fbpx

Червата са органът, който едновременно може да подхрани  и да отрови черния дроб, тъй като в зависимост от състоянието на чревната бариера до него могат да достигнат освен полезните хранителни вещества, така и повече от обичайното количество и видове  токсини. Какво означава „повече от обичайното количество и вид“ – това означава, че определени големи молекули токсини, получени в резултат на метаболизма в червата, както и някои патогенни микроорганизми преминават безпрепятствено през чревната бариера и натоварват черния дроб с извънредна, изтощителна  работа. Такъв е случаят, когато се увреди чревния микробиом, който представлява първото ниво на защита на чревната бариера.

Натовареният с допълнителна работа черен дроб постепенно се изтощава и в крайна сметка, след като дълго страда мълчаливо, се разболява. Затова в изключително голяма степен здравето на черния дроб зависи от здравия микробиом.

Проф.д-р  Ванеса Щадлбауер-Кьолнер

В интервю за списание „Вauchgefühl”  проф. Ванеса Щадлбауер-Кьолнер, от Мед.Университет  Грац (Австрия) обяснява взаимодействието между двата органа и разказва за най-новите научни и клинични доказателства. Проф.д-р  Ванеса Щадлбауер-Кьолнер обяснява взаимодействието между двата органа и дава поглед върху съвременните научни открития, които показват ролята, която пробиотиците могат да играят в борбата с чернодробните и метаболитните заболявания.

Вauchgefühl: Заболяванията на черния дроб се увеличават. Както при много други проблеми, червата отново са „на фокус“, когато става въпрос за по-добро разбиране на чернодробните заболявания и разработването на нови лечения. Можете ли да обясните на нашите читатели какво е  взаимодействието между червата и черния дроб?

Проф. Щадлбауер-Кьолнер: С размер над 200 m², червата представляват най-голямата контактна повърхност в нашето тяло. Функционалната връзка с черния дроб е директна, тъй като  хранителните вещества, сигналните  молекули (цитокини) и бактериалните  компоненти преминават директно от червата в черния дроб.

Това се случва чрез порталната вена (vena portae), която събира богатата на хранителни вещества кръв от храносмилателните органи и след това я подава директно към черния дроб.

Вauchgefühl: И така, каква роля играе микробиомът в това? Как чревните бактерии влияят върху черния дроб и метаболитното здраве?

Проф. Щадлбауер-Кьолнер: Проучванията ясно показват, че хроничните чернодробни заболявания и чернодробната цироза са придружени винаги от    дисбиоза.  Тези пациенти имат много бедно разнообразие от полезни бактериални видове в червата  и в същото време, повишена популация  на патогенни (вредни) микроби, които могат да причинят възпалителна реакция на чревната стена. В резултат на това чревната бариера (състоящ се от чревния микробиом, мукозния слой, клетките на чревната лигавица и чревната имунна система) се нарушава.

Чревната бариера става по-пропусклива за вещества, които всъщност нямат място в кръвообращението. Те включват бактериални компоненти (например липополизахариди или накратко LPS), които след това навлизат в черния дроб през кръвоносните съдове на червата. Постоянният приток на вредни вещества предтоварва черния дроб и причинява възпаление. Това води до нарушения както в метаболизма, така и в имунния отговор.

Вauchgefühl: До преди около 40 години най-честата причина за чернодробно заболяване беше повишената консумация на алкохол. Делът на чернодробната стеатоза (омазняване на черния дроб) непрекъснато нараства, в момента около 30 % от западното население е засегнато, като  тенденцията е  нагоре. Причината за това обаче не е увеличаване на алкохолизма, а  просто казано, увеличаване на теглото поради начин на живот без достатъчно движение и диета, богата на мазнини и захар. Какви предизвикателства поставя това за медицината?

Проф. Щадлбауер-Кьолнер: Мастната тъкан е тясно свързана с черния дроб и метаболизма. Информационни молекули  от мастната тъкан, особено от тази на корема, могат да повлияят негативно на метаболизма на захарта в черния дроб и да предизвикат форма на диабет.

Това от своя страна води до натрупване на мазнини в чернодробните клетки и следователно до стеатозен (омазнен) черен дроб, който за съжаление може да се развие в стеатохепатит  или чернодробна цироза при някои пациенти.

Ако черният дроб е предварително увреден и вече не работи адекватно, бактериите и бактериалните компоненти могат да влязат в целия организъм чрез кръвния поток (бактериална транслокация) и да причинят инфекции и увреждане на органи на различни различни места в тялото.

Повишената честота на инфекции може да доведе до по-нататъшно влошаване на чернодробната функция и развитие на сериозни усложнения.

Вauchgefühl: Имахме удоволствието да направим интересно интервю с вас за нашите читатели преди няколко години. По това време вие ​​бяхте убедени, че в обозримо бъдеще ще бъде възможно да се разработят пробиотици с много специфични свойства, които биха могли да постигнат напредък в подобряването на чернодробната функция в случай на цироза. Изпълниха ли се вашите очаквания?

Проф. Щадлбауер-Кьолнер: Нашата изследователска група проведе двойно-сляпо, плацебо-контролирано проучване, използвайки комбиниран многощамов пробиотик, състоящ се от лактобацили, бифидобактерии и лактококи. Пробиотикът е специално създаден да подобри нарушената бариерна функция на червата, да намали възпалението в червата и да има антибактериален ефект.

В това проучване на 92 пациенти, страдащи от чернодробна цироза, е показано, че лечението с мултивидовия пробиотик подобрява чернодробната функция и вродената имунна защита, а също така се наблюдава и тенденция към по-малко инфекции. Последният резултат е особено важен за пациенти с напреднало чернодробно увреждане.

Вauchgefühl: В изследователската си работа успяхте ли да разберете защо са постигнати толкова изключителни резултати дори при много  тежко болни пациенти?

Проф. Щадлбауер-Кьолнер: Да, наистина успяхме да го направим. Анализирахме подробно чревния микробиом на тези пациенти и установихме, че съставът на чревната флора се е подобрил значително след  прием на пробиотика.

Наред с други неща, имаше повишена колонизация от различни бактериални щамове, които произвеждат важни късоверижни мастни киселини (SCFA). Тези SCFA намаляват възпалението в червата и подобряват функцията на чревната бариера.

Това означава, че по-малко вредни вещества навлизат в черния дроб от червата, което дава възможност на този орган да регенерира. С помощта на многощамовия пробиотик, разработен именно за тази цел, е възможно да се повлияе положително на микробиома на пациенти с чернодробна цироза, да се укрепи чревната бариера и съответно да се подобри чернодробната функция.

Оста „Черво-черен дроб“

Вauchgefühl: Чернодробната цироза е последният стадий на всички хронични чернодробни заболявания, която се проявява при един на всеки 400 души в Европа, всяка година. Освен това цирозата на черния дроб сега е една от десетте най-чести причини за смърт в много от развитите  страни.

По-специално, метаболитният синдром е причина за чернодробна цироза в много случаи. Не е ли възможно в този момент да се започне с пробиотици, така че увреждането на черния дроб да не прогресира толкова далеч?

Проф. Щадлбауер-Кьолнер: Това е напълно логично, защото диетата и упражненията в частност имат голямо влияние върху микробиома. Метаболитният синдром, който се превърна в широко разпространено заболяване, е тясно свързан с нездравословния начин на живот.

Проведени са и проучвания върху пациенти с метаболитни заболявания с абсолютно същата комбинация от бактерии, в 50 % намалена доза. Те все още не са имали доказано хронично чернодробно заболяване, но такива индивиди често имат омазнен черен дроб и следователно значително повишен риск от развитие на хронично чернодробно заболяване.

В едно проучване, което включва 78 пациенти с диабет тип 2, които приемат многощамовия  пробиотик съответно в продължение на три и шест месеца, значително намаляват бактериалната транслокация и нивата на възпаление, както и се установява подобрение на различни биомаркери на метаболизма (кръвна глюкоза, кръвни липиди).

В друго проучване на 81 жени със затлъстяване, групата с пробиотици също показа значително намаляване на бактериалната транслокация и подобрение на различни важни метаболитни стойности (кръвна захар, кръвни липиди, пикочна киселина), както и намаляване на опасните коремни мазнини.

Моята изследователска група прегледа и клиничната ефикасност на пробиотика при пациенти с диабет тип 2, допълнен с диетична добавка с фибри: в групата на пробиотиците обиколката на талията намалява, а  чревната бариерна функция и маркерите на метаболизма на мазнините и захарта се подобряват.

Пробиотиците могат значително да подобрят микробиома и чревната бариера както при тежко чернодробно заболяване, така и в неговия  предстадий, което има благоприятен ефект върху черния дроб и метаболизма.

Мога спокойно да потвърдя, че пробиотиците значително подобряват микробиома и чревната бариера както при тежки чернодробни заболявания, така и преди появата им, при пациенти в риск за такива, което има благоприятен ефект върху черния дроб и метаболизма.

This image has an empty alt attribute; its file name is omni-hetox-buy-1.jpg

Вauchgefühl: Благодаря ви много за интервюто и успех с вашето изследване на микробиома!

*Д-р Ванеса Щадлбауер-Кьолнер е специалист по гастроентерология и хепатология, университетски професор в Медицински Университет Грац

„Здраво черво – здрав черен дроб“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *