fbpx

Преди началото на 20ти век, средната продължителност на живота е била около 47 години, дори и в индустриализираните общества, а инфекциозните болести като дребна шарка, дифтерит, пневмония, тиф и други са били изключително често срещани и са взимали много жертви. С откриването на пеницилина от сър Александър Флеминг през 1928 г. и на множество други антибиотици в периода между 50-те и 70-те години, средната продължителност на живота в държави като САЩ нараства до 78,8 години и бактериалните инфекции вече не са такава заплаха за населението. Историята показва, че дори само пеницилинът е спасил живота на стотици милиони хора и продължава да го прави и днес, но както с всичко друго, прекалено много от всяко нещо неизменно може да се превърне и в заплаха.

В много случаи антибиотиците са нужни, за да преодолеем определена инфекция, но наравно с унищожаването на вредния бактериален причинител на заболяването, те могат да унищожат и полезни бактерии, без които тялото ни не може – като например тези в червата. Представете си действието им като цунами, което залива организма цялостно и не може да различи „лошото“ от „доброто“, помитайки и двете. Проучвания показват, че курс антибиотично лечение би могъл да убие до около 30% от полезните бактерии в червата ни, а други студии показват, че макар и чревната ни флора да се възстановява постепенно с времето, често „дупките“, оставени от унищожените полезни бактерии, биват запълнени от други бактерии с по-устойчиви гени, които в бъдеще може да са способни дори да намалят ефекта на прилаганите антибиотици. Може да се настанят и агресивни, причиняващи инфекции микроорганизми. 

В този случай при много пациенти се наблюдава диария и други чревни неразположения, причинени от антибиотичния прием – при между 25% и 50% в зависимост от вида на лекарството, а при децата процентът може да бъде и по-голям. Може да се говори за антибиотик асоциирана диария, когато изпитвате болки, подобни на колики и стомашни спазми или изхожданията ви са повече от три дневно и са меки или течни. Интересното е, че тези симптоми могат да се появят както веднага след лечението с антибиотик, така и чак след седмици, когато дори няма да ви мине през ума, че чревното неразположение може да бъде причинено именно от антибиотика.  В тези моменти е изключително важно да „захраним“ червата си отново с подходящите полезни бактерии, за да избегнем сериозни усложнения, а най-добре е да действаме превантивно и да доставим на храносмилателния тракт нужните полезни помощници още със старта на антибиотичното лечение.

Препоръчва се включването на синбиотик, който гарантира, че специално подбраните важни бактериални щамове ще стигнат до червата невредими, ще се размножат там и ще изтласкат болестотворните микроорганизми – такъв продукт е ОМНИ-БИОТИК® 10. Десетте бактериални щама в OMNi-BiOTiC 10 имат доказано действие за предотвратяване на способността за развитие на онези болестотворни организми, които бързо се размножават при прием на антибиотик и могат да причинят диария. Бактериите в ОМНИ-БИОТИК® 10 преминават неувредени през стомаха, за да достигнат успешно до червата и там да разгърнат своето полезно действие. Започнете приема още от първия ден на антибиотичното лечение и продължете още 1-2 седмици след завършването му за максимални резултати. Клиничните доказателства гарантират пълно възстановяване на чревния микробиом в рамките на тези 2 седмици.

Антибиотиците – има случаи, в които не можем без тях, но е важно и да сме внимателни, когато ги приемаме, за да се радваме на ползите им без да страдаме от техните странични действия върху чревното ни здраве. Тук на помощ идва ОМНИ-БИОТИК® 10!

Антибиотиците – да се радваме на ползите им без да страдаме от техните странични действия върху чревното ни здраве

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *