпи коремни болки, подуване, газове, запек, редуващи се с диария, киселини, оригване, звуци в червата и чувство за непълна дефекация измъчват Верена ден след ден. „Лекарят, който посетих обаче, не можа да намери органична причина за проблемите ми, говореше за „синдром на раздразнените черва““, спомня си младата жена. „Понякога коремът ми издаваше толкова силни звуци, че се срамувах да бъда сред други хора. Имах и силни киселини на моменти, особено когато ядях малко повече от обикновено”, казва Верена. Тази дисфункция на храносмилателната система може да не е опасна, но срамът и загубата на качеството на живот, които причинява, често водят много от засегнатите до отчаяние. Често хората, страдащи от синдром на раздразнените черва, страдат и от депресия.

Какво е синдром на раздразнените черва (СРЧ)?

Особено когато се подозира, че пациентът страда от синдром на раздразнените черва, задълбоченото диагностично изследване е от съществено значение. Важно е да се изключат други заболявания като хронично възпалително заболяване на червата, инфекции, язви, целиакия или непоносимост към храни. Често се използват ендоскопски изследвания, но при диагностицирането на такива заболявания се използват и други процедури като ултразвукови изследвания или дори дихателни тестове. Проф. Д-р Кристоф Хьогенауер е от клиничното отделение по гастроентерология и хепатология и също така е директор на лабораторията Theodor Escherich за изследване на микробиома в Медицинския университет в Грац: „Алармиращи сигнали като загуба на тегло, кръв в изпражненията и спешна нужда от изпразване на червата през нощта, говорят срещу наличието на синдром на раздразнените черва и сочат към други чревни заболявания.

Какво причинява синдром на раздразнените черва?

Само преди няколко години синдромът на раздразнените черва често все още се отхвърляше като „заблуда“, тъй като няма органични индикации за заболяването. Междувременно стана ясно, че синдромът на раздразнените черва е дисфункция на червата.

Причините за тази дисфункция са много разнообразни. Колонизацията на червата с „грешни“ бактерии може да доведе до образуване на газове. Това се случва, когато бактериите, произвеждащи газ, имат надмощие и потискат други бактерии, които са важни за храносмилането. Освен това, тази неправилна колонизация може също да доведе до увреждане на бариерната функция на червата; червата стават пропускливи, което в крайна сметка води до така наречените „пропускливи черва“.

Защитната функция на червата намалява; компонентите и метаболитните продукти на бактериите навлизат в тялото и активират имунната система, което в крайна сметка води до възпаление. Ако бактериите произвеждат прекомерно количество газове от компонентите на храната, това води до подуване на корема, усещане за натиск в корема и метеоризъм. Освен това постоянните стимули за разтягане, съчетани със свръхчувствителност на ентералната нервна система (висцерална свръхчувствителност), водят до чести болки в корема.

Червата и мозъка – тясно свързани

Стресът и други психосоматични фактори могат да причинят промени в микробиома – но и обратното. Следователно се предполага, че тези фактори са потенциална причина за синдром на раздразнените черва. Изследванията на микробиома предполагат, че червата и тяхната колонизация имат значително влияние върху човешкото здраве.

В края на краищата повърхността на червата е 100 пъти по-голяма от тази на нашата кожа и съдържа приблизително 80 процента от имунните клетки на тялото ни. Червата са снабдени с около 100 милиона нервни клетки, които заедно служат като един вид „команден център“, докато блуждаещият нерв предава информация между червата и мозъка. Комуникацията на тази „ос черва-мозък“ беше силно подценявана досега, защото се знаеше много малко за това взаимодействие. Едва през 2002 г. бактериалният микрокосмос най-накрая може да бъде изследван по-задълбочено. Това беше улеснено с помощта на съвременните се методи за гасене. Въпреки краткото време за изследване, науката направи удивителни открития в тази област: а именно оста черва-мозък регулира как обработваме стреса.

Небалансирани чревни бактерии

Изследователите успяха да секвенират целия човешки геном преди около 20 години; сега те работят неуморно, за да класифицират всички човешки бактерии. Но вече има важни открития в областта на чревните заболявания. Кристоф Хьогенауер: „В хода на възпаление на червата, патологичните микроби стават преобладаващи, което води до дисбалансирана микробиота; това се случва например при диария.

С помощта на генетично секвениране сега е доказано, че хората със синдром на раздразнените черва имат по-висок брой специфични бактерии клостридии в червата си, отколкото здравите хора. В същото време тези хора показват по-малък брой на така наречените бактерии Bacteroidetes, отколкото техните здрави събратя. Заболелите също имат чревна флора, която показва значително по-ниско бактериално разнообразие. Същото важи и за пациентите, които развиват така наречения „постинфекциозен синдром на раздразнените черва“. В днешно време стана ясно, че дразнещи чревни проблеми често възникват след инфекция на червата.

При около 20 процента от хората, претърпели чревна инфекция, диарията и други симптоми остават дори след унищожаването на патологичните микроби. Освен това антибиотичните терапии могат да доведат до дълготрайно дразнене на червата. Тези лекарствени терапии не само унищожават „лошите“ патогенни микроби; „добрите“ микроби, които са важни за здравето на нашето тяло, също се унищожават. Типичните промени в червата на засегнатите показват още веднъж, че колонизацията на червата е силно чувствителна екосистема.

Редовният прием на пробиотици помага за укрепване на чревната лигавица и нейната бариерна функция, както и за предотвратяване или спиране на възпалителни процеси.

Терапия на синдрома на раздразненото черво (IBS)?

Съществуват различни подходи за лечение на синдрома на раздразнените черва. Избраната терапия зависи от симптомите, които човек проявява: лаксативи се дават при запек или антиспазматични средства при диария. Освен това на пациента се препоръчва диета с разтворими фибри и ако пациентът е под голямо психологическо напрежение от заболяването си, понякога се дават антидепресанти. Всички тези терапии обаче са насочени единствено към симптомите; те не правят нищо срещу основната причина за оплакванията.

Пациентката Верена също е изпитала тези лекарствени терапии от първа ръка: „Оплакванията продължаваха да се връщат след всяка терапия, затова започнах да търся алтернатива, за да се отърва от тях завинаги.“ Случайно прочела за пробиотиците и синбиотиците със състав от различни бактериални щамове, които могат да върнат „мира“ в червата. След консултация с лекаря си тя избира пътя на „намаляване на стреса“ чрез така наречения „мултищамен пробиотик“, комбинация от различни мощни чревни бактерии от човешки произход.

Според учения Кристоф Хьогенауер този подход точно съответства на настоящите резултати от изследването: „Наскоро публикуван мета-анализ на 35 релевантни проучвания показва, че не всички пробиотици са еднакво ефективни – но в зависимост от симптомите и субективните оплаквания всички те имат изключително положителен ефект. Що се отнася до подобряването на болезнените симптоми, изглежда, че многовидовите пробиотици показват превъзходна ефикасност от еднощамовите пробиотици. Обобщението на всички проучвания показва, че докато приемат пробиотик, 21 процента от засегнатите показват подобрение на типичните симптоми на IBS, 25 процента имат по-малко болки в корема и метеоризъм. Появата на страховите императивни позиви за изхождане може да бъде значително намалена.

Ново проучване от Медицинския университет в Грац се фокусира върху ефекта на пробиотиците върху синдрома на раздразнените черва. Фокусът на изследването е имунната система на чревната лигавица и как противовъзпалителните бактериални щамове поддържат способността на червата да регулират предизвиканите от стрес дисфункции. Резултатът: редовният прием на този синбиотик води до укрепване на чревната лигавица и нейната бариерна функция. Освен това предотвратява или спира възпалителни процеси в червата. Субстанцията „пратеник на щастието“ серотонин и „хормонът на съня“ мелатонин могат да се произвеждат отново в адекватни количества – червата се успокояват. Междувременно дори Немската асоциация по гастроентерология, храносмилателни и метаболитни заболявания (DGVS) добави прилагането на пробиотици като лечение на синдрома на раздразнените черва. В този случай изборът на бактериални щамове трябва да се коригира в зависимост от симптомите. DGVS също така препоръчва пробиотици за лечение на симптоми като болка, запек и метеоризъм, възникващи при пациенти със синдром на раздразнените черва.

Животът на Верена се променя напълно. Както спазмите в корема, така и мъчителните позиви за изхождане се подобряват драстично. Тя може да излиза отново, да участва в екскурзии, червата й вече не са раздразнени. Тъй като тя приема този специален синбиотик ежедневно, дори стресът, свързан с работата, вече не е такова бреме. „Просто се чувствам много по-спокойна и също така ми стана по-лесно да се храня здравословно. Всичко това е просто нещо добро за червата ми.“

Как да разпознаем синдрома на раздразнените черва

Разработени са насоки за лекарите, така наречените критерии Рим III (Римски диагностични критерии за синдром на раздразнените черва). Диагнозата „синдром на раздразнените черва (IBS)“ се потвърждава веднага щом са изпълнени следните критерии:

В рамките на последната година пациентът трябва да изпитва най-малко 12 седмици (не непременно последователни) болка в коремната област или дискомфорт, съчетани с 2 до 3 от следните характеристики:

  • Дефекацията предлага облекчение на болката
  • Началото на болката корелира с променена честота на изпражненията
  • Началото на болката корелира с променена консистенция на изпражненията

Следните вторични критерии подкрепят диагнозата:

  • Ненормална честота на изпражненията (напр. повече от 3 изхождания на ден или по-малко от 3 изхождания на седмица)
  • Ненормална консистенция на изпражненията
  • Ненормална евакуация на червата (напр. необходимо е силно натискане, наложителни (неконтролируеми) позиви за изпражнения, усещане за непълно изпразване на червата)
  • Лигави изпражнения
  • Метеоризъм и усещане за подуване

Диагнозата изисква да няма подлежащи структурни или биохимични промени на червата, които могат да обяснят симптомите. Това налага изключването на други заболявания на храносмилателния тракт.

Полезни съвети срещу СРЧ (IBS)

Помощ от природата

Много растения, билки и подправки са високо ценени не само заради добрия си вкус, но и заради лечебната си сила. Когато става въпрос за газове или спазми, кимионът и ментата са доказано полезни. Веществата, които съдържат имат успокояващо и релаксиращо действие. Маслото от мента има и противовъзпалително действие. Лайка, маточина или лавандула действат успокояващо на стомаха и червата; могат да се консумират под формата на чайове или други препарати. Папаята обаче е истински плод чудо. Той е богат на важни ензими, есенциални мастни киселини, микроелементи, вторични растителни вещества и витамини A, B, C и следователно е истински лечебен универсален продукт. С отпускащото си действие помага срещу газове и болки в корема; дори регулира храносмилането.

Направете нещо за душата!

Просто се отпуснете! Стресът предизвиква бунт в червата – хората със синдром на раздразнените черва трябва още повече да уважават вътрешния си баланс, за да поддържат и червата си в баланс. Йога, техники за релаксация, разходка на чист въздух или автогенен тренинг, всички тези неща могат да помогнат за възстановяване на хармонията на тялото и душата.

Яжте с внимание!

Опитайте се да избягвате храни, които са трудни за храносмилане, като пържени, мазни и сладки храни и не забравяйте да отбележите какво смятате, че е добро за вас и какво ви причинява оплаквания. Не всеки ход на заболяването е еднакъв, затова е важно да създадете диетичен план, съобразен с вашите нужди. Уверете се, че отделяте достатъчно време за всяко хранене, яжте от удоволствие. Течностите също са важни за тялото, в идеалния случай негазирана вода или чай. Доброто взаимодействие между хранителните вещества на висококачествените храни гарантира, че червата ви ще станат стабилни и ще предложат мощна защита, както и гарантира, че никакви лоши микроби не могат да го извадят от равновесие.

Защо пробиотици?

Конвенционалните лекарствени терапии имат за цел облекчаване на симптомите, които синдромът на раздразнените черва може да представи. Терапията с пробиотици или синбиотици се справя с основната причина за дисфункцията в червата и неговата „флора“. Пробиотиците са продукти, съставени от естествено срещащи се „добри“ бактерии, които са необходими на нашите черва, за да изпълнят много от различните си функции. Тези микроорганизми предлагат нежен подход за връщане на баланса на червата – и то без никакви странични ефекти. Сега е известно, че специфични комбинации от чревни бактерии, като бифидобактерии, лактобацили, лактококи, са ефективни, когато става въпрос за много различни чревни проблеми. Но тъй като всяка комбинация от бактерии има уникален ефект, се препоръчва да изберете пробиотичен продукт, който е специфичен за показанието.

Източник: Institut Allergosan

Преводач: Костадина Начева

Редактор: д-р Диана Милушева

Живот със синдром на раздразнените черва

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *