fbpx

Статия на Claudia Waidacher, MSc. & Susanne ROBERT, MSc., Източник: omni-biotic.com

Чревата – център на нашето здраве

Вероятно сте чували, че червата са центърът на здравето. Но замисляли ли сте се откъде идва това твърдение? Причината е в огромната им повърхност – червата са дълги около 7 метра и могат да достигнат повърхност от около 400 m² (което е около размера на тенис корт), като освен това те трябва да са готови да отблъснат евентуални натрапници. Тази защитна сила се формира от няколко механизма. От една страна, около 80% от нашите имунни клетки се намират в чревната тъкан, за да се борят с нахлуващите бактерии или вируси, а от друга страна голям брой полезни микроорганизми живеят в нашите черва, за да ни помагат с нашествениците. Оказва се, че нашите чревни бактерии всъщност са способни да изместват и отблъскват патогенни бактерии и вируси чрез различни механизми.

Нашият чревен микробиом има много сложна структура. Около 500 различни вида бактерии колонизират различните участъци на червата на човек и също така носят огромни положителни ефекти за гостоприемника. Чревният микробиом може да допринесе за укрепване на здравето на нашите черва и останалата част от тялото ни по няколко начина. Най-общият положителен ефект е свързан с укрепване на чревната бариера. Някои пробиотични бактерии са в състояние да стимулират производството на слуз в червата, която образува важна бариера срещу нахлуващите микроорганизми и също така съдържа, наред с други неща, антивирусни или антибактериални вещества. Такова вещество е секреторният имуноглобулин А – антитяло, което може да се прикрепи към вредните организми и да ги направи видими за нашата имунна система (мислете за него като за маркер, по който можем да разпознаем лошите микроорганизми от добрите). В допълнение към увеличаването на производството на слуз, добрите чревни бактерии могат също да се прикрепят към и да заемат рецептори на нашата чревна стена. Това означава, че тези места вече не са свободно достъпни за вредни вируси или бактерии и те няма да могат да проникнат в тялото и да причинят щети.

Чревни бактерии: кои са добрите видове?

Различни щамове бактерии също така са способни на още по-специализирани защитни механизми. Чрез тези механизми те могат да действат конкретно срещу нахлуващи вируси и да ги унищожат или да им попречат да навлязат в клетките на нашето тяло.

Трапинг механизъм

Чрез така наречения „трапинг механизъм“, бактериите могат да уловят и задържат вируси на повърхността си. Това се случва чрез по-дълги захарни вериги, така наречените полизахаридни вериги, към които се задържа вирусът. В резултат на това той вече не е в състояние да продължи пътя си към чревните клетки и да навлезе в тялото.

Антивирусни вещества

Други бактерии са в състояние да отделят специални антивирусни вещества от вътрешността си. Те включват много малки молекули като водороден пероксид (H2O2) или млечна киселина (лактат), но също и по-големи аминокиселинни съединения (пептиди), наречени бактериоцини. Тези вещества могат да предотвратят репликацията, т.е. възпроизвеждането на вируси в клетката. Така вирусът не може да се размножава, да заразява нови клетки и да се разпространява по-нататък.

Комуникация с имунната система

Освен това бактериите имат още една способност: те могат да влизат в пряк контакт и да обменят информация с нашата имунна система. Това може да се случи например чрез дендритните клетки в нашите черва. Дендритните клетки са звездовидни имунни клетки, които патрулират нашето тяло. Със своите „пипала“ те могат да преминат през чревната стена и да влязат в контакт с нашия чревен микробиом. В зависимост от това с кои бактерии комуникират, те получават различни сигнали и информация, които предават на други клетки на имунната ни система. По този начин може да възникне модулация на имунната система и нашите имунни клетки да бъдат предупредени, което увеличава защитната сила.

Пробиотици: специални щамове бактерии за борба с вирусни инфекции

В много проучвания е доказано, че прилагането на пробиотици или добри чревни бактерии по време на вирусни инфекции има много положителни ефекти. Някои бактериални щамове са доказали, че са специалисти в тази област. Бактериалният щам Lactobacillus rhamnosus SP1 например намалява честотата, продължителността и тежестта на диарията по време на ротавирусни инфекции (Pant et al. 2007). Освен това приемът през стомашно-чревния тракт допринася за облекчаване на симптомите на инфекция с грип А и за по-ниско вирусно натоварване в белодробната тъкан (Kawase et al. 2010). Но не само терапията при вече съществуващи остри инфекции носи положителен ефект. Превантивното приложение също може да доведе до изненадващи резултати, както в проучването на Villena et al. (2012). Тук приложението на Lactobacillus rhamnosus CRL 1505 намалява лезиите в белодробната тъкан и регулира производството на антивирусни цитокини. Това означава, че е имало по-малко увреждане на белодробната тъкан при вирусна инфекция поради превантивното поглъщане на бактерията.

B. animalis ssp. lactis DSM 15954 също е професионалист в защитата от вируси. Приложението доведе до значително намаляване на инфекциите на дихателните пътища при здрави новородени (Taipale et al. 2011). Специално подбраните бактериални екипи също могат да доведат до конкретни подобрения като „двойна комбина“. Комбинираното приложение на Lactobacillus rhamnosus SP1 и Bifidobacterium animalis ssp. lactis DSM 15954 успя значително да намали продължителността на инфекциите на горните дихателни пътища, тежестта, както и броя на пропуснатите учебни дни при учениците (Smith et al. 2013). Тези резултати показват невероятните способности, с които нашите добри обитатели на червата са оборудвани и работят за нас и нашето здраве.

Може би сте се чудили дали чревните бактерии изобщо са способни да се борят с вируси извън нашите черва, дори в други части на тялото. Този въпрос е основателен. Доказано е, че червата са свързани с останалата част от нашето тяло чрез различни оси. Оста черва-мозък или оста черва-черен дроб са добре известни примери, които показват, че нашият чревен микробиом има голямо влияние върху здравето в положителна посока. Друга ос, която все още е малко известна, е така наречената ос черва-бели дробове.

Ос черва-бели дробове

Изследвания като споменатите по-горе ясно показват положителния ефект на нашите чревни бактерии върху белодробните инфекции, като по този начин ясно демонстрират, че има обмен между червата и белите ни дробове. Този обмен се осъществява чрез нашите имунни клетки. Както споменахме, чревните бактерии са в състояние да обменят информация с нашите имунни клетки. Тази информация, която се предава на клетките на имунната система, води, наред с други неща, до увеличаване на естествените клетки убийци (NK-клетки) и до повишена активност на макрофагите в белите дробове. Тези видове клетки са особено отговорни за бързото унищожаване на нашествениците и по този начин предотвратяват разпространението на вирусите в белодробната тъкан и размножаването им.

Дай 5 за имунитет: 5 бактерии и витамин D срещу вирусите

Омни-Биотик представя 5 бактерии и витамин D в помощ на имунитета, когато организма ни е изложен на множество атаки – това е Омни-Биотик Про-ви 5.

Омни-Биотик Про-ви 5 съдържа специално подбрани полезни бактерии, които са показали, че притежават механизми за борба с вирусите и други патогенни организми. Така той може да ни бъде ценен помощник, когато се нуждаем от отлично работеща чревна бариера и имунна система, която да устоява на атаки.

  • Lactobacillus delbrueckii ssp. Bulgaricus LB2 (LMG P-21905)
  • Lactobacillus rhamnosus SP1 (DSM 21690)
  • Lactobacillus reuteri DSM 12246
  • Lactobacillus rhamnosus CRL1505 (DSM 29673)
  • Bifidobacterium animalis ssp. Lactis DSM 15954

В допълнение към тях, продуктът е обогатен с витамин D, който допринася за нормалната функция на имунната система при деца и възрастни.

Искате да прочетете повече за Омни-Биотик Про-ви 5 и за това как бактериите могат да се борят с вирусите? Направете го ТУК.

Бактерии: Супергерои в червата ни!