fbpx

Прибирате се с новороденото си бебе вкъщи и седмици наред му се дивите и ненаситно му се наслаждавате. Всичко е приказно, бебчето е спокойно, спи, яде, пишка и плаче от време на време.

Тогава един ден, няколко седмици по-късно, изригва в продължителен, разтърсващ ухото вой, стиснало юмручета, размахваки крачета и с нещастно почервеняло личице. И независимо от всичките усилия, които полагате, не успявате да утешите плачещото си бебе, а най-неприятното е, че тази ситуация започва де се случва все по-често, докато тези сърцераздирателни и стресиращи епизоди започнат да се повтарят всяка вечер и сякаш никога няма да спрат.

Добре дошли в света на коликите!

Реалността е, че всички бебета плачат. Това е най-добрият (и единствен) начин да общуват и изразят нуждите си в тази крехка възраст. И като родители, ние сме биологично програмирани да реагираме и удовлетворим тези нужди.

Но при бебета с колики плачът започва внезапно без видима причина и няма инстинкт, който да ни помогне да успокоим бебето си.

Коликите не са болест или диагноза, а комбинация от необясними поведенчески реакции на бебето. Термин, с който се обяснява прекомерен плач при иначе здрави бебета. Коликите са често срещани и приблизително 1 на 5 бебета страда от това състояние.

За да разберете дали бебето ви има колики, можете да потвърдите съмненията си чрез “тройното правило”

Вашето бебе плаче:

 1. Поне три часа на ден
 2. Това се случва най-малко три дни в седмицата
 3. И продължава поне три седмици подред

Добрата новина е, че бебешките колики не са вечни. Повечето пристъпи започват, когато бебето е на възраст около 2 до 3 седмици (малко по-късно при недоносени бебета), пика е около 6-та седмица и след това обикновено започват да намаляват към 10 до 12-та седмица. Коликите могат да спрат внезапно – или да приключат постепенно, с някои добри и някои лоши дни, докато приключат напълно.

Междувременно малко знания и много търпение ще ви помогнат да оцелеете, докато бурята отшуми.

Предлагаме ви още малко информация в допълнение на „тройното правило“, с която можете да разберете със сигурност дали вашето бебе има колики

 • Плачът се появява по едно и също време всеки ден (обикновено в късния следобед или рано вечер, но може да варира).
 • Сякаш плачът се появява без причина (всички основни нужди на бебето са задоволени).
 • Бебето опъва крачетата си, стиска юмручета и като цяло движи крачета и ръчички повече.
 • Храненето и съня се нарушават от плача – бебето трескаво търси зърното, само за да го отхвърли почти веднага след като е започнало суче, или задрямва за кратко, само за да се събуди с писъци.
 • Според повечето лекари, плачът от колики е по-силен, по-интензивен и по-висок от обикновения плач – понякога почти като писък.

На какво се дължат коликите?

Въпреки че точната причина за коликите все още не е установена, има някои теории на какво може да се дължат те:

 • Свръхстимулирани сетива. Новородените имат вроден механизъм за настройване на гледките и звуците около тях, който им позволява да спят и да се хранят, без да се смущават от заобикалящата ги среда. След първия месец обаче този механизъм изчезва и бебетата стават по-чувствителни към стимулите на околната среда. Заради всичките нови усещания, някои кърмачета се преуморяват, често в края на деня. За да се освободят от това напрежение, те плачат (и плачат и плачат).
 • Незряла храносмилателна система. Храносмилането на храната е голяма задача за чисто новата стомашно-чревна система на бебето. В резултат на това храната може да премине прекалено бързо и да не се разпадне напълно, което води до образуването на газове в червата, които могат да бъдат доста болезнени.
 • Рефлукс. Изследванията установяват, че рефлуксът може да доведе до епизоди на колики. Детският рефлукс често е резултат от недоразвит долен езофагеален сфинктер, мускулът, който пречи на стомашната киселина да се върне обратно в гърлото и устата, което може да раздразни хранопровода.
 • Хранителни алергии или чувствителност. Някои експерти смятат, че коликите са резултат от алергия към протеина на кравето мляко (или непоносимост към лактоза) при бебета, хранени с адаптирано мляко. Също така, но по-рядко, коликите могат да бъдат предизвикани от специфични храни в диетата на мама при кърмачета. Така или иначе, тези алергии или чувствителност могат да причинят болка в корема.

Как да облекчим коликите?

Коликите са проблем не само за малкото човече, но и за родителите, които много често изпадат в състояние на безпомощност, вина и депресия, поради неспособността да успокоят своята рожба. Ние знаем, че да запазите спокойствие е много по-лесно да се каже, отколкото да се направи. Затова ви предлагаме няколко метода, с които да се опитате да успокоите бебето си:

 • Винаги откликвайте на плача на вашето бебе. То трябва да знае, че когато има нужда от вас, вие ще сте там и ще му осигурите всичко, от което има нужда.
 • Осигурете спокойна и сигурна среда, ограничете посетителите и новите изживявания, най-вече в късния следобед.
 • Опитайте да носите бебчо като го поставите с корема надолу към дланта си, като по този начин осигурявате лек натиск върху коремчето му, затопляте го леко и в същото време имате възможност да разтриете или потупате гръбчето му. Това действа успокояващо на някои бебета.
 • Не забравяйте да оригвате бебето си след всяко хранене.
 • Внимавайте какво ядете. Ако кърмите, може да опитате временно да ограничите някои храни, които могат да причинят стомашни проблеми на вашето бебе, като например цитрусови плодове или алергенни храни.
 • Гушкайте бебето си. След като е прекарало 9 месеца на сигурно и топло място в утробата ви, вашето бебе може да се нуждае точно от вашата топла и сигурна прегръдка. Притеснявате се, че така можете да го разглезите? Премахнете тези страхове. Не можете да разглезите новородено – така че ако гушкането има ефект, продължавайте без притеснение.
 • Бял шум. Бръмченето на прахосмукачката или сушилнята може да действа успокоително за бебетата, т.к. им напомня за утробата. Също така можете да опитате успокояваща музика, приспивна песен или класическа музика. Експериментирайте и намерете нещото, което бебето ви харесва.
 • Люшкане. За новородените нежното люшкане е успокояващо, тъй като им напомня на това, което са изпитали в утробата.
 • И накрая, но не на последно място: помислете за пробиотик. Високоспецифичните пробиотици с доказано действие като Омни-Биотик Панда имат потенциала да успокоят коликите, когато те се дължат на незряла храносмилателна система или хранителни алергии. Чревният микробиом (съвкупността от бактерии в червата на всеки от нас) управлява голяма част от всички процеси на обмяна на веществата в нашето тяло и поради това е от изключителна важност да работи с добър баланс от полезни бактерии още от бебешка възраст. Тези бактерии помагат за произвеждането на жизненоважни витамини, ензими и аминокиселини, от които имаме нужда за функционирането на всички органи и неутрализирането на вредните вещества, които проникват в организма ни с храната. От особена важност са бифидобактериите и лактококите, защото те много рано се настаняват в червото и така управляват много процеси случващи се в него.

ОМНИ-БИОТИК® ПАНДА е идеалният пробиотик за майката и бебето от първия ден, който ще може да спомогне и за облекчаване на коликите. Разработен в имунологичното отделение на детската клиника Wilhelmina в Утрехт и подложен на три големи проучвания, той е с доказана ефективност. Комбинацията помага за развитието на чревния микробиом на бебчето, за да може да се постигне оптимален баланс от полезни бактерии за доброто здраве на детето. Полезните бактерии в Омни-Биотик Панда спомагат за съзряването на имунната система на детето. Приема се първо от майката в последните месеци от бременността, а после от бебето от първия му ден.

Съдържащите се в ОМНИ-БИОТИК® ПАНДА три бактериални щама (Lactococcus lactis W58, Bifidobacterium lactis W52, Bifidobacterium bifidum W23) имат следното действие:

 • подпомагат жизненоважната популация от бактерии в детското черво
 • компенсират недостига на регулиращите Т-клетки
 • подпомагат балансираното съзряване на имунната система
 • Предоставят възможност за предпазване от атопични прояви, ако е прилаган преди и след раждането

Омни-Биотик Панда и коликите

Направено е наблюдение в Австрия със 148 жени и техните бебета, които са приемали Омни-Биотик Панда през последните 2 месеца от бременността, а децата – през първите 4 месеца от живота им. Продължителността на плача на бебетата, метеоризмът (газове) и диарията са използвани като индикатори за колики (както споменахме, използва се „тройното правило“), за да може да се проследи ефектът на пробиотичната комбинация върху това така често оплакване.

Бебетата, които са приемали Омни-Биотик Панда показват значително намалено време на плач в сравнение с деца, които не са получили такава подкрепа. От изследваните деца само 4,9% са показали признаци на прекомерен плач (колики) докато обикновено е засегнато почти всяко трето дете (около 30%). Дори деца, които поради фамилна предразположеност към колики, са били с по-висок риск от появата на оплаквания, не са плакали повече от другите деца или не са проявявали други признаци на колики по време на наблюдението.

При предишно проследяване на Омни-Биотик Панда за лечение на остри гастроинтестинални колики (Institut Allergosan, 2014, n = 66) оплакванията при бебетата са намалели с 43,9% след 5-дневен прием на Омни-Биотик Панда и с 82,5% – след 3-седмичен прием.

Тези проучвания показват, че Омни-Биотик Панда може да даде един добър старт на новия живот на вашето бебе и по-спокойни седмици с много по-малко дискомфорт в коремчето на малкото ви ангелче.

Не се отчайвайте, когато детето ви е с колики, защото има какво да направите за него. А точно когато мислите, че не можете да издържите още една нощ от това, плачът ще спре и тогава ще осъзнаете, че си е заминал завинаги.

Колкото и да сте изтощени, дайте си едно заслужено потупване по рамото, защото току-що преживяхте първото си голямо предизвикателство като родител.

панда-картинка

Разбери повече за Омни-Биотик Панда:

Научи как можеш да се възползваш от акцията за лоялни клиенти за Омни-Биотик Панда като кликнеш на бутона по-долу:

Колики при бебето – как да се справим?