fbpx

Въпреки че може да не сте в състояние напълно да предотвратите заболяване през този сезон. Здравата имунна система е един от начините да осигурите на тялото си допълнителна защита.

Фокусирането върху богати на хранителни вещества храни и здравословен начин на живот може да помогне на вас и вашето семейство. Ето няколко идеи:

Имуноподдържащи хранителни вещества

Следните хранителни вещества играят роля в имунната система и могат да бъдат намерени в различни храни:

  1. Бета каротинът се съдържа в растителни храни, като например сладки картофи, спанак, моркови, манго, броколи и домати;
  2. Храните, богати на витамин С, включват цитрусови плодове, горски плодове, пъпеши, домати, чушки и броколи;
  3. Витамин D се съдържа в тлъсти риби и яйца. Млякото и 100% соковете, обогатени с витамин D, също са източници на това важно хранително вещество;
  4. Цинкът има тенденция да се усвоява по-добре от животински източници като говеждо и морски дарове. Но също така се намира във вегетариански източници като пшеничен зародиш, боб, ядки и тофу;
  5. Пробиотиците са „добри“ бактерии, които поддържат здравето. Те могат да бъдат открити в млечни продукти като кисело мляко с живи култури и в други ферментирали храни. Някои примери за това са кимчи, кисело зеле и кисело мляко. Внимание – бактериите в тези храни не са достатъчни за да повлияят благотворно чревната флора. Помислете за подпомагане с правилния пробиотик;
  6. Протеинът идва както от животински, така и от растителни източници. Ето няколко примера – мляко, кисело мляко, яйца, говеждо, пилешко, морски дарове, ядки, семена, боб и леща.

Съсредоточаване върху баланса

За да поддържате имунната си система здрава през цялата година, съсредоточете се върху балансиран план за хранене, подходящ сън и управление на стреса. Това разбира се са точно трите най-трудни за балансиране моменти. Но… всъщност можем просто да се облегнем на идеята, че не всичко зависи от нас! Ако сме направили каквото сме могли, то значи такъв е пътят на събитията.

Стремете се към по-голямо количество зеленчуци и плодове дневно. Така ще получите витамини, минерали и антиоксиданти, които да поддържат имунното здраве.

Намерете здравословни и подходящи начини за справяне със стреса, които работят за вас. Физическата активност също е чудесен начин за справяне със стреса и може да помогне за намаляване на риска от някои хронични заболявания, които могат да отслабят допълнително имунната ви система.

Ако усещате пукане в червата, честа смяна на консистенцията на изхожданията, болка в областта на червата, вероятно стресът вече си е “свършил работата”. Вероятно можете да помислите за помощта на пробиотик, за да възстановите щетите нанесени от стреса.

Липсата на сън допринася за различни здравословни проблеми, като например отслабена имунна система. Седем до девет часа сън на ден се препоръчва за възрастни, а децата се нуждаят от осем до 14 часа, в зависимост от възрастта им. Ако не можете да си набавите часове, облегнете се на подходящи упражнения за връщане на тонуса или пробиотична комбинация за справяне със стресовата ситуация.

Много пробиотични продукти се предлагат на пазара, за да помогнат в борбата с рецидивите, но не всеки знае, че приемът на правилния пробиотик може значително да повлияе цялостното здраовсловно състояние на човека. И всъщност подобряването на имунната система да дойде не от другате, а от червата.

Различните пробиотици са подходящи за различни ситуации в зависимост от съчетанието на различни бактериални щамове.

Здрава имунна система

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *