fbpx

Нередовна менструация, множество кисти на яйчниците, безплодие и наднормено тегло – това са само част от симптомите на поликистозните яйчници (PCOS). Синдромът остава неоткрит дълго време и жените обикновено получават тази лоша новина от своите гинеколози, когато цикълът им е нередовен или желанието им да имат деца не е изпълнено дълго време.

Какво е PCOS?

Синдромът на поликистозните яйчници е хормонално заболяване при жените. Среща се при около 4-12% от всички жени в Европа и се характеризира с повишаване на мъжките полови хормони, по-специално на андрогените. Това увеличение причинява повишен растеж на косата, акне, косопад и също затлъстяване. При здрава жена яйцеклетките мигрират от фоликула във фалопиевата тръба; това е известно също като овулация. При синдрома на поликистозните яйчници не настъпва овулация и в резултат на това яйцеклетките остават във фоликула, който след това се уголемява подобно на киста. За този синдром се говори, когато най-малко 10 фоликула, обикновено с размер между 12 и 8 mm, се откриват по време на ултразвуково изследване. Този синдром е придружен от редица характерни хормонални и метаболитни промени. Синдромът на поликистозните яйчници (PCOS) също е рисков фактор за развитие на нарушения на липидния метаболизъм, захарен диабет тип 2, както и високо кръвно налягане и атеросклероза. Развитието на PCOS не е толкова лесно за обяснение, тъй като причината все още не е ясна и следователно синдромът на поликистозните яйчници се счита за многофакторно заболяване.

Синдром на поликистозни яйчници (PCOS): какво общо имат червата с него?

Тъй като описаните по-горе процеси в тялото на жената се контролират хормонално, хормоните определено играят важна роля при синдрома на поликистозните яйчници. Участват преди всичко женските полови хормони (естрогени), мъжките полови хормони (андрогени), лутеинизиращият хормон (LH) и фоликулостимулиращият хормон (FSH). Все още не е ясно как възниква това нарушение на хормоналния баланс. Предполага се, че генетичната предразположеност и влиянието на околната среда оказват влияние върху развитието му. Няколко проучвания показват, че синдромът на поликистозните яйчници се предава от майка на дъщеря и че начинът на живот (липса на движение, наднормено тегло и т.н.) може да бъде отключващ фактор.

Какви са симптомите на синдрома на поликистозните яйчници?

Тъй като цялата клинична картина на синдрома на поликистозните яйчници е многофакторна, симптомите също са различни. Засегнатите често се оплакват от нарушения в цикъла, понякога характеризиращи се с много силни менструални спазми. Поради високите нива на мъжките полови хормони, може да се появи мъжко окосмяване, известно още като хирзутизъм, както и плътен мъжки глас и загуба на коса. Възможни са и нарушения на съня, намалена плодовитост и дори безплодие. Повечето от засегнатите страдат от наднормено тегло и дори затлъстяване. Това често е придружено от инсулинова резистентност, която може да доведе до захарен диабет като дългосрочна последица.

Как се диагностицира синдромът на поликистозните яйчници?

Има определени критерии (Ротердамски критерии), които трябва да бъдат изпълнени. Поне два от от тях трябва да бъдат изпълнени за поставянето на тази диагноза:

  • Нарушения в цикъла: Проверява се редовността на менструалното кървене и настъпването на овулация.
  • Клиничен преглед: Кръвен тест и доказателство за повишени нива на андроген, както и признаци на метаболитен синдром (телесно тегло, метаболизъм на мазнини, метаболизъм на захар,…)
  • Кисти, които се виждат на вагинален преглед с ултразвук

Какво е лечението на PCOS?

Терапевтичните възможности отново са насочени изцяло към подлежащите оплаквания. Целта е да се облекчат максимално симптомите и да се предотвратят възможни вторични заболявания като диабет. Допълнително се дискутира с пациентката дали в настоящия момент има желание и планове за деца или не. Като цяло е важно да се промени начина на живот, тъй като промяната на диетата и добавянето на физическа активност допринасят значително за загубата на тегло и регулацията на някои показатели.

Чревен микробиом и синдром на поликистозните яйчници (PCOS)

Последните резултати от изследвания показват, че чревният микробиом също играе централна роля в регулирането на нивата на естроген в тялото. Вече има няколко австрийски (пилотни) проучвания върху синдрома на поликистозни яйчници, които изследват връзката с естеството на микробиома на пациенти, страдащи от него в сравнение със здрави контролни групи. Резултатите ясно показаха, че значителна промяна, както и намалено разнообразие в бактериалния състав могат да бъдат открити при тези, засегнати от синдрома на поликистозните яйчници. Намаленото разнообразие в червата може впоследствие да доведе до дисбиоза и повишена пропускливост на чревната бариера. Това също може да има отрицателно въздействие върху инсулиновата чувствителност, например, тъй като на организма ще му е необходим повече инсулин. Диабетът е една от последиците. Освен това може да възникне хормонален дисбаланс, тъй като повишените нива на андрогени са достъпни за тялото. Многовидовите пробиотици са в състояние да противодействат на този хормонален и бактериален дисбаланс и произтичащото от това възпаление. Изключително интересната връзка между микробиома и регулирането на хормоните показва колко важна и ценна е пробиотичната подкрепа на червата. Регулирането на нарушената чревна флора при пациенти със синдром на поликистозните яйчници, използващи многовидови пробиотици, може да отвори още повече врати за успешна терапия в бъдеще.

Източник: https://www.omni-biotic.com

Автор: маг. фарм. Александра Раус

Ако тази статия ви беше полезна, прочетете повече за Омни-Биотик Хетокс Лайт – синбиотик с 9 бактериални щама, който подкрепя здравето на черния дроб и метаболизма

Omni-Biotic HETOX Light е предназначен за здравето на черния дроб и има положителен ефект върху метаболизма. Съдържащите се в него 9 бактериални щамове имат специфичните свойства да спомагат за намаляването на обиколката на талията и на т.нар. висцерална мастна тъкан (мазнина, която се намира около органите в коремната кухина като стомах, черен дроб, черва и често се свързва с различни здравословни проблеми) и повлияват благоприятно кръвната захар и инсулиновата резистентност (HOMA-IR).

Полезни статии от нашия блог:

Синдромът на поликистозните яйчници и здравето на вашата чревна микробиота – каква е връзката?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *