fbpx

ПО ПРЕПОРЪКА НА ПРОФ. БОРИСЛАВ ВЛАДИМИРОВ

ПО ПРЕПОРЪКА НА ПРОФ. БОРИСЛАВ ВЛАДИМИРОВ

В комплексната терапия на средно-тежко и тежко протичащите случаи на Covid-19 влиза и приложението на антибиотици и то за дълъг период от време. Наред с тях се приемат и много други медикаменти, които  заедно с антибиотиците променят чревния микробиом и сериозно увреждат  чревната  бариера. Тя от своя страна е от изключително значение за правилното функциониране на всички органи и системи в нашия организъм. При някои пациенти това се изразява в появата на диария, при други като общ дискомфорт, а има и такива, при които липсват каквито и да било оплаквания, но това не означава, че те са били пощадени от действието на антибиотиците.

Промененият чревен микробиом води както до увеличаване популацията на патогенни бактерии (обикновено това е свързано с появата на диария), дислокация на бактерии (така се появява дискомфорта в червата) и развитието на гъбички (причиняват кандидоза в различни органи и системи в тялото), така и до появата на синдром на умората (около 25% от енергията в човешкото тяло се образува от  т.нар. добри бактерии). Затова няма нищо пресилено в  нуждата от възстановяване и поддържане на здрава бактериална среда в червата. Тя е от жизнено важно значение за здравето ни както в краткосрочен, така и в дългосрочен план.

Колкото по-високи са дозите на прилаганите антибиотици, колкото по-често и по-продължително се налага техния прием, толкова по-сериозна е необходимостта от включването на мощен, но  безопасен и ефективен синбиотик. И това не е пожелателно, а задължително, ако мислим за здравето си.

В европейската клинична практика като най-ефективен се е наложил  австрийският Омни-Биотик 10 . Приеман по определена схема по време на антибиотична терапия, както и в рамките на две седмици след преустановяване на комплексното лечение, Омнибиотик 10 възстановява напълно нормалния за всеки човек чревен микробиом като по този начин скъсява периода на възстановяване и предотвратява усложнения по отношение на останалите органи и системи извън храносмилателната.

В дневната доза Омни-Биотик 10 се съдържат 10 милиарда  полезни бактерии от 10 специално подбрани  щама, които имат клинично доказан ефект по отношение на всички възможни за чревния микробиом последици от антибиотична терапия. Омнибиотик 10 прави възможен безопасния за здравето ни прием на антибиотици тогава, когато се налага.

Проф. Борислав Владимиров

Началник клиника по гастроентерология

УМБАЛ Царица Йонна – ИСУЛ

Още от нашия блог:

Проф. Борислав Владимиров от ИСУЛ препоръчва Омни-Биотик 10 при прием на антибиотици, свързани с COVID-19 терапия

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *