fbpx
здрава орална микрофлора

Човешкото тяло е домакин на безброй микроскопични организми, живеещи в хармония, за да осигурят жизненоважни функции за своето благополучие и това на своя гостоприемник. Тези организми се групират в сложни общности, по-известни като микробиота.

От векове се знае, че бактерии живеят в човешката уста. И все пак, едва от скоро се знае повече за това какво представлява оралната микробиота и как влияе върху човешкото здраве.

Да съумееш да култивираш правилната орална микробиота е един от основните ключове към по-добро и крепко здраве – „от устата до пръстите на краката.“

КАКВО Е ОРАЛНА МИКРОБИТА?

Това е сбор от бактерии, вируси и гъбички, живеещи в устата. Тези микроорганизми населяват всяка повърхност устната кухина, можем да ги открием и в слюнката.

Спокойно може да мислите за оралната микробиота като за „мини-имунна система“, защитаваща входа на организма – вашата уста. Подобно на чревната, оралната микробиота включва организми, които ви помагат да се справите с различните  патогени, причинители на болести – както тези, които засягат устната кухина, така и такива, които могат да повлияят цялостното здраве на организма.

В устата се намира вторият по големина и разнообразие микробиом в човешкото тялото. Над 700 вида бактерии и други микроорганизми образуват колонии по вашите зъби, език, небце, венци и на всяка повърхност и цепнатина в устната кухина.

КАКВО СЪДЪРЖА ЗДРАВАТА ОРАЛНА МИКРОБИОТА?

Технологиите в днешно време позволяват на учените да секвенират генома на микрообщностите, намиращи се в устната кухина и така по-добре да  характеризират населяващите я микроорганизми.

Тези различни микросреди привличат и приемат различни бактериални популации, съставени от милиарди микроорганизми. Заедно те образуват защитен филтър на повърхността и по този начин намаляват натоварването на имунната система. Ето защо оралният микробиом има значително влияние върху здравето на устата, червата и като цяло на целия организъм.

състав на оралната микробиота

Някои от най-често срещаните бактерии, населяващи устната кухина включват:

 • Лактобацили
 • Бифидобактерии
 • Porphyromonas gingivalis
 • Стафилококи
 • Streptococcus salivarius (и други видове стрептококи)
 • Кандида
  • Вейлонела

Тези бактерии се заселват в устата на човек още в първите дни от живота.

Някои микроорганизми от тези общности идват и си отиват, при извършването на несъзнателни действия като преглъщане, кашляне, дишане, плюене и целуване. Но като цяло оралните популации остават закономерни и постоянни при здрави хора.

Във всеки един момент в устата ви живеят милиарди микроби. И всяка от тези бактерии е от решаващо значение за благополучието на тялото, което обитават и правилната грижа за тяхната екосистема е от изключително значение, за да процъфтяват и изпълняват функциите си.

Вашата орална микробиота може да бъде повлияна отрицателно от фактори като:

 • Тютюнопушене
 • Лоша диета (с високо съдържание на сладки, преработени и кисели храни)
 • Агресивни антимикробни продукти за устата, като повечето води за уста
 • Лоша дентална хигиена

КАКВО Е ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕТО НА ОРАЛНАТА МИКРОБИОТА ?

 • Поддържа устата и тялото здрави, като се бори с възпаления и системни заболявания
 • Поддържат хомеостазата в устната кухина
 • Защитава устата от болестотворни нашественици чрез производството на необходимите антитела
 • Пренася кислород до венците
 • Спомагат за реминерализиране на зъбния емайл
 • Подпомага благосъстоянието на всички други телесни системи, свързани с устата (което е почти всяка част от тялото!)

Тези функции са едни от предимствата на оралната микробиота  и основни оръжия за защита от болестотворни организми. Но всъщност правят много повече от това. Оралната микробиота  се явява първа линия на защита на входната врата на организма.

КАК ДИСБИОЗАТА В УСТАТА МОЖЕ ДА ВЪЗДЕЙСТВA НА ЦЯЛОСНОТО ЗДРАВЕ

Бактериалната дисбиоза може да доведе до доста здравословни проблеми, които не трябва да се пренебрегват, защото никак не са безобидни. Бактериалната микробиота е основна структура в сложно устроената машина на човешкия организъм. Затова проблем тук, разбираемо, може да разцентрова всички останали свързани системи.

Доказано, състояния като сърдечно-съдови заболявания, диабет, затлъстяване, хронични възпаления и още много други са пряко свързани със здравето и състава на оралната микробиота. Ето защо грижата за благосъстоянието на бактериалните общности, които са наши доживотни спътници, е грижа за цялостното ни здраве.

КАК ДА ПОДДЪРЖАТЕ ЗДРАВА ОРАЛНАТА МИКРОБИОТА

за здрава орална микробиота
 • Откажете се от антимикробните средства за орална хигиена: Спрете да използвате стягащи, убиващи бактериите средства като пасти за зъби на основата на детергенти, в ежедневната си  грижа за устната кухина.
 • Яжте храни, поддържащи микробиотата: Това са предимно алкални и богати на антиоксиданти въглехидрати. Органичните плодове и зеленчуци, висококачествените меса и животински продукти и някои ферментирали храни и напитки трябва да бъдат в основата на вашите хранителни навици.
 • Бъдете активни: Опитайте се да спазвате ежедневен спортен режим, дори ако можете да отделите само 15 минути. Активното движение подобрява кръвообращението, а от там и цялостната функция на всички системи, сред които е и микробиотата.
 • Намалете нивата на стрес: Постарайте се да намерите начин да се справите със стреса, тъй като той може да провокира скърцане със зъби и да ограничи слюноотделянето, чиято цел е да предпазва устата от изсъхване. Както можете да се досетите, това би се отразило негативно на здравето на оралната микробиота.
 • Помислете за пробиотици: Подпомагането на оралната микробиота  с високоспецифични пробиотични щамове, предназначени да поддържат и увеличат популацията на добрите  (предотвратяващи заболявания) бактерии в устата, могат да помогнат за поддържане на здрава орална микрофлора. Доста изследвания в последните години показват, че тези целеви добавки могат да бъдат ценен помощник в борбата с патогените. Такъв пробиотик е Омни-Биотик ИмунД, който съдържа бактерията Streptococcus salivarius K12, естествено срещаща се в устата. Той има свойството да произвежда антибактериални вещества, които подпомагат допълнително първата защитна линия на имунитета. А добавеният вит. D освен че влияе позитивно на имунната система, играе и важна роля в клетъчното деление и в тази връзка подпомага поддържането на здрава устна лигавица. Omni-Biotic ImmunD е с плодов вкус на ягода и без захар, което го прави идеален за цялото семейство.
Оралната микробиота – какво представлява и защо е важна?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *