fbpx

Имунната система защитава тялото от външни нашественици. Те включват микроби като бактерии, вируси и гъбички и токсини (химикали, произведени от микроби). Имунната система се състои от различни органи, клетки и протеини, които работят заедно.

Анатомия на имунната система

Има 2 основни части на имунната система:

  • Вродената имунна система. Вие се раждате с нея.
  • Адаптивната имунна система. Вие я развивате, когато тялото ви е изложено на микроби или токсини, отделяни от микроби.

Тези две системи работят заедно.

Вродената имунна система

Това е системата за бързо реагиране. Тя е първото нещо, което реагира, когато има нашественик. Състои се от кожата, роговицата на окото и лигавиците, покриващи дихателните, стомашно-чревните и пикочно-половите пътища. Те създават физически бариери, за да защитят тялото на вашето дете. Те предпазват от вредни микроби, паразити (като червеи) или клетки (като рак). Вродената имунна система се предава по наследство. Той е активен от момента на раждането на вашето дете. Когато тази система разпознае нашественик, тя влиза в действие веднага. Клетките на тази имунна система обграждат и покриват нашественика. Нашественикът се убива вътре в клетките на имунната система (наречени фагоцити).

Придобитата имунна система

Придобитата имунна система, с помощта на вродената система, произвежда специални протеини (наречени антитела), за да защити тялото ви от специфичен нашественик. Тези антитела се развиват от клетки, наречени В-лимфоцити, след като тялото е било изложено на нашественика. Антителата остават в тялото на вашето дете. Образуването на антитела може да отнеме няколко дни, но след първото излагане имунната система ще разпознае нашественика и ще се защити срещу него. Придобитата имунна система се променя по време на живота на вашето дете. Имунизациите обучават имунната му система да произвежда антитела, за да го предпази от опасни заболявания.

Клетките на двете части на имунната система се произвеждат в различни органи на тялото, включително:

  • Аденоиди: две жлези, разположени в задната част на носния проход.
  • Костен мозък: меката, пореста тъкан, намираща се в костните кухини.
  • Лимфни възли: малки органи с форма на боб, които са разположени по цялото тяло и се свързват чрез лимфните съдове.
  • Лимфни съдове: мрежа от канали по цялото тяло, която пренася лимфоцитите до лимфоидните органи и кръвния поток.
  • Пайерови плаки: лимфоидна тъкан в тънките черва.
  • Далак: орган с размер на юмрук, разположен в коремната кухина.
  • Тимус: два лоба, които се съединяват пред трахеята зад гръдната кост.
  • Сливиците: две овални образувания в задната част на гърлото.

Сега можете да направите и СПЕЦИАЛЕН ТЕСТ, за да разберете дали вашите черва работят добре.

Как антибиотиците помагат в борбата с инфекциите?

Антибиотиците могат да се използват, за да помогнат на имунната система на вашето дете да се бори с инфекции, причинени от бактерии. Но антибиотиците не действат при инфекции, причинени от вируси. Антибиотиците са разработени, за да убиват или деактивират определени бактерии. Това означава, че антибиотик, който действа при кожна инфекция, причинена от определена бактерия, може да не действа при лечение на диария, причинена от различна бактерия. Използването на антибиотици за вирусни инфекции или използването на грешен антибиотик за лечение на бактериална инфекция може да помогне на бактериите да станат резистентни към антибиотика, така че той няма да работи толкова добре в бъдеще. Важно е да приемате антибиотици според предписанията и за точното време. Ако антибиотиците бъдат спрени прекалено рано, бактериите могат да развият резистентност към антибиотиците. Тогава инфекцията може да се върне отново и да бъде по-трудна за лечение.

Ако все пак обаче стигнете до антибиотично лечение, редно е да знаете за Омни-Биотик 10, който е перфектният помощник на чревната флора преди, по време и след периода на прием на антибиотик. Антибиотичната терапия може да предизвика дисбиоза и приемът на правилния пробиотик е от ключова важност. Антибиотик-асоциираната диария е неприятен спътник, за да се опазите можете да се доверите на Омни-Биотик 10, вижте препоръка от лекарите на ИСУЛ София.

омни-биотик-10-аад

https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/the-immune-system
Какво представлява имунната система?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *