В прехода между сезоните температурите ежедневно се променят, а вирусните и бактериалните инфекции се срещат често. Със сигурност домашната ви аптечка предлага много полезни средства срещу симптоми като кашлица, хрема и дрезгав глас, но за да предотвратите появата на инфекция, трябва да укрепите имунната си система – за предпочитане с упражнения, здравословна храна и пробиотици.

Много хора са свикнали да се разболяват няколко пъти през годината. Независимо дали е безобидна настинка, грип или друга вирусна или бактериална инфекция – такива заболявания са неприятни и могат да ви държат в леглото за няколко дни. Въпреки това, често може да избегнете заразяване чрез укрепване на имунната система навреме.

Влиянието на червата върху имунната ни система

Имунната система е сложно взаимодействие между клетки и протеини, които защитават тялото ни от вредни микроорганизми като бактерии, вируси и гъбички. Научните доказателства показват удивителната новина, че 80% от имунната система се намира в червата – следователно това е повече от просто машина, която обработва храната! Червата и трилионите им „жители“ (а именно чревните бактерии) реагират не само на нещата, които ядем, но и на много други стимули и дразнители. Един от тези дразнители е стресът и продължителността му може да има голям ефект върху имунната система. Постоянното психологическо напрежение (дистрес), например причинено от притесненията около пандемията или от напрегната работа, в комбинация с неподходящите мазни или прекалено сладки храни може да разстрои чувствителните ни черва. Последствията включват не само оплаквания като диария, запек или раздразнено дебело черво, но и отслабена имунна система. Това има последствия и върху целия организъм, които включват повишена чувствителност към инфекции, гореспоменатите чревни оплаквания и по-висок риск от развитие на по-сериозни здравословни проблеми.

Как да укрепя имунната си система?

Има няколко лесни варианта за укрепване на имунната система и намаляване на чувствителността към инфекции:

Поддържайте тялото си във форма: Всяка форма на упражнения е по-добра, отколкото без упражнения. Голямо проучване с над 400 000 участници показа, че дори 2,5 часа упражнения на седмица могат леко да подобрят продължителността на живота ви.

Избягвайте стреса: Стресът провокира отделянето на хормони като адреналин, норадреналин и кортизол. Те поставят тялото в извънредна ситуация и отслабват имунната система. Дори тук упражненията могат да имат положителен ефект.

Балансирана диета: Изборът на храна има огромно влияние върху имунната система. Известната „Средиземноморска диета“ е богата на витамини, минерали и микроелементи, всички те са от съществено значение за силната имунна система. В идеалния случай трябва да избягвате преработени продукти или готови ястия и бързи храни и да избирате храна с качество и устойчивост – сезонни, регионални и „органични“ са „вълшебните думи“, на които трябва да наблегнете.

Подкрепете червата: Нарушеното съотношение между „добри“ и „лоши“ чревни бактерии увеличава риска от различни заболявания. Подбраните високоспецифични пробиотични комбинации като Омни-Биотик 6 помагат за поддържане на здравословен баланс или могат да поддържат равновесието на съотношението между различните бактерии в червата. Ценните синбиотици като Омни-Биотик 6 се състоят от бактериални хранителни вещества и милиарди активни малки помощници, които могат да изпълняват различни задачи в червото. Това може да е отблъскване на чужди микроорганизми, подсилване на имунната защита на организма, производство на ензими, аминокиселини и витамини, но и приемане на всички важни хранителни вещества и прочистване.

Хидратирайте се: Жаждата е също толкова предупредителен сигнал за телата ни, колкото и глада. Трябва да пиете най-малко 1,5 до 3 литра вода или неподсладен чай на ден, за да подсилите имунната система.

Добра хигиена: Вредните микроорганизми се разпространяват във въздуха чрез капчици и директен контакт с кожата. Правилното кихане (в лакътя) и редовното миене на ръцете не са просто добри практики, а нещо, което е напълно задължително днес, защото намалява риска от заразяване на околните.

Подсилете организма с природни съставки: приемайте пробиотични комбинации като Омни-Биотик 6, които съдържат срещащи се в човешкия организъм полезни бактерии, опитайте и добавки с ехинацея или екстракт от грейпфрут, например.

Използвайте антибиотиците само с препоръката на вашия лекар и с повишено внимание. Антибиотиците са високоефективни срещу бактериални инфекции – и само бактериални инфекции! Въпреки това, трябва да ги приемате с повишено внимание. Обърнете специално внимание на препоръчителната дозировка: ако даден антибиотик е предписан за седем дни, не спирайте приема му след четири дни, дори ако симптомите се подобрят. Запомнете: антибиотиците са напразни срещу вирусни инфекции, а безгрижното използване на антибиотици в случаи, когато няма нужда от тях, може да причини повишена резистентност към антибиотиците. С други думи, бактериите стават все по-малко чувствителни към тези лекарства, а последствията са фатални: през 2014 г. 25 000 души в ЕС са умрели поради антибиотична резистентност, а през 2018 г. тя се е увеличила до 33 000.

За повече информация за Омни-Биотик 6, кликнете тук.

Източник, използван за статията:
https://www.omni-biotic.com/en/blog/tips-to-boost-your-immune-system/

Съвети за стимулиране на имунната ви система