fbpx

В последната част от нашата поредица ще говорим за хранителните навици на децата и защо е важно да поставите добра основа. Захранването на бебето е момента, в който имате възможност да формирате здравословни хранителни навици. Това ще се отрази положително върху здравето на детето като цяло и в дългосрочен план.

В този период трябва да предлагате разнообразни храни, богати на протеини, плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни и млечни продукти. Стартирате с еднокомпонентни храни и постепенно преминавате към многокомпонентни такива.

За да започнете да предлагате храни различни от кърма и адаптирано мляко, детето трябва да има зряла бъбречна функция и храносмилателна система. Това няма как да бъде определено клинично, затова за индикация използваме развитието на нервната система, която е свързана с моториката на детето. За да определите в каква степен е развитието ѝ, детето трябва да може стабилно да държи главата си, да може да седи с помощ, да има развита орална моторика и интерес към храната.

Препоръчва се захранването на детето да започне в периода 5 – 5,5 месеца. В случаите, в които се изчаква до 6-тия месец, могат да възникнат проблеми с приема на нови храни. Това е така защото детето е свикнало или предпочита вкуса на кърмата/АМ. Друг проблем, който може да възникне, е свързан с никненето на зъбки, понякога съпроводено с повишена температура и други неразположения. Всичко това може да отложи във времето въвеждането на нови храни. Родителите на преждевременно родени деца е добре да знаят, че захранването при техните мъници трябва да започне съобразено с датата на термина, а не с тази на раждане.

Препоръчваме да предлагате новите храни по време на обедното хранене. Това е идеалният момент, защото обичайно сутрин количеството на кърмата при майката е повече, а следобед детето обикновено е по-изнервено и склонно да откаже новата храна. И не на последно място, ако детето прояви някаква алергична реакция, тя може да бъде проследена до края на деня. От друга страна мненията са различни, дали новите храни да се предлагат в началото, в средата или в края на самото хранене. Това е нещо, което може и сами да прецените спрямо вашето дете.

Най-удачно е да се дава по един вид храна през няколко дни. Консистенцията на предлаганата храна в началото трябва да бъде по-течна, като постепенно се сгъстява. След това започват да се предлагат термично обработени плодове (освен банан, който може да се дава и суров), докато се стигне до храна на парченца, а количеството ѝ постепенно се увеличава. Около 6 месечна възраст една порция трябва да е около 160гр., на 7 месечна възраст 170гр. докато се стигне до 200гр. на порция до края на 1000-те дни.

Добре е захранването да започне със зеленчуково пюре или бебешка каша. Зеленчуковото пюре носи своя вкус, който може да бъде малко по-горчив или по-сипкав. Като цяло това има значение за обучението на вкусовите възприятия на детето, което пък се отразява на вкусовите предпочитания в по-късен етап. Бебешката каша е възприета от специалистите като алтернатива на зеленчуковото пюре, тъй като е обогатена с някои минерали и витамини, които са важни за здравето на детето. Сред тези важни елементи е желязото и храни, в които то се съдържа трябва да се предложат около 6-7 месечна възраст (жълтък и месо). Кравето кисело мляко може да се добави като компонент към ястията в периода между 10-тия месец и първата година, но в количества по 1-2 с.л., 1-2 пъти седмично. Варива (първо червена леща, белен боб и грах) можете да въведете към 9-10 месец, а сол и захар можете да добавяте след първата година.

В последните години, все повече зачестиха случаите на непоносимост и алергия към глутена, ето защо ще обърнем повече внимание на захранването с храните съдържащи глутен. Преди да пристъпите към въвеждането им, трябва да сте захранили детето с безглутенови каши – оризова, царевична, просо и др. След това можете да въведете пшеничени каши. Хубаво е въвеждането на глутен да става по-бавно – между 7 и 10дни, като добър вариант е да се предлага комбинация от безглутенова каша с добавена такава съдържаща глутен, като постепенно се увеличава количеството на глутена. След като сте въвели храните съдържащи глутен е добре на детето да му бъде предлагано само едно глутеново хранене дневно. Въвеждането на нова храна не е препоръчително поне през първата седмица от даването на глутена.

Добра идея е, когато въвеждате алергизиращи храни, да си водите дневник и да записвате коя храна кога е дадена. Така по-лесно ще можете да определите алергена, ако се появи алергична реакция.

На около 10-месечна възраст може да започнете да предлагате многокомпонентни ястия. Едно такова е попарата, която традиционно се използва по нашите ширини при захранване. Попарата съдържа течна и твърда компонента, което стимулира много добре дъвкателните умения на детето. А това от своя страна има пряко отношение върху говорните му умения. 

Храните, които не трябва да се предлагат до навършване на 1 година са:

  • Ядки и семена- най-вече поради опасност от задавяне
  • Яйчен белтък, тъй като трудно се усвоява от детския организъм
  • Прясно краве мляко
  • Рибни продукти
  • Шоколад
  • Мед, защото може да е източник на бактерии, които могат да причинят ботулизъм
  • Силни подправки

След навършване на едногодишна възраст хранителният режим на детето трябва да се състои от 5 хранения дневно – 3 основни и 2 подкрепителни закуски. Порциите на основните хранения са около 200гр., като в същото време продължавате да предлагате около 400мл. мляко дневно. Менюто е много сходно с това на цялото семейство. Всеки ден трябва да предлагате зърнен продукт или картофи, плодове и зеленчуци, както и по един представител на високобелтъчната група – месо, яйце или риба.

Периода на захранване носи притеснение за всеки родител, тъй като това е момент, в който могат да бъдат проявени различни реакции към въвежданите храни. Особено, ако детето има фамилна обремененост за развитие на алергия или непоносимост към една или друга храна. Освен да се придържате към плавно въвеждане на всяка храна, за да може да реагирате адекватно на евентуална алергична реакция и да сте наясно с нейния провокатор, можете да предприемете и още едно действие, с което да минимизирате шансовете за проява на такава.

Предлагането на специфична пробиотична комбинация с правилните щамове бактерии, може да бъде добра профилактика на алергични състояния от всеки тип. Знаем вече, че здравата чревна микрофлора е основна предпоставка за адекватна и силна имунна защита. А все повече изследвания потвърждават, че причината за алергиите се корени в нарушената чревна микрофлора и произтичащата от това неправилно насочена имунна реакция на организма. Ето защо грижата за микробиома на вашето дете трябва да бъде сред основните ви приоритети, за да гарантирате доброто му здраве. Омни-Биотик Панда може да бъде вашият най-добър съюзник в тази задача. Синбиотичната комбинация от три бактериални щама, които са сред първите учители на имунната система на човек, ще подпомогне чревната флора на детето, за да има то добре балансиран микробиом.

панда-картинка
Хранене на бебето през първите 1000 дни – трета част

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *