fbpx

През зимните месеци много деца страдат от повтарящи се тонзилити или инфекции на средното ухо. Почти всяко дете преминава през различни заболявания, повечето от които засягат областта на ушите, носа и гърлото.

В сравнение с възрастните децата много по-често са засегнати от инфекции в областта на ушите, носа и гърлото – средно между 3 до 8 годишно. През зимните месеци много деца страдат от повтарящи се тонзилити или инфекции на средното ухо, най-вече в периода, когато започнат да посещават ясла или детска градина.

Обикновено повтарящите се заболявания в тази област, са от вирусен или бактериален произход и включват хрема, кашлица, както и проблеми със средното ухо, синусите и тонзилите.

В следващите редове ще разберете защо някои заболявания продължават да се връщат и какво може да се направи, за да се спре порочния кръг.

Защо децата боледуват по-често от възрастните?

От една страна, вероятността от предаване на заболяване в детските градини и училищата е сравнително висока, тъй като децата поддържат по-близък контакт с връстниците си, което улеснява разпространението на вирусите. От друга страна, имунната система на малките деца все още не е напълно развита и е в период на запознанство с различните вирусни варианти и видове бактерии.

Сливиците играят специална роля в борбата с инфекциите. Ако влязат в контакт с микроби, имунните клетки в сливиците се активират. Те се борят с нежеланите нашественици и също така служат като система за ранно предупреждение на другите имунни органи в тялото. Поради тази причина сливиците също са податливи на инфекции.

Симптоми на УНГ инфекция

Инфекциите на горните дихателни пътища често се появяват след излагане на студ. Обикновено това са остри инфекции, причинени от вируси. Типичните симптоми са кашлица, хрема или дрезгав глас. Често може да бъдат придружени и от бактериална инфекция, което обикновено влошава симптомите. Разпространението на бактерии може да доведе и до други заболявания, като тонзилит и инфекции на средното ухо.

Защо при някои деца често настъпват усложнения след настинка?

Вирусните инфекции на горните дихателни пътища увеличават риска от допълнителна бактериална инфекция, която често протича по-тежко. Причините са многобройни. Увреждането на лигавиците, причинено от вирусите и дисрегулацията на имунната система, могат да доведат до бактериална дисбиоза в областта на горните и долните дихателни пътища и по този начин да се увеличи податливостта към вторична бактериална инфекция.

Отново тонзилит!

Детските сливици работят на пълен капацитет, за да предотвратят бактериални и вирусни инфекции. Но изпълнявайки тази задача те могат да се възпалят и да се развие остър тонзилит (възпаление на сливиците).

В тези случаи, много често, се налага прием на антибиотици, което за съжаление не осигурява никаква защита срещу повторни инфекции. Често се случва детето за кратко да е без симптоми след прекаран остър тонзилит и отново да се развие инфекция. В този случай се говори за рецидивиращ тонзилит. При деца, които страдат от тези повтарящи се инфекции, конвенционалните терапии са неуспешни в дългосрочен план и сливиците обикновено трябва да бъдат отстранени хирургично.

Последните научни открития показват, че повече от децата, които страдат често от тонзилит, имат дефицит на “добри” бактерии в гърлото си, отколкото децата, които страдат по-рядко от него.

Защо децата страдат толкова често от (повтарящи се) инфекции на средното ухо?

Около 80% от децата са засегнати поне веднъж от инфекция на средното ухо. Патогените могат да проникнат в средното ухо през слуховата тръба, която свързва назофаринкса със средното ухо, и да причинят възпаление там. И едно просто подсмърчане може да доведе до оток на ушната тръба и в резултат на това тя да се запуши. Секретът вече не може да се оттича правилно и това създава идеалната среда за размножаване на патогени. А този застой на секрети обикновено причинява и силна болка. Настоящите проучвания показват, че много деца, които страдат от повтарящи се инфекции на средното ухо, също имат ограничен брой “добри” бактерии в гърлото си.

Каква е ролята на устната (оралната) флора?

Оралната флора играе важна роля в превенцията и борбата с повтарящи се УНГ инфекции. Здравият орален микробиом включва разнообразие от бактериални видове. Подобно на чревната флора, съставът на бактериите в устата и гърлото е индивидуален и варира в зависимост от възрастта, начина на живот и здравословното състояние. Колкото по-разнообразна е оралната флора, толкова по-трудно е за нежеланите патогени да се установят. Проучванията показват, че тези коменсални бактерии могат да помогнат на човешкото тяло да предотврати инфекция по редица начини. Целенасоченото прилагане на пробиотици, особено на пробиотика Streptococcus salivarius K12, който се среща естествено в устата и гърлото, е полезно за укрепване на собствената защита на организма срещу патогени, причинители на УНГ инфекции.

Как да се справим с повтарящи се УНГ инфекции при деца?

На първо място е важно да се установи истинската причина за болката и инфекцията, а не просто да се облекчат симптомите с болкоуспокояващи. Това може да бъде предизвикателство, особено при децата. Антибиотиците често се предписват за проблеми с ушите, носа и гърлото. Докато тази форма на терапия има смисъл при някои заболявания, прекомерната и неправилна употреба може да доведе до бактериална резистентност и странични ефекти като гадене, повръщане или диария. В допълнение, честите антибиотични терапии, особено в млада възраст, са свързани с повишен риск от състояния като възпалителни заболявания на червата, астма и затлъстяване. Защото антибиотиците убиват не само вредните бактерии, но и полезните.

Следователно има смисъл да се вземат превантивни мерки, например чрез укрепване на имунната система на детето и обръщане на внимание на здравата орална флора. Идеален помощник тук може да бъде Омн-Биотик ИмунД, който съдържа естествено населяващ човешката орална микробиота бактериален щам Streptococcus salivarius K12. Този специален щам произвежда антибактериални вещества, така наречените BLIS (BLIS: бактериоциноподобни инхибиторни вещества), които играят важна роля в имунната защита на организма. А добавеният витамин D допринася по още един начин за нормалната функция на защитните сили на тялото. Доверете се на Omni-Biotic ImmunD и осигурете динозавърска имунна защита за детето си.

И не забравяйте, че здравословното хранене, достатъчното движение и добрият сън също играят важна роля.

Когато УНГ инфекциите продължават да се връщат отново и отново

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *