fbpx

Интервю с проф. д-р Цеца Дойчинова, дм

Проф. д-р Цеца Дойчинова е дългогодишен лекар, специалист по инфекциозни болести, началник на инфекциозна клиника към университетската болница проф. Героги Странски в Плевен, преподавател в медицински университет и заместник декан на факултета по обществено здраве.

Уроците на които ни учи пандемията, според проф. Дойчинова, са поставени в сложна медицинска и икономическа обстановка. Пандемията от COVID-19 поставя множество въпроси за лекуването на тази непозната за човечеството вирусна инфекция.

Според нея, самата инфекция все още не е намерила ясна дефиниция. Въпреки множеството теории и предположения относно произхода на вируса, патогенезата и прицелните органи, все още има много въпросителни без категоричен ясен отговор. И въпреки, че семейството на коронавирусите е известно на медицинския свят, COVID-19 все още е нов. Прицелният орган остава дихателната система, но се появяват и наблюдения за поражения в сърдечно-съдовата система, както и изненадващото засягане на нервната система. Все още има лутане относно инкубационния период, колко време се задържат антителата, относно колективния имунитет, както и все още стои въпросът за това доколко създадените ваксини ще бъдат ефективни.

Проф. Дойчинова споделя, че макроорганизмът (човекът) се съпротивлява първо със своята микрофлора и pH, така че при срещата на микро- с макроорганизмът се появява първо инфекцията, в която участват множество клетъчни фактори. По този начин макроорганизмът защитава себе си от множеството „оръжия“ на микроорганизмът. Входната врата се оказват кожата и лигавиците.

Чревната лигавица се оказва особено важен за имунитета момент, тъй като 80% от имунните клетки се намират там. Този внушителен дял е доказателство за голямата значимост на лигавичния имунитет.

Съвременният човек е подложен на стрес и често се храни и лекува неправилно. Ако вземем стреса, който преди всичко е предизвикан от външни фактори, като включим нездравословния начин на живот и антибиотиците, можем да заключим, че в България има занижено ниво на  здравословен начин на живот и липса на антибиотична политика. Хората често се самолекуват, антибиотици се назначават и продават свободно, без да се извършат необходимите изследвания, които да мотивират подходящо антибиотично решение. Тези и още доста различни причини, изброени във видеото, водят до ефективното разрушаване на чревния микробиом. Разрушавайки го достигаме до дисбиоза, която от своя страна води още здравословни проблеми, като например колит.

Именно затова локалният имунитет е изключително важен. Поддържайки локалния имунитет в добра форма, ние стимулираме клетките на клетъчно-медиирания имунитет, а те са от изключително голяма важност при отбраната срещу вируси. Вирусите успяват да навлязат в човека точно заради намаления локален имунитет. Ако все пак успеят да си проправят път, при добър имунитет се очаква инфекцията да протече много по-леко.

За да поддържаме локалния имунитет и за добър лигавичен имунитет голямо значение имат лактобацилите, бифидобактериите и ентерококите. Благодарение на тях ние се освобождаваме от ферментирали частици, стимулира се резорбцията на витамини и се подобрява продукцията на ензими. Тези бактерии можем да получим при приема на пробиотици и синбиотици.

Стъпките, които можем да предприемем, са – да се борим ефективно със стреса, да премислим добре начина на хранене, да не се самолекуваме и да подпомагаме своя микробиом с подходящите пробиотици и синбиотици. И тъй като на пазара има толкова много продукти, проф. Дойчинова препоръчва използването на Омни-Биотик 6, висококачествен синбиотик на австрийската компания Институт Алергозан.

Омни-Биотик 6

Омни-Биотик 6 съдържа специална комбинация от 6 щама лактобацили и бифидобактерии, които имат чудесно синергично действие, като по този начин действа не само като протектор срещу бактериалните причинители на диария, но има и много добър имуномодулиращ ефект, доказан с множество проучвания, особено върху клетъчно-медиирания имунитет. Именно той е от особена важност за предпазването от вирусни инфекции. Вижте повече във видеото.

С пожелание за здраве от проф. Дойчинова и Омни-Биотик 6!

Гледайте видео интервюто тук:

Имунитет, пандемия и съвети за добро здраве

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *