С обявяването на извънредното положение се оказа, че няма нито един работещ фитнес салон, забранен беше достъпът до всяка една спортна площадка и това се случи не само в България, а във всяка една страна, засегната от епидемията с COVID 19.

Означава ли това, че и спортът приключва? Отговорът е – животът  продължава!

Станахме свидетели как едни от най-великите спортисти на нашето време промениха тренировъчните си планове с цел да се съобразят с извънредната обстановка и ограничения достъп до спортни съоръжения. Имена като Michael Vazquez, Mike Thurston, Григор Димитров, Ивет Лалова и мн. други преминаха към тренировки с тежест на собственото тяло,  изпълнявайки класически основни  упражнения за натоварване на всяка една мускулна група. Всъщност в това няма нищо лошо, а напротив – за всеки спортист, било той професионалист или любител, е добре известно, че при такъв тип натоварвания има намален риск от контузии, а в същото време те са едни от най-ефективните.  Всички големи имена в спорта обявиха в социалните мрежи, че карантината не може да бъде извинение за намаляване на спортния обем и продължиха стриктно да тренират и следват хранителен режим.

Истината е, че за всички нас важи същото. Не е редно да се отказваме от спорта заради епидемиологичната обстановка, а напротив. В такъв момент активността би ни донесла само ползи – редуциране на стреса, по-добро психическо и физическо състояние. Всеки знае, че „спортът е здраве“, но едновременно с това много усиленият спорт може да създаде предизвикателства за организма.

Предизвикателствата на усиления спорт

Тези, които са решили да не се предават и да продължат да спортуват в тази извънредна обстановка, за да поддържат духа си и постигнатата форма на тялото си, може би не знаят обаче, че активните тренировки могат да имат натоварващ ефект върху имунната система на човешкото тяло, което води до намален имунен отговор. По този начин един активен спортист също може да стане лесна мишена на вирусна или бактериална инфекция.

Редица изследвания доказват, че при професионалните атлети нивата на определени показатели на имунната система са занижени вследствие на интензивните натоварвания. Наблюдават се ниски стойности на slgA (секреторен имуноглобулин А), чиято роля е да осъществява защита на всяка една лигавица на човешкото тяло, пречейки на външните причинители да проникнат в организма.  Как може да продължим да спортуваме, но и да поддържаме имунната си система здрава?

Отбор от добри бактерии – шампион в олимпиадата за имунитет

Свикнали сме да мислим за пробиотиците само като полезни продукти по време на антибиотична терапия или диария, но различните щамове от полезни бактерии могат да имат много други специфични благоприятни ефекти за различни части на организма. Учените в световен мащаб правят все повече изследвания на бактериите-помощници в нашите черва в посока тяхната връзка със здравето на различни органи. Доказано е, че над 80% от имунните клетки се намират именно в червата ни и взаимодействието между съвкупността от бактерии в червата ни и имунната ни система е непрекъснато и от изключителна важност.

Съществува синбиотична комбинация на австрийския Institut Allergosan, наречена Омни-Биотик 6, която подпомага функцията на имунитета като увеличава броя и активира специфични клетки в нашия организъм, които се борят да неутрализират всяка заразена от вирус клетка в тялото, а едновременно с това спомага за нивата на slgA за по-ефективна бариера на лигавиците в тялото срещу зарази. Омни-Биотик 6 съдържа 6 бактериални щама, които работят заедно като истински спортен отбор, за да подобрят функцията на имунната ни система чрез тяхното синергично действие. Отборът на Омни-Биотик 6 може да бъде един от най-добрите съюзници на всеки човек, който желае да продължи с активните тренировки у дома, но иска да се увери, че имунната му система също е в топ форма.

Да се опрем на научните доказателства:

Проучване, проведено в университет Майнц под ръководството на  проф. д-р К. Юнг е изследвало ефектът на специфичната пробиотична комбинация Omni-Biotic 6 върху ниските нива на sIgA именно при атлети. Резултатите от проучването след четириседмичен прием на Omni-Biotic 6  показват съществено повишение на нивата на sIgA, което води до активиране на локалния имунитет. Изводът е, че приемът на специфични, високо дозирани пробиотични комбинации като OMNi-BiOTiC® 6 води до балансиран състав на интестиналната флора и до подобрен мукозен (лигавичен) имуннен отговор.

Друго проучване, проведено в университета във Фрайбург със спортисти с ниски нива на а NK-клетки (NK-клетките са вид бели кръвни клетки, чиято основна задача е свързана с елиминирането на туморни и вирус-инфектирани клетки) показва, че след 4 седмици има отчетлива разлика между нивата на NK-клетки в кръвта на спортистите приемали OMNi-BiOTiC® 6 за разлика от контролната група.

Дали сте решили да спортувате по време на епидемиологична обстановка или просто искате да се погрижите за здравето си, повишавайки защитните сили, OMNi-BiOTiC® 6 ще преведе имунната ви система във върхова форма.

Отидете на страницата на Омни-Биотик 6!

СПОРТ И ИМУНИТЕТ ПО ВРЕМЕ НА КАРАНТИНА – ПЛЮСОВЕ, МИНУСИ И ПОМОЩНИЦИ