fbpx

Бременна сте и не помните кога последно ходихте нормално по голяма нужда. В допълнение към всички други симптоми, съпътстващи този период от живота ви, това допълнително усложнява и без това деликатното ви положение. 

За съжаление запекът е неприятно и често срещано оплакване сред бременните. По последни проучвания почти 40% от жените изпитват този дискомфорт, което в последствие може да доведе до поява на хемороиди. Нещо, което със сигурност искате да избегнете. Затова в никакъв случай не трябва да се примирявате с деветмесечен дискомфорт.

Причините, които могат да бъдат свързани с това състояние по време на бременност, са различни и в тази публикация ще разгледаме част от тях, както и методите, които можете да приложите, за да се справите със запека докато очаквате своята рожба.

 • Нивата на прогестерон: Основните виновници за доста от неразположенията на очакващите бебе жени са именно хормоните. В този период нивата на хормона прогестерон са повишени и за него е известно, че отпуска мускулите в храносмилателния тракт, като вследствие на това храната преминава бавно през червата и така се получава един вид „задръстване“.
 • Растяща матка: Вашата матка расте и расте, и заема ценно пространство, което по принцип е заето от червата ви. А към края на бременността започва и да притиска ректума ви, а тази компресия може още повече да затрудни чревната перисталтика.
 • Желязо: Въпреки че е важен микроелемент по време на бременност, предозирането с желязо може да доведе до запек като страничен ефект. Затова се консултирайте със следящия ви лекар, за да стигнете до най-подходящата за вас форма и дозировка на желязо. Уверете се, че следвате инструкциите на лекаря си, тъй като анемията е много често срещана при бременност и може да бъде причина за здравословни проблеми за мама и нейното бебе. Винаги съобщавайте за всички странични ефекти, ако изпитате такива.
 • Стрес: Бременността може да бъде стресиращ период за жената, особено в периода преди термина. Мозъкът и червата ви са в непрекъсната връзка и стресът може да започне да се отразява на перисталтиката и така да причини запек.

Има някои неща, а най-добре комбинация от тях, които могат да се направят, за да облекчите и раздвижите нещата там.

 • Пийте много вода: Уверете се, че приемате поне 3 литра вода на ден, за да компенсирате увеличените нужди на организма си. Бременността ви прави по-податливи на дехидратация, тъй като тялото ви използва повече вода, за да формира плацентата и околоплодния сак. Дехидратацията затруднява нормалните функции на тялото и би могло да доведе до запек.
 • Движение: Движението поражда движение! Ходенето, плуването и йогата са страхотни упражнения за вашето бременно тяло. Напредването на бременността и растящите размери на корема ви, могат да затруднят подвижността ви и да ви попречат да останете активни. Важно е обаче да не губите мотивация и въпреки трудностите да продължите да се движите.
 • Увеличете приема на фибри: Храните с високо съдържание на фибри спомагат за очистването на неразградената храна от червата и придвижването ѝ към крайната дестинация. Броколи, горски плодове, боб, кафяв ориз и зелени листни зеленчуци – всички тези храни правят чудеса и определено ще се отразят благотворно на задръстения ви чревен трак. Също така е добре да се въздържате от прекалената консумация на някои храни като банани, пържени храни, картофени чипсове, червено месо, бял хляб, бял ориз, бяла паста и млечни продукти.
 • Храни, богати на магнезий: Магнезият има способността да насочва водата към червата, което спомага за  омекотяване на изпражненията и улеснява преминаване им. Препоръчителната дневна доза е 350 милиграма, като можете да си я набавите с храни, като тъмен шоколад, спанак, ядки и риба.
 • Не прекалявайте с храната: Обилното хранене може да натовари храносмилателния ви тракт, което да доведе до запек. Старайте се да ядете по малко, но на често. Така ще дадете възможност на тялото си да се справи по-добре и качествено с усвояването на храната, която приемате и последващото изхвърляне на остатъците.
 • Правилна поза: За да избегнете напъните, запека и дори хемороидите, трябва да заемате оптималната поза при изхождане – краката трябва да са под 350 ъгъл спрямо тялото. По този начин мускулите притискат корема ви, което създава налягане във вътрешните кухини на дебелото черво, подравнявайки аналния канал, което води до по-лесно и ефективно изпразване на червата.
  И една максима, към която е хубаво да се придържате –  ходи, когато ти се ходи.
 • Пробиотик: Балансираната чревна микрофлора е от съществено значение за правилната работа на чревния тракт. Особено значение имат лактобацилите и бифидобактериите, които подпомагат здравите черва и регулирането на храносмилателната система.

Идеален за очакващи жени от 8-я месец е Омни-Биотик Панада. Неговата ефективност е доказана с редица наблюдения. В едно от тях, включващо148 бременни жени, които са приемали Омни-Биотик Панда, заключва, че само 2,4% от тях са страдали от запек в края на тяхната бременност. Това е значително по-малко от референтната стойност (40%). Оплакванията от констипация показват значително намаление с течение на времето.

Приемът на Омни-Биотик Панда по време на бременността ще помогне да се справите с така неприятния запек, а в същото време ще подпомогне правилното развитие на чревния тракт на вашето бебе още в утробата. А след като то се роди, още от първия му ден можете да започнете да му давате Омни-Биотик Панда, с който ще помогнете да се намали шансът за поява на колики, ще насърчите правилното развитие на имунната му система и ще му осигурите един здравословен старт в живота.

Знаем, че бременността може да бъде период, изпълнен с много предизвикателства и неудобства за бъдещата майка, но не трябва да забравяте, че с правилните, балансирани и осъзнати решения, които взимате на ежедневна база, можете да преминете през нея с лекота и приятен спомен за един от най-удивителните моменти в живота.

панда-картинка

Разбери повече за Омни-Биотик Панда:

Научи как можеш да се възползваш от акцията за лоялни клиенти за Омни-Биотик Панда като кликнеш на бутона по-долу:

Запек при бременност – причини и решения