fbpx

Вагиналната флора на жената е важен щит срещу вредни микроби. Милиарди различни полезни лактобацили – наричани още млечнокисели бактерии – осигуряват киселинно pH във влагалището, в което патогенните бактерии и гъбички не могат да се размножават.

Развитието на вагиналната флора започва още от раждането чрез орален прием на полезни бактерии. Въпреки това, деликатният баланс на вагиналната флора може бързо да стане нестабилен по различни причини. В резултат на това важните лактобацили намаляват и вече не могат да изпълняват адекватно своята защитна функция. Патогенни бактерии и гъбички, като Escherichia coli, Gardnerella vaginalis или Candida albicans, могат лесно да се размножават – развива се дисбаланс (= дисбиоза).

Не ни се говори за проблемите с интимната зона

Жените често не говорят за проблеми с интимната си зона от срам, което означава, че често се отдръпват и изолират. Това се отразява не само на женското им самочувствие, но често и на отношенията с партньора.

Едновременно с това проблемите в интимната зона са широко разпространени. Една от две жени многократно се бори със сърбеж, парене, зачервяване и сиво-бяло до жълтеникаво, миризливо вагинално течение.

Какви са причините за дисбаланс на вагиналната флора (вагиналния микробиом)?

Дисбалансът на вагиналната флора и неприятните оплаквания може да са последствия от стрес, отслабена имунна система или хормонални промени (като тези, причинени от хормонални контрацептиви, бременност или менопауза).

Приемът на антибиотици лесно може да окаже негативно влияние върху полезните бактерии, обитаващи тялото ни включително и тези, отговорни за вагиналното ни здраве. Инфекциите с вредни микроорганизми, като бактериалната вагиноза, винаги се лекуват с антибиотици – но това не само убива вредните микроби, но и останалите полезни лактобацили. Следователно не е чудно, че много жени трябва да се борят с постоянни повтарящи се проблеми, което оказва влияние върху качеството им на живот.

Неподходящите почистващи средства също могат да повлияят отрицателно на бактериалната флора, унищожавайки част от нея. Агресивните измивни средства трябва да се избягват, за сметка на такива с подходящо РН. По този начин ще успеем да предпазим полезните бактерии. Носенето на тясно, синтетично бельо също може да навреди.

Лятото – любим сезон за нас, не толкова любим за нашата интимна флора

Лятото вече е тук и мислите ни вече са насочени към морето, слънцето и лежерни дни около басейна. Басейните обаче също могат да окажат влияние върху интимната флора. За да се радваме на кристално чиста вода в басейна, освен филтри, се използват препарати, които да предотвратят размножаването на  болестотворни бактерии и микроорганизми във водата. Тези препарати могат да се отразят на микробиома на кожата и на влагалището. И ако до известна степен можем да предпазим кожата си – винаги след като излизане  от басейна е добре да измиваме кожата, за да я предпазим от агресивното действие на препаратите, то лактобацилите, намиращи се във влагалището, трудно могат да бъдат опазени. Именно по тази причина жени, които посещават басейни, често се оплакват от инфекции.

жена на басейн през лятото

Помощ за интимния микробиом и „вагиналния имунитет“

За да се избегнат неприятни ситуации с интимната флора през лятото, важно е да спазваме добра (но не прекалено измивна) хигиена, да избираме естествени материи и да не прекаляваме с вредните навици или хормоналните контрацептиви). Едновременно с това обаче можем да работим и върху засилването на защитната функция на лигавицата на влагалището чрез специфичната пробиотична комбинация Омни-Биотик 6.

Проучвания показват, че щамовете полезни бактерии, включени в състава на Омни-Биотик 6 могат да повишат защитните сили на организма, повлиявайки нивата на NK–клетки (т.нар. естествени убийци) и секреторен имунуглобулин А (slgA).  Клетките естествени убийци имат способността да унищожават вирус инфектираните клетки в нашия организъм, а секреторният имуноглобулин А (slgA) има водеща бариерна функция във всяка една лигавица (каквато е и тази във влагалището), като по този начин ни предпазва от вирусни и бактериални инфекции. Приемът на специфични, високо дозирани пробиотични комбинации като OMNi-BiOTiC® 6 води до балансиран състав на микробиома и до подобрен имунен отговор на лигавиците, така че да се чувстваме спокойни около и във басейна.

Омни-Биотик 6, бански и чанта

Чакайте малко! Как може пробиотик, който се пие през устата, да действа и при бактерии от вагиналната флора?

Вагиналното здраве също започва в червата: още от началото на живота, абсорбцията на бактерии през устата и червата е естественият начин за полезните бактерии да достигнат и да колонизират вагиналната област.

Ето защо OMNi-BiOTiC® 6 съдържа само млечнокисели бактерии, които преживяват преминаването на стомаха и храносмилателните сокове, така че да могат да навлязат във влагалището през червата и също да колонизират и да се размножават във вагиналната област.

Нарушена влагалищна флора: отидете на лекар!

Важно е да се потърси медицинска помощ при интимни оплаквания, да се потвърди диагнозата (напр. чрез микробиологично изследване) и да се потърси подходящо лечение за възстановяване на вагиналната флора възможно най-бързо.

Навременната терапия при липса на лактобацили във влагалището и допълването на влагалищната флора след консултация с гинеколога е особено важно по време на бременност, тъй като инфекциите с вредни микроби могат да доведат до повишен риск от преждевременно раждане или спукване на околоплодния мехур, както и до преждевременно раждане.

омни-биотик-6
Интимната ни флора през лятото

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *