fbpx

Голяма част от времето си децата прекарват в детската градина и училище, където са в постоянен контакт със свои връстници. И вероятно често се случва вашите наследници да се приберат у дома с проблеми в областта на ушите, носа и гърлото.

Д-р Стефани Колерич е експерт в Institut AllergoSan и в следващите редове ще ви даде обяснение защо се случва това и каква роля играе оралната микробиота.

Защо децата след 3 годишна възраст са толкова податливи на УНГ проблеми?

д-р Стефани Колерич: Имунната система на малките деца все още не е достатъчно добре развита. И те преминават първо през период, в който трябва да придобият своя имунитет. Особено през първите години от живота им, детската имунна защита е в непрекъснато развитие и става все по-силна благодарение на всяка инфекция.

Най-класическият етап на чести инфекции, е когато децата започнат да посещават ясла или детска градина. Там те са изложени на интензивни атака от нежелани патогени и вследствие често се появяват инфекции в областта на ушите, носа и гърлото. Тези инфекции са особено интензивни в студените сезони. Възпалените сливици и в частност средното ухо са сред най-честите причини за посещение при педиатър в този период.

Каква е ролята на устната кухина и фаринкса в имунната система?

д-р Стефани Колерич: Нашата устна кухина е всъщност порталът между околната среда и нашето тяло. Патогенните микроби попадат в дихателните и храносмилателните пътища през устната кухина чрез вдишвания въздух и приетата храна. Устната кухина също така е свързана със средното ухо чрез евстахиевата тръба. Чрез нея микроорганизми могат да проникнат и в средното ухо и да причинят инфекции там.

Имунните клетки във фарингеалните сливици са важни за една добре функционираща защитна система. Сливиците са така наречените стражи на имунната система и изпълнявайки тази роля влизат в контакт с множество патогени. Ето защо те са много податливи на инфекции и често може да възникне възпаление. Следователно устната кухина играе централна роля в имунната система.

Какво представлява оралният микробиом и какво общо има той с нашата тема?

д-р Стефани Колерич: Оралният микробиом – известен също като орална флора – се отнася до естествените микроорганизми, които живеят в устната кухина. Микроорганизмите в устата и гърлото поемат важни ключови функции в защитата срещу опасни патогени и в нашата имунна система. Те също имат важна защитна функция за зъбите и венците. Здравият орален микробиом съдържа голям брой бактериални щамове и се характеризира с високо ниво на разнообразие. Това разнообразие от симбиотични бактерии гарантира, че патогенните микроораганизми не могат да се заселят.

Устната кухина играе централна роля в имунната система.

В допълнение, бактериите в нашата орална флора могат да произвеждат антитела, които специфично атакуват и елиминират патогените. Ако това разнообразие се намали от различни влияния на околната среда, микробиомът на устната кухина може да стане дисбалансиран и да се развие така наречената дисбиоза. Дисбиозата в областта на устата може от своя страна да повиши чувствителността към УНГ инфекции.

Също така чуваме отново и отново, че „витамин D“ е от съществено значение за функцията на имунната система – вярно ли е?

д-р Стефани Колерич: Точно така, както децата, така и възрастните се нуждаят от витамин D за силна имунна система. В допълнение към многобройните функции, например в метаболизма на костите, витамин D също е от решаващо значение за здравата имунна система поради своите противовъзпалителни свойства. Витамин D може да се произвежда от нашето тяло. Това обаче изисква достатъчно слънчева светлина, но през зимните месеци в нашите географски ширини, образуването на витамин D е възможно само в много ограничена степен. Ето защо, ако е ограничено излагането на слънчева светлина, се препоръчва да проверявате редовно нивото на витамин D и ако е необходимо да попълвате липсите с допълнителен прием.

Какво може да се направи за оптимално развитие на устната флора на децата?

д-р Стефани Колерич: Човек трябва да осигури здравословна и балансирана диета. Храни, които силно променят pH-то в устата, като такива с високо съдържание на захар или киселина, могат да навредят на полезните бактерии в устата и да нарушат баланса на оралния микробиом. Затова винаги трябва да пиете достатъчно вода. Достатъчната, но не прекомерна устна хигиена също е важна за здравата орална флора.

Institut AllergoSan провежда интензивни изследвания. Какви промени в  устната флора предизвикват по-високата честота на  УНГ болести при децата ?

д-р Стефани Колерич: Изписването на антибиотици често е сред първите предприети стъпки при УНГ инфекции, което все повече води до резистентност на бактериалните патогени. Следователно, терапевтичните подходи с ограничена употреба на антибиотици са изключително важни, особено в случаите на повтарящи се инфекции. Тук симбиотичните бактерии в нашата уста поемат важни ключови функции. Особено важна роля играе бактериалният щам Streptococcus salivarius K12.

Streptococcus salivarius K12 от медицинска гледна точка е изключително важен бактериален щам, който се среща естествено в устата и гърлото. В рамките на много кратко време след раждането, той е един от първите и преобладаващи видове, които колонизират устната кухина и се счита за най-важният полезен  щам на нашата орофарингеална флора. Streptococcus salivarius K12 изпълнява естествени защитни функции срещу патогени, причиняващи УНГ инфекции както при децата, така и при възрастните.

Той успешно модулира имунната система, като инхибира възпалителните процеси. Освен това показва особено добра адхезия към епителните клетки на устата и назофаринкса, като по този начин укрепва мукозната бариера. В допълнение, Streptococcus salivarius K12 образува антимикробни и антивирусни вещества, специфично за да обезвреди патогенните микроби.

Следователно този бактериален щам е добър вариант, когато става въпрос за лечение и профилактика на УНГ инфекции.

Положителните свойства на този щам са много добре научно проучени и вече са доказани в множество изследвания. Щамът е особено ефективен при остри и повтарящи се инфекции в УНГ областта. Чрез приложението на пробиотични таблетки за смучене със Streptococcus salivarius K12, тонзилитът и инфекциите на средното ухо се появяват значително по-рядко както при деца, така и при възрастни. Нуждата от употреба на антибиотици и болкоуспокояващи също намалява, благодарение на Streptococcus salivarius K12. Следователно този бактериален щам е добър вариант, когато става въпрос за лечение и профилактика на УНГ инфекции.

Стефани, вие сте експерт в медицинския и научен отдел в Institut AllergoSan. Можете ли да ни кажете какви са вашите съвети към родителите на деца с често повтарящи се УНГ проблеми?

д-р Стефани Колерич: Децата са все по-често изложени на нежелани микроби в детската градина или в училище и също са податливи на инфекции поради тяхната все още не напълно развита имунна система. Ето защо е важно да се подсили имунната им система и да се осигури здрава орална флора.

Особено когато децата продължават да страдат от УНГ проблеми, микробиомът на устната кухина, който играе централна роля в имунната система, може също да бъде допълнително подкрепен с естествени бактериални щамове. И тук, както вече споделих, от направените изследвания става ясно, колко важна роля играе бактериалният щам Streptococcus Salivarius K12.

Доверете се на Омни-Биотик ИмунД – специално създаден за деца под формата на таблетки за смучене с вкус на ягода и без захар. В една таблетка Omni-Biotic ImmunD се съдържат минимум 1 милиард бактерии от щама Streptococcus salivarius K12 и витамин D, който допринася за нормалната функция на имунната система при деца и възрастни.

Експертите говорят:  Да въоръжим децата срещу проблемите с ушите, носа и гърлото