fbpx

Психобиотиците са сравнително нова област на изследване в света на психичното здраве, но те бързо печелят признание като решаваща част от цялостното здраве и благополучие. В тази статия ще проучим връзката между червата и психичното здраве, ролята на психобиотиците за насърчаване на психическото благополучие и как можете да включите тези полезни бактерии в ежедневието си.

Какво представляват психобиотиците?

Психобиотиците са живи бактерии, които имат положителен ефект върху психичното здраве. Тези бактерии могат да бъдат открити в червата ви и в определени храни, като ферментирали продукти като кисело мляко и кисело зеле, но също и във високи количества в пробиотични продукти, като диетични добавки и храни за специални медицински цели. Те работят като регулират оста черва-мозък, комуникационен път между червата и мозъка, за да насърчат чувството на щастие, спокойствие и цялостно благополучие.

Какво представлява оста черва-мозък?

Оста черва-мозък е сложна мрежа от нерви, хормони и сигнални молекули, която свързва храносмилателната система с централната нервна система. Бактериите в нашите черва играят ключова роля в този комуникационен път, тъй като те произвеждат и реагират на различни сигнални молекули, които засягат мозъка. Това означава, че състоянието на нашия чревен микробиом може да окаже значително влияние върху психичното ни здраве.

Психобиотични бактерии

Има много различни щамове психобиотични бактерии, всеки със своите специфични предимства. Някои от най-изследваните щамове принадлежат към видовете Lactobacillus и Bifidobacterium. Изборът на висококачествена психобиотична добавка, която съдържа комбинация от полезни щамове, е важен за осигуряване на оптимални резултати.

Важно е да запомните, че не всички пробиотични добавки са създадени еднакво. Потърсете продукт, който съдържа разнообразна гама от психобиотични щамове и се уверете, че е тестван за качество и чистота. При избора на психобиотична добавка е важно да се вземе предвид формата. Психобиотиците на прах се считат за най-добрият вариант, тъй като бактериите могат да се активират извън тялото в неутрална среда, за да осигурят по-добро оцеляване надолу по стомашния пасаж и колонизация в червата. Освен това пробиотичните добавки под формата на прах са лесни за включване в ежедневието и може да се добавя към смутита, каши, супи или други храни.

Какви са ползите от психобиотиците?

Проучванията показват, че включването на психобиотици в ежедневието ви може да има редица ползи за психичното здраве, включително:

  • Подобрено настроение и благополучие
  • Подобрена когнитивна функция
  • По-добро управление на стреса
  • Поддържа здравето на храносмилането
  • Балансирана имунна система

Нашите най-добри съвети за подобряване на психичното здраве

Спортувайте редовно: Доказано е, че упражненията са един от най-ефективните начини за подобряване на психичното здраве. Стремете се към поне 30 минути умерени упражнения, като бързо ходене през повечето дни от седмицата.

Спете достатъчно: Липсата на сън може да има значително въздействие върху психичното здраве. Стремете се да получавате поне 7 часа качествен сън всяка вечер.

Яжте балансирана диета: диета, богата на пресни, непреработени храни, може да помогне за подобряване на психичното здраве. Помислете за включване на повече плодове, зеленчуци и ферментирали храни в диетата си.

Свържете се с другите: Прекарването на време с приятели и семейство или участието в обществени дейности може да помогне за подобряване на психичното здраве и за подобряване на настроението.

Вземете психобиотична добавка: като включите тези полезни бактерии в ежедневието си, можете да подкрепите оста черва-мозък и да подобрите цялостното си психично здраве и благополучие.

Автор: Кейти Гоф  Източник: omni-biotic.com

Ако тази статия ви беше интересна, прочетете повече за Омни-Биотик Стрес Рипеър – пробиотична комбинация, която съдържа психобиотични бактерии

  • Омни-Биотик Стрес Рипеър може да се приема при burn-out, депресия или безсъние, предизвикано от стрес. Продуктът спомага за  възстановяване на нарушената чревна бариера и синтеза на серотонин и мелатонин, като по този начин подобрява настроението и качеството на съня.
  • Омни-Биотик Стрес Рипеър е подходящ при дразнимо черво и хронично възпаление на червата.
  • Омни-Биотик Стрес Рипеър е подходящ при хора с наднормено тегло и затлъстяване, подложени на хроничен стрес

Други полезни статии:

Психобиотици и психично здраве

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *