fbpx

Сигурно не съществува семейство, което да не се е качвало на зимната въртележка от непрекъснати боледувания. Застуди ли малко, всеки родител започва да стиска палци да не се окаже в златната закономерност от 2-3 седмици градина/училище и още толкова време вкъщи, лекувайки поредната УНГ инфекция.

И разбира се, възникват въпроси като:

Но защо отново? Какво може да направим по въпроса?

Важно и необходимо обучение, но с неприятни странични ефекти

Когато детето започне своя активен социален живот, което се случва в детската градина и продължава в училище, то по-често влиза в контакт с различни вируси и бактерии, тъй като активно общува със своите връстници. И поради факта, че  имунната му система все още не е напълно развита и е в процес на обучение как да се справи с болестотворните микроорганизми, тя е особено податлива на всякакви проблеми и особено на такива с ушите, носа и гърлото. В дългосрочен план това е предимство, защото преминаването през различни инфекции е тренировка, чрез която незрялата имунна система става все по-силна и се учи да реагира адекватно на различните заплахи, на които е подложена постоянно. Но няма родител, който да не потвърди колко неприятни за цялото семейство са тези „тренировки“, а за малчуганите още повече. Разбира се ,има какво да се направи, за да бъде обучението по-бързо и ефикасно. Важно е да се подкрепи имунната система на детето с правилните средства, които да регулират естествените ѝ механизми за защита. Сред най-важните имунни бариери е  устната кухина, по-точно оралната флора, намираща се там. Тя играе ролята на пръв и най-важен защитник, защото задачата ѝ е да пази входа, откъдето започват вирусните и бактериални атаки.

Имунната защита започва в устната кухина!

Устна кухина е мястото, където протичат важни процеси. Сред тях е, например, разграждане и начално усвояване на храната. Тук също е мястото, където въздухът, който дишаме циркулира, затопля се и се овлажнява, за да премине към долните дихателни пътища. В същото време тук протичат процеси, които компенсират големи колебания в температурата и киселинността на средата. И освен всичко друго, тук се случват и първите защитни реакции срещу нежелани и болестотворни патогени, за което основен отговорник е оралната флора.

Оралната флора: Гениалният повелител на защитата

Но какво всъщност представлява устната флора? Този термин (наричан още „орална микробиота“) се отнася до всички микроорганизми, които живеят в устната кухина. Това са предимно полезни бактерии и гъбички. Тези малки същества играят решаваща роля в предпазването от потенциални нежелани микроорганизми.

От изключителна важност са микроорганизмите, които живеят върху устната лигавица. Това са полезни бактерии, които имат много способности и функции: предпазват зъбите и венците, филтрират замърсителите от въздуха и предпазват от нежелани патогени. Ето защо е важно оралната флора да бъде балансирана и наситена с полезни бактерии. Това се отнася преди всичко за децата, защото тяхната имунна система все още не е напълно развита – за тях е изключително важно да разполагат с тези “защитни играчи” срещу нахлуващите микроби. И затова не трябва да бъде приемана за даденост. Грижата за оралната флора е необходимо да бъде поставена сред приоритетите в грижите за здравето. 

Какво да направите, ако оралната ви флора е в дисбаланс?

Ако съществува дисбаланс в оралната флора, това може да доведе до повишена чувствителност и проблеми в областта на ушите, носа и гърлото. Но тези проблеми не са непременно ограничени само до областта на устната кухина! Тъй като устната кухина е свързана със средното ухо и дихателните пътища, патогените могат да се разпространят по-нататък. Ето защо нездравата орална флора може да увеличи податливостта към проблеми в цялата област на ушите, носа и гърлото – от сливиците през параназалните синуси до средното ухо. А поддържането на здравето и баланса на оралната флора трябва са от първостепенно значение за цялата имунна система.

И ако сте се убедили във важната роля на оралната флора за цялостното здраве, със сигурност ще искате да се погрижите добре за „защитниците“ си и най-вече за тези на детето. Предлагаме ви тези три крайъгълни камъка, с които да допринесете значително за това:

Съвет №1: Погрижете се добре за устата си

На първо място, за да улесним максимално устната кухина да изпълнява различните си и много задачи, трябва да се спазва стриктно следното и особено при деца:

• Хранителна диета с ниско съдържание на захар и киселинни храни

• Редовна и старателна орална хигиена – обстойно миене на зъбите и добро изплакване на устата (съвет: може да изплаквате с лайка, градински чай, мащерка, невен или просто вода)

Съвет №2: Колонизирайте с правилните бактерии

Голяма част от хората, като чуят “стрептококи”, първоначалната им асоциация е отрицателна. Но всъщност малко от тях знаят, че има както „добри“, така и „лоши“ представители от това бактериално семейство. Всъщност, най-изявеният представител на една здрава орална флора е бактериалният щам Streptococcus salivarius K12. И особено полезно за една слаба или незряла имунна система е наличието на процъфтяваща и здрава колония от тези полезни бактерии в устата. За съжаление, животът на Streptococcus salivarius K12 в нашата уста не е лесен. Поради нездравословна диета, прием на лекарства и други вредни навици, този бактериален щам, с течение на времето, изчезва напълно от устната кухина на много хора.

Но добрата новина е, че можем да защитим тези мощни и важни бактерии и дори да рекултивираме колониите им в устата. От една страна,  ги защитаваме чрез добра орална хигиена и здравословна диета. От друга страна, можем да увеличаваме техния брой и да го поддържаме висок по лесен начин. За целта са подходящи пробиотични таблетки за смучене като OMNi-BiOTiC® iMMUND, които са специално разработени за деца.

Съвет #3: Подсигурете достатъчен прием на витамин D

Повечето от нас знаят, че „слънчевият витамин“ D е особено важен за имунната система на децата. Конкретно обаче, той е полезен и за устната лигавица и по този начин за здравата орална флора. За съжаление, много деца в днешно време не получават достатъчно слънчева светлина дори през лятото и следователно тялото им не синтезира достатъчно витамин D. Поради тази причина е препоръчително младият организъм да бъде снабдяван с достатъчно витамин D и по алтернативни начини.

OMNI-BiOTiC IMMUND: Много ползи в една таблетка за смучене

Вече знаем, че е важно за детската орална флора и следователно имунна защита, тя да бъде богата на Streptococcus salivarius K12 и в същото време да се подсигури на незрялата имунна система с витамин D. OMNi-BiOTiC iMMUND е специално разработен за деца, за да комбинира тези аспекти в едно. В допълнение към предпочитания от децата плодов ягодов вкус, тази таблетка за смучене предлага едновременно още  две предимства: От една страна, OMNi-BiOTiC® iMMUND съдържа научно тествания, полезен бактериален щам Streptococcus salivarius K12 и то в големи количества, а именно най-малко 1 милиард от тези „добри“ бактерии в една таблетка. От друга страна, допълва нуждите на имунната система с витамин D, за да допринесе за нейната нормална функция. OMNi-BiOTiC® iMMUND е подходящ за деца на възраст от 3 години и само една таблетка дневно е достатъчна за подпомогне оралната флора на детето.

Грипният сезон може да е тук, но благодарение на OMNi-BiOTiC® iMMUND имате правилния пробиотик под ръка за естествено укрепване на имунната система на вашето дете.

3 съвета за здрава орална флора

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *