fbpx

Червата са не само отговорни за храносмилането и усвояването на водата и хранителните вещества, но са и центърът на нашето здраве, както лечителите са описали преди 4000 години.

80% от имунната система се намира в червата

Освен да оползотворяват на храната, червата имат и още една изключително важна функция – да предпазват тялото ни от навлизането на вредни вещества от околната среда, както и чужди микроорганизми. Здравата и правилно функционираща чревна лигавица, подсилена от възможно най-много полезни бактерии, насърчаващи здравето (нашият чревен микробиом), може да бъде наша мощна защитна бариера.

Червата са отговорни за защитата срещу токсини, вируси, гъбички и паразити, които може да влязат в червата с храната и участват в цялостната имунна защита на тялото. Въпреки че в червата може да има безброй точки на атака от патогени поради огромната им повърхност, така наречената „чревна бариера“, състояща се от здрава чревна флора, чревна лигавица и имунни клетки, е ефективен и важен защитен механизъм за предпазване от тези атаки.

Чревната флора има за задача да измести вредните микроби. Някои бактерии са в състояние да произвеждат вещества, които потискат растежа на чужди, нежелани видове бактерии. Нашите чревни помощници са отговорни и за регулирането на защитната функция на чревната лигавица и чревната имунна система.

Както подсказва името, чревната лигавица е заобиколена от слой слуз, който е предназначен да предотврати проникването на вредни микроби. Със своята огромна повърхностна площ от 300-400 м2, тя съдържа три пъти повече имунни клетки от костния мозък, лимфните възли и далака заедно и е най-големият имунологичен орган в човешкия организъм с около 80% от имунните клетки на организма.

5 съвета за силна имунна система

Обширни изследвания показват, че острите инфекции са свързани със загубата на важни чревни бактерии. Ето защо сега е изключително важно да обърнем внимание на имунната система и особено на чревната ни флора. Между другото, стресът, неправилното хранене и честата употреба на лекарства се оказват особено вредни за микробиома. Поддържайте имунната система на червата си в добра форма със следните съвети:

1. Всеки от нас се чувства напрегнат и стресиран от настоящата ситуация, а стресът може да повлияе негативно на имунитета. Освободете стреса си с йога и релаксираща музика.

2. Поглезете чревните си бактерии с ценни фибри – те служат като важна храна за чревната флора! Захарта, от друга страна, насърчава размножаването на нежелани бактерии и следователно трябва да се избягва.

3. Подсилете се с витамини и микроелементи от прясна храна! Витамин С и цинк са истински турбо усилватели за вашата имунна система, а адекватното снабдяване със слънчев витамин D също е важно за имунната система.

4. Уверете се, че упражнявате достатъчно – защото също така движат и червата ви, а шлаките и токсините се извеждат от тялото по-бързо.

5. Осигурете подкрепа на чревната си флора като й изпратите „помощници“ – отборът на добрите бактерии от Омни-Биотик 6, които работят заедно, за да осигурят оптималното функциониране на имунната система. Специално селектираните 6 полезни щама бактерии в Омни-Биотик 6 активират специалните NK-клетки (естествени убийци) в имунната ни система, които имат за задача да неутрализират заразите. В същото време те стимулират и секретирането на специални молекули, които увеличават защитната сила на лигавиците в тялото, за да не могат вирусите

Каква роля играят червата за имунната ни система?