fbpx

В днешно време науката има неоспорими доказателства за връзката между мозъка и червата. Нещо повече, редица учени дори наричат чревната лигавица втория мозък. Оказва се, че между тези два органа има непрекъсната двупосочна комуникация, чрез неврални  и биохимични сигнали. 

Серотонинът представлява хормон отговорен за доброто настроение, качеството на съня, чревната перисталтика и сексуалността. Ниските му нива могат да предизвикат агресивност, депресия и преждевременно стареене. В човешкото тяло 90 % от този важен невротрансмиер се синтезира именно в червата от аминокиселината триптофан, приемана чрез храната.

Съвкупността от микроорганизмите, които населяват червата се нарича микробиота. В състава на микробиотата участват различни видове бактерии – добри, лоши и така нар. условно патогенни т.е. при определени условия имат склонност да проявяват патогенност. При здрави хора тези бактерии са в баланс, който може да бъде нарушен от различни фактори.

Човешкият организъм е неспособен да изпълнява самостоятелно редица жизнени процеси без помощта на малките обитатели в червата. Бактерии участват в поддържането на правилната чревна пропускливост,  храносмилането, регулирането на имунната система, както и в синтеза на различни невротрансмитери.

Може ли хроничният стрес да наруши здравето на червата? Отговорът е категорично „ДА“! 

Редица клинични проучвания доказват, че при хора, изложени на високи нива стрес в чревната лигавица се инициира така нар. ”тихо възпаление“. Нарича се „тихо“, защото настъпва бавно и неусетно, а от друга страна е трудно за диагностициране от медицинския специалист.

При възпалена лигавица, производството на серотонин се прекъсва и неговата концентрация се понижава, което отключва проблеми със съня, депресивни състояния. Нормалната бариерна функция на червата е силно нарушена и е на лице синдром на пропускливите черва.

Съвременната медицина прави връзка между синдрома на пропускливите черва и редица заболявания – метаболитни нарушения в т.ч. диабет тип 2, автоимунни заболявания, депресия….

Често пъти при меланхолични и депресивни състояния, хората прибягват към допълнителен прием на аминокиселината триптофан под различни форми, но при нарушено здраве на чревната лигавица, такъв прием може сериозно да задълбочи проблема вместо да го реши.

Omni-Biotic Stress Repair е синбиоитик, разработен за справяне с щетите, които хроничният стрес нанася върху нашите черва.

Използваните бактериални щамове имат способността да овладеят възпалителния процес в червата и същевременно да възстановят нейната нормална бариерна функция.

Ефектите на Omni-Biotic Stress Repair са доказани в редица клинични проучвания и ежедневната медицинска практика.

• Спомага за възстановяване на нарушената чревна бариера и синтеза на серотонин и мелатонин, като по този начин подобрява настроението и качеството на съня.
• Включените бактериални щамове работят за овладяване на хроничните възпаления, които тихо тлеят в червата.
• Подходяща при хора под силен и продължителен стрес, страдащи от „burn-out” или инсомния

Ако и вие сте един от многото хора подложени на високи дози стрес, то едно саше на ден Omni-Biotic Stress Repair за период от два до три месеца ще спомогне да се отстранят щетите, които хроничният стрес е нанесъл върху вашите черва.

Разбери повече за Омни-Биотик Стрес Рипеър

Стрес? Това не е просто дума!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *