fbpx

Микробиомът на червата

Невероятната сложност на червата и тяхното значение за цялостното ни здраве е тема за все по-големи изследвания в медицинската общност. Многобройни проучвания през последните десетилетия доказват връзки между здравето на червата и имунната система, мозъка, настроението, психичното здраве, автоимунните заболявания, ендокринните разстройства, състоянията на кожата и рака.

Някога храносмилателната ни система се считаше за сравнително „проста” система на тялото, състояща се по същество от една дълга тръба, за да може храната ни да премине, да бъде абсорбирана и след това да се екскретира. В наши дни учени и лекари по целия свят откриват нови и нови доказателства не само за сложния състав на чревния микробиом, но и за ключовата му важност за здравето на целия ни организъм. Някои го наричат втори мозък, други смятат, че 80% от имунитета се гради и съдържа в него.

Вижте повече за ролята на червата за имунната система.

Но какво представлява този пространен и толкова интересен микробиом?

Терминът “микробиом на червата” се отнася конкретно за микроорганизмите, живеещи във вашите черва. Човек има около 300 до 500 различни видове бактерии в храносмилателния си тракт. Докато някои микроорганизми са вредни за здравето ни, много от тях са невероятно полезни и дори необходими. Всъщност, толкова необходими, че без тях сме изложени на сериозна опасност.

Доказано е, че наличието на голямо разнообразие от тези добри бактерии в червата ви може да подобри функцията на имунната ви система, да подобри симптомите на депресия, да помогне за борба със затлъстяването и да осигури множество други предимства.

За да обогатите знанията и грижата за чревната флора, можете да се възползвате от нашия специален гайд, който можете да изтеглите тук:

Ето и някои проблеми области, които могат да бъдат свързани с чревния микробиом:

НАРУШЕНИЯ НА НАСТРОЕНИЕТО

Бактериите в червата активират нервните пътища и сигналните системи на централната нервна система. Дисбиозата на червата, особено липсата на полезни бактериални щамове, е свързана с депресия и тревожност, като повече от една трета от страдащите от депресия също имат пропускливи черва.

Антистрес практиките, в които главен помощник са добрите бактерии стават все по-популярни в развитите държави. Прочетете повече за добрите практики в тази насока.

ШИЗОФРЕНИЯ

Изследвания върху мишки свързват липсата на нормални бактерии с промените в развитието на мозъка и шизофреничното поведение. Известно е, че човешките бебета, родени преждевременно, нямат биоразнообразие в червата си и са изложени на по-висок риск от психози.

Вижте повече за това как се справя дама с класическа мигрена, без странични ефекти, само с помощта на Омни-Биотик Мигра.

СЪРДЕЧНО-СЪДОВИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

Известно е, че някои зърнелюбиви бактерии преобразуват L-карнитин (протеин с високо съдържание в червеното месо) в атерогенно съединение, наречено TMAO (триметиламин N-оксид), повишавайки риска от сърдечно-съдови заболявания.

РАК НА ЧЕРНИЯ ДРОБ

Известно е, че същите промени в микробния състав, които са свързани със затлъстяването, могат да увеличат и риска от рак на черния дроб.

ПРЕКАЛЕНА ПЪЛНОТА

Чревните микроби могат да повлияят на метаболизма чрез „сигнални“ пътища в червата, като въздействат върху възпалението, инсулиновата резистентност и отлагането на енергия в мастните запаси. Редица изследвания показват специфични микробни модели, асоциирани със затлъстяване.

ВЪЗПАЛИТЕЛНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ НА ЧЕРВАТА

Ненормално високите нива на някои нежелани щамове на бактерии, заедно с нерегулиран имунен отговор на микробите на червата, могат да предизвикат развитието и продължаващите симптоми както на болестта на Крон, така и на язвения колит.

Вижте как се справя и какво споделя мъж, страдащ от гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ) и Синдром на Жилбер в тази статия.

СИНДРОМ НА РАЗДРАЗНЕНИТЕ ЧЕРВА

Съществува сигурна връзка между синдрома на раздразненото черво и свръхрастежа на бактерии в тънките черва.

КОЛОРЕКТАЛЕН РАК

По-ниските нива на полезни бактерии, както и по-високите нива на определени захаролюбиви микроби в червата, са свързани с повишен риск и темпове на растеж на колоректалния рак.

ОБСЕСИВНО-КОМПУЛСИВНОТО РАЗСТРОЙСТВО

Дисфункцията на микробиома на червата, вероятно свързана с висок стрес и/или употреба на антибиотици, е свързана с ОКР.

АУТИЗЪМ

Аутизмът често се проявява съвместно със стомашно-чревни проблеми като пропускливи черва и синдром на раздразненото черво.

БОЛЕСТ НА ПАРКИНСОН

Хората, страдащи от Паркинсон, имат различен микробен състав на червата, в сравнение със здравите хора.

МНОЖЕСТВЕНА СКЛЕРОЗА:

Дисбиозата и произтичащата от това загуба на баланса на стомашно-чревния имунен отговор са свързани с развитието на МС и могат да обяснят защо МС симптомите могат да бъдат смекчени с терапевтични диети.

АСТМА И АЛЕРГИИ

Ниското разнообразие на чревни бактерии, особено в ранна възраст, е свързано с повишен риск от астма и алергии.

ДИАБЕТ

Диабетиците имат по-ниско ниво на полезни щамове на бактерии и изкривени съотношения на различни щамове с по-нисък брой микроби в червата. Изглежда, че някои съставни промени в червата на микробиота се мащабират с нивата на глюкозата – тоест колкото по-високи са нивата на глюкоза, толкова по-малък е общият брой на микробите и по-вероятно е нежелани видове бактерии да бъдат открити в червата на този човек.

РЕВМАТОИДЕН АРТРИТ

Проучвания са установили връзка между ниските нива на пробиотичните бактерии и високите нива на нежелани бактериални щамове с автоимунни ставни заболявания като ревматоиден артрит.

ДРУГИ ВИДОВЕ РАК

Дисбиозата е свързана с повишен риск от карциноми на стомаха, хранопровода, панкреаса, ларинкса, гърдата и жлъчния мехур.

Изберете най-добрата пробиотична комбинация за всяка ваша ситуация.

Добри Бактерии

Bifidobacterium longum
Lactococcus
Lactobacilli

Лоши Бактерии

Clostridium difficile
Campylobacter
Enterococcus faecalis

Вижте и втората част на статията “Връзката между червата и здравето”, в която ще ви покажем няколко добри практики за правилно хранене и грижа за чревната флора.

За връзката между червата и нашето здраве

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *