fbpx

Независимо дали чакате с нетърпение раждането на своето бебе или вече го гушкате в ръцете си, знаем, че вече сте се изгубили из цялата налична информация за това как да го отгледате най-добре. Казват, че е нужно цяло село, за да се отгледа едно дете, а когато става дума за коремчето на вашето бебе, това е още по-вярно! В него има милиардно „население“ от микроскопични организми – чревните бактерии – които се заселват още по време на раждането и продължават да растат и да се разнообразяват чрез кърменето, с всяка целувка, прегръдка и нова среща. Може да ви звучи малко стряскащо, но всъщност това е нещо хубаво.

Запознайте се с чревния микробиом на вашето бебе! Неговата роля за здравето на малчуганите е огромна и функциите му са много по-разнообразни от това, което можем да си представим.

С бактериите в отбор – червата като център на здравето

Трябва да знаете, че в тялото на всеки човек съществуват множество микробиоми (съвкупности от бактерии), които играят важна роля в поддържането му в добро здравословно състояние. Съществувайки в носа, устата, кожата и червата, всяка от тези екосистеми играе жизнено важна роля и работи в синхрон с всяка клетка на тялото.

Червата са най-богатият източник на тези микроорганизми. Те са необходими за поддържане на здрава имунна система, правилно усвояване на хранителните вещества, добро храносмилане, регулиране на хормоните и дори влияят на щастието.

Всъщност ние сме неразривно цяло с тези микроорганизми и без тях ние просто няма да можем да оцелеем. Те са нашата „отборна сила“, която всеки ден се труди неуморно, за да бъдем добре, а това се отнася и за вашето бебе.

  • Бактериите в червата отговарят за доброто усвояване на витамини и минерали от храната, които ни поддържат жизнени и активни
  • Чревният микробиом спомага за произвеждането на различни аминокиселини и есенциални мастни киселини, които са ни нужни, но не съществуват в готов вид в храната.
  • Чревните бактерии отговарят за изхвърлянето на вредните вещества от червата и недопускането им в останалите системи на тялото, където могат да нанесат вреди
  • В червата се намират 80% от имунните клетки в организма и тяхната добра работа е пряко зависима от работата на чревните бактерии, защото между тях има непрекъсната комуникация. Когато в червата има правилен баланс между различни видове полезни бактерии, тогава те работят в добър отбор за отблъскването на атаки от страна на болестотворни микроорганизми. Нарушената чревна флора може да отслаби имунната система и това да доведе до по-лесно заразяване, а и дори да постави основата за хронични възпаления, алергии, автоимунни заболявания.
  • Проучвания показват, че работата на чревните бактерии може да повлияе дори на настроението ни, тъй като в червата се синтезира и съхранява 95% от серотонина – химическо вещество, което ни кара да се чувстваме щастливи.
  • Между червата и мозъка има доказана ос на комуникация и както мозъка може да влияе на функциите на червата, така и чревните бактерии могат да влияят върху настроението, мисловната дейност и психичното здраве.

Не е грешно да си представим чревния микробиом дори като орган, защото той играе толкова много и жизнено важни роли в цялото тяло.

Грижа за чревния микробиом от първия ден…и дори от преди това

В последните години все повече медицински специалисти се обединяват около тезата за важността, която играе чревният микробиом за цялостното здравословно състояние на човека и изтъкват необходимостта от подкрепата му още от първия ден.

През първите няколко години от живота на вашето дете, колонии от микроорганизми се развиват в червата му. По време на раждането се осъществява тази така важна първа среща между бебчо и полезните бактерии, които ще повлияят на здравето му за цял живот, а през следващите няколко години то ще влиза в контакт с различни микроорганизми докато изследва света. Това обогатява бактериалните видове в тази екосистема, докато стане стабилна, което се случва около тригодишна възраст. В този период е важно вашето бебе да успее да изгради здравословен микробиом, тъй като, както казахме, той ще му помага по-късно в живота.

Като родител, който иска най-доброто начало, а и добър цялостен живот за детето си, можете да предприемете стъпки за това преди, по време и след раждането му.

По време на бременността

Можете да започнете още преди да забременеете, като предприемете необходимите стъпки, за да осигурите здравето на своя микробиом, тъй като той помага за метаболизма, имунната система, храносмилането и др., а и като майка вие предавате бактериите си директно на вашето бебето  – независимо дали са добри или лоши. Поради това детската микрофлора  прилича повече на тази на майката, отколкото на бащата.

Често се шегуваме, че бременността е време, в което можем да се предадем на желанието и да хапваме като за двама. Но вие не просто ядете за двама, вие ядете за 40 трилиона полезни бактерии, които са чувствителни и придирчиви по отношение на храната. А тя директно им влияе. Хапвайте повече храни, богати на баластни вещества, приемайте повече течности, не прекалявайте със сладкото и изберете пресни плодове и зеленчуци.

Доказано е, че чревната флора на майката влияе върху това как ще се развият защитните сили на детето: има изследвания, които ясно показват, че бактериите в червата на майката оформят имунната система на бебето. Ако в последните месеци от бременността майката приема полезни бактерии под формата на пробиотик като Омни-Биотик Панда и тази терапия продължи при бебето през първите шест месеца от живота му, то такива деца по-късно не страдат толкова често от симптоми на атопични реакции.

При раждането

Начинът, по който бебето се ражда също оказва влияние върху това какви бактерии ще колонизират червата му. Ако детето се роди чрез цезарово сечение, то не влиза в допир с бактериите в родилния канал на майката. Това води до намаляване на биологичното разнообразие на микроорганизмите в червата на бебето – и до липса на полезни млечнокисели бактерии и бифидобактерии.

Кърмене

Дълго време учените не разбираха защо кърмата съдържа захари, които бебетата не са в състояние да усвояват. Установи се, че тези захари са храна за определени бактерии, които помагат за създаването на силна бактериална колония. Ето защо е добре да  кърмите бебето си, когато това е възможно. Така то ще получи не само тези важни захари, но и контакта с бактериите по зърното на майчината гърда и този кожа в кожа, допълнително ще подсилят и разнообразят неговата бактериална екосистема. Кърмата е богата на бифидобактерии и може донякъде да компенсира липсата на определени бактерии поради раждане със секцио.

Ако майките допълнително приемат пробиотик като Омни-Биотик Панда, те ще могат допълнително да спомогнат за съзряването на детския имунитет, ще намалят шанса за атопични прояви като сърбящи обриви, както и ще повлияят добре на коликите през първите месеци от живота на бебето. Омни-Биотик Панда е специално разработен в помощ на крехката чревна екосистема по време на бременност и раждаща се с бебето ви. Съдържа три човешки бактериални щама (Lactococcus lactis W58, Bifidobacterium lactis W52 и Bifidobacterium bifidum W23) и може да се приема още по време на бременността и от първия ден на бебето. А най-важното е, че без съмнение ще сте направили първи и важни стъпки към цялостното здравословно състояние на вашето дете, което ще има изражение през целия му живот.

И още нещо за финал…

Докато бебето ви расте, се опитайте да не бъдете „джермофоб“. Добрата хигиена е важна, разбира се, обаче прекаляването с дезинфекцията ограничава срещата на детето с важни за здравето му бактерии. В западния свят броят на страдащите от алергии непрекъснато се увеличава и като причина за това учени поставиха хипотезата за хигиената – прекомерната чистота води след себе си свръхреакция на имунната система. Тогава тя се насочва например срещу вещества, които всъщност са безопасни, като прашецът или акарите. Многобройни изследвания доказват, че децата, които растат на село, имат по-силна имунна система. Те се разболяват по-рядко от астма и сенна хрема. Затова родителите ще направят добре, ако от ранна възраст насърчават контакта на децата с околната среда и ги оставят да играят продължително на открито.

панда-картинка

Разбери повече за Омни-Биотик Панда:

Научи как можеш да се възползваш от акцията за лоялни клиенти за Омни-Биотик Панда като кликнеш на бутона по-долу:

Чревният микробиом на бебето – защо е важен?