fbpx

Храносмилателната система е центърът на нашето психическо и физическо здраве – чрез нея получаваме хранителните вещества, от които се нуждаем за нашата мозъчна функция, за производството на енергия и за имунната ни система. Е, как се справя вашето храносмилане?

КАК РЕАГИРАТ ЧЕРВАТА

За всяко твърдение отговорете: A – Б – В – Г

Как бихте описали най-добре хранителните си навици?

A … Бавен и муден съм – храненето ми отнема повече време в сравнение с другите хора

Б … Светкавично приключвам – ако мигнеш – ще го пропуснеш.

В … Непрестанно похапване – често си боцкам по нещо, с тенденция към сладки, богати на захар храни.

Г … Навиците ми са нормални – ям питателни ястия по едно и също време през повечето дни.

Изпражнения – какъв е вашият тип?

А … Запечена работа – редки, твърди бучки, които трудно преминават.

Б … Рядка манджа – кашави, често с несмляна храна и преминава с много газове.

В … Редуващи се – променливи, като вятъра.

Г… Като наденички – гладки, добре оформени и лесни за изхождане.

Как се чувствате обикновено след хранене?

А … Неудобно – често изпитвам затруднения в храносмилането и подуване на корема.

Б … Киселини – често имам рефлукс и киселини, които се влошават, когато се стресирам.

В … Жадувам за сладкиши – не мога да завърша хранене без нещо сладко.

Г … Комфортно – чувствам се спокойно, без да съм преял.

А сега вижте езика си – дали е:

A … Светло розов – блед на цвят и леко подут?

Б … Като пътна карта – множество пукнатини, често с лош дъх.

В … Бял – с бяло покритие, което е даже по-зле рано сутрин.

Г … Както се очаква – топъл розов цвят, без линии или покритие, равномерна повърхност.

Газовете – голямото социално неудобство. Как бихте ги оприличили при вас:

A … Бурни – много газове, но не особено миризливи. Звучни!

Б … Средностатистически – средно ниво на газове, малко миризливи, но не прекалено лоши.

В … Зависи от това, което съм ял – по-лошо е след сладки храни или захарни изделия.

Г… Като рози – умерени и със сигурност не миризливи.

А какво ще кажете за лекарства и други субстанции, които сте взимали?

A … Няколко пъти съм взимал/а антибиотици – не повече от пет курса в живота ми.

Б … Направо подрънквам – пия много фармацевтични продукти и лекарства.

В … Често на антибиотици – повече от 10 курса в живота ми.

Г … Аз съм съвсем здрав – нищо особено, но приемам някои естествени хранителни добавки.

Как работи храносмилателният часовник и колко често ходите по голяма нужда?

A … Рядко – няколко пъти седмично. Имам време да прочета книга в тоалетната.

Б … Повечето дни с неотложност – когато трябва да отида, трябва да отида!

В … Няма точен график или регулярност – никой не може да предположи колко пъти ще отида днес. Понякога това отнема векове, но друг път е спешно. Често не се чувствам напълно „празен“.

Г … Два или три пъти дневно – като часовников механизъм след всяко хранене и се чувствам комфортно.

ПРОВЕРЕТЕ ВАШИТЕ РЕЗУЛТАТИ

Просто пребройте коя буква сте избрали най-много и вижте какво пише за вас спрямо резултата ви по-долу. Ако резултатите ви са смесени, това може да означава, че имате повече от едно храносмилателно разстройство.

РЕЗУЛТАТИТЕ

Ти отбеляза …

НАЙ-ВЕЧЕ А

Може да помислите за приема на храносмилателни ензими. Ниските нива на ензимите могат да причинят лошо храносмилане, мудно движение на червата и общ дискомфорт след хранене.

Производството на ензими може да бъде ниско по ред причини – леко подуване на корема 30 минути до час след хранене показва проблем с производството на ензими, особено в тънките черва.

Уверете се, че консумирате достатъчно витамини от група В и калций, тъй като те са необходими за производството на ензими. Ниските нива могат да доведат до запек, който ще опустоши червата ви, както и вашата увереност.

Запекът означава, че фекалните вещества седят в червата ви достатъчно дълго, за да могат да се реабсорбират токсините, което поставя стрес върху черния ви дроб, тъй като трябва да си свърши работата по детоксикация два пъти. Може да е и болезнено. Улеснете това, като консумирате между седем и девет порции плодове и зеленчуци на ден и изберете пълнозърнести храни.

Омни-Биотик 6 е “отбор” от 6 полезни щама бактерии, които работят заедно, за да поддържат имунните клетки в готовност за неутрализиране на заплахи от зараза. Така Омни-Биотик 6 повлиява устойчивостта на организма спрямо вирусни инфекции и подпомага ефективността на имунната система при вече възникнала вирусна инфекция.

НАЙ-ВЕЧЕ Б

Вероятно трябва да си позволите повече време за ядене. Животът може да бъде зает, затова често се оказва, че се храним в движение, например докато шофираме или работим. Всяка хапка обаче трябва да се дъвче 30 пъти преди поглъщане и храната трябва да стане достатъчно течна, за да можете да я изпиете.

Храната, която не се разгражда правилно, може да бъде изтласкана през храносмилателната ни система твърде бързо. Мисленето за храна в продължение на 15 минути преди започване на хранене ще помогне на тялото ви да произвежда достатъчно солна киселина, която е от съществено значение за храносмилането.

Опитайте да дъвчете няколко семена от копър преди и след всяко хранене, тъй като това стимулира стомашните сокове да текат. Храненето също трябва да бъде по редовно време всеки ден. Пропускането на хранене може да доведе до преяждане през следващото хранене. Храненето по едно и също време позволява на тялото ви да се подготви за храносмилането.

Омни-Биотик Стрес Рипеър е подходящ при дразнимо черво и хронично възпаление на червата. Включените бактериални щамове работят за овладяване именно на онези възпаления, които тихо и продължително тлеят в червата.

НАЙ-ВЕЧЕ В

Любовта към сладкото, бялото покритие на езика или редуващи се по вид изхождания може да покажат необходимостта от някои допълнителни добри бактерии. Пробиотикът може да е най-добрият избор за вас. Лекарства като антибиотици също могат да намалят добрите бактерии в червата, като ви оставят по-податливи на гъбични инфекции.

Подкрепете чревните си бактерии като консумирате достатъчно фибри, като избягвате сладки храни и премахвате стреса. Приемът на достатъчно фибри е от съществено значение, тъй като осигурява източник на храна за полезните бактерии, както и подпомага движението на червата, необходимо за елиминиране на токсините.

Ако не забележите подобрение след около месец, може би си струва да говорите с диетолог за изследване на изпражненията, за да видите какво се случва.

Омни-Биотик Стрес Рипеър е подходящ при хора с наднормено тегло и затлъстяване, подложени на хроничен стрес. Омни-Биотик Стрес Рипеър може да се приема при burn-out, депресия или безсъние, предизвикано от стрес. Продуктът спомага за  възстановяване на нарушената чревна бариера и синтеза на серотонин и мелатонин, като по този начин подобрява настроението и качеството на съня.

НАЙ-ВЕЧЕ Г

Изглежда, че функцията на червата ви е в ред. Останете на върха със здравословна балансирана диета, която съдържа достатъчно фибри и зеленчуци. Това, че в момента имате липса или много малко симптоми, не означава, че сте непобедим. Пробиотикът винаги е добра добавка за поддържане на червата и действа подобно на здравна застрахователна полица за храносмилането.

Когато пътувате, не забравяйте да вземете допълнителни предпазни мерки. Пробиотик като Омни-Биотик 10, е чудесна идея, съчетана с малко витамин С, за да предотврати задържането на всякакви чревни инфекции.

ХРАНИТЕЛНИ СЪВЕТИ

ПЪРВИЯТ ЕТАП НА ЗДРАВЕТО НА ЧЕРВАТА

Доброто здраве на червата започва с дъвченето. Трябва да дъвчем храната си бавно и правилно, за да я разградим и да стимулираме производството на стомашна киселина. Слюнката ни започва да атакува въглехидратите, докато дъвченето позволява храната да бъде обработена със стомашна киселина, след като стигне до червата.

Помислете за храната си, докато я ядете – опитайте да практикувате „внимателно“ хранене, което означава наистина да се концентрирате върху това, което ядете – това не само ще ви помогне да му се насладите повече, но е и възможност да „изкарате“ стреса на деня.

СТОМАХЪТ

Стомашната киселина трябва да е с правилното pH и в правилните количества, за да разгражда храната и да унищожава нежеланите патогени. Стомашната киселина също помага да се предпазим от бактериите H. pylori, които могат да причинят язви в стомашната лигавица. Ако имате твърде малко стомашна киселина или лошо храносмилане, може да се наложи да проверите щитовидната жлеза, тъй като ниските нива на някои хормони могат да допринесат за този проблем.

ХРАНИТЕЛНИ НЕПОНОСИМОСТИ

Избягвайте храни, към които имате непоносимост, защото те дразнят червата и намаляват способността на бактериите да се придържат към стената на червата. Тестът за непоносимост към храна е полезен, ако подозирате, че ядете храни, които не се разбират с вашето тяло.

Дразненето в червата може да направи лигавицата по-пропусклива и да доведе до попадането на малки частици храна в кръвния поток, където те могат да предизвикат алергична реакция.

ПРЕДПИСАНИЕ ЗА ЗДРАВЕ

Най-добрият начин да поддържате червата си в добра форма е да консумирате много плодове и зеленчуци, тъй като те осигуряват така необходимите фибри. Омега-3 мастни киселини от мазна риба, семена от чиа, ленено семе, пробиотик и/или ферментирали храни също се препоръчват за подпомагане на добрите бактерии, като правят червата по-здрави.

Пробиотичните комбинации на Омни-Биотик предлагат специфични бактерии, които работят в  синергия, за да осигурят на чревната флора подходяща защита и помощ при множество и различни състояния, за да защитят организма и имунитета.

Здравето започва от червата с Омни-Биотик!


ВРЕМЕ ЗА ТЕСТ! КАКВО ВИ КАЗВАТ ЧЕРВАТА?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *