fbpx

Летните дни неусетно се изнизаха и есента започна сякаш изведнъж. Също така изведнъж за родителите започна и сезонът на кашлицата, хремата, болките в гърлото и ушите. Сякаш като подарък за новата учебна година, всяко дете получава своята порция неприятни симптоми. А с напредването на сезона и падането на температурите все по-често децата са атакувани от всички вируси и бактерии, които върлуват и процъфтяват в този период от годината. Докато се усетиш, вече си се озовавал в неприятната и непрекъсната спирала от почти непрестанното боледуване на малкия наследник. Тъкмо преживял последната инфекция, мъникът се разболява отново.

Това време на годината е периодът, в който вирусите и бактериите процъфтяват. Особено риновирусите (вирусите на настинката) се чувстват изключително комфортно при ниски температури и влажен климат, което е и причината за изключително бързото им разпространение и особено голямото натоварване, което оказват на имунната система. Защитните ни сили са под изключително масирана атака и не винаги са добре подготвени за този момент. Това е още по-валидно за изключително важната първа линия на защита – лигавиците на дихателните пътища. Поради сухия въздух в отопляемите помещения, те са сухи и силно раздразнени, което се отразява негативно на защитните им функции и дава добра възможност на вирусите да се разпространяват там.

Обикновено децата боледуват до около 10 пъти годишно от средно тежки инфекциозни заболявания като настинка, кашлица, инфекции на гърлото и ушите. Тези банални инфекции играят важна роля в „обучението“ на имунната му система, тъй като тя е незряла през първите години от живота на детето. Колкото повече расте то, толкова по-силни и специфични стават защитните му сили. В процеса на обучение имунната система се научава да различава патогенните бактерии и вируси от безвредните микроби и да тренира естествените си защити. За съжаление има деца, които имат по-слаба имунна система и се заразяват по-често.

Вече много научни изследвания доказват, че структурата и колонизацията на бактерии в червата оказват значително влияние върху развитието на имунната система на детето.

Развитие на имунната система

Освен нервната система, имунната система е една от най-сложните системи в нашето тяло. Задачата ѝ е да предпазва тялото от замърсители, патогени и патогенни клетъчни промени. Включва различни органи, видове клетки и протеини. Имунната система е разделена на две подсистеми – вродена (неспецифична) имунна система и придобита (специфична) имунна система. И двете са тясно свързани, за да предизвикат подходящ имунен отговор в зависимост от „нашественика“. Тъй като специфичната имунна система първо трябва да се обучи правилно, е важно детето да има контакт с голямо разнообразие от патогени. Чрез такъв тип „практика“ имунната система запомня определени патогени и при следваща атака е подготвена и реагира специфично на този патоген.

Научните изследвания показват, че колкото по-рано червата на бебето се колонизират с важни щамове бактерии, толкова по-силна е имунната система на тялото.

Развитието на имунната система започва още в утробата, като в този период нероденото дете получава антитела от майката, за да го защити. Чревната ѝ флора също оказва влияние върху развитието на защитните му сили, като това се наблюдава в немалко клинични изследвания. Процесът на раждане също е от значение за развитието на имунната система на детето. Бебетата, които са родени по естествен път (вагинално раждане), влизат в контакт с важна млечна киселина и бифидобактерии в родовия канал и колонизират червата на бебето от раждането. А децата родени с цезарово сечение имат дефицит на тези важни бактериални щамове.

Кърменето също има допълнителен положителен ефект върху незрялата имунна система на бебето. Кърмата е богата на бифидобактерии, които са от голямо значение за развитието и функционирането на имунната система. Кърменето развива бактериите в устната кухина и стомашно чревния тракт на бебето. Бебетата опознават света предимно чрез устата си. Знаем, че всичко, което е в обсега на малките им ръчички, веднага се поставя в устата. Това е орална фаза, през която минава всяко бебе и този период е от голямо значение за формирането на имунната система.

Все повече проучвания сочат, че прекомерната хигиена може да има отрицателно въздействие върху развитието на защитната система на организма. Разбира се, базова хигиена като измиване на ръцете след игра, ходене до тоалетната и преди хранене е важна и препоръчителна. Изследванията показват, че децата, които растат в селските райони, имат по-силна имунна система от децата, които растат в градовете. Причината, поради която „селските деца“ са по-имунизирани от „градските деца“ е, че те обикновено прекарват повече време на открито и по този начин влизат в контакт с по-голямо разнообразие от патогени. Те играят в калта, опитват сладкиши от пясък, отглеждат земни червеи като домашни любимци и ядат собственоръчно направена супа от цветя. Също така са в пряк контакт с различни домашни и диви животни, които допълват палитрата от патогени, с които децата „общуват“.

Имунна система – връзката между оралната и чревната флора

Човешкият чревен микробиом е дълъг около 8 метра и има площ от 400 – 500 квадратни метра, което го прави най-големият вътрешен орган. Нашите черва се характеризират със своите жизненоважни функции като разграждане на храната, усвояване на хранителни вещества, образуване на хормони и защита срещу патогенни микроорганизми и тяхното елиминиране. Със своите 100 трилиона чревни бактерии, той регулира важни и съществени процеси, свързани с поддържането на нашето здраве – включително нашата имунна система! Според научни открития в нашите черва се намират почти 80% от нашите имунни клетки. Това прави червата най-големият имунен център, когато става дума за опазване и защита срещу бактерии, вируси, гъбички и паразити. За да могат нашите черва да изпълняват безпроблемно тези основни задачи, броят и разнообразието на полезните чревни бактерии са от решаващо значение. Ако съществува дисбаланс (дисбиоза) между “добрите” и “лошите” бактерии, това може да доведе до здравословни проблеми – защото имунната система зависи от състава и колонизацията на нашите “помощници” в червата, както и във всички области на нашето тяло, които са колонизирани от микроорганизми.

Ето защо е важно да обърнем внимание на тези общества, които са наши вечни спътници и да се погрижим за тяхното процъфтяване. Особено внимание в последните години се обърна на оралната флора и нейното влияние върху имунната система. Последните проучвания показват, че оралният микробиом работи в тясно сътрудничество с чревната флора и има централна роля в защитата и борбата с патогени, тъй като се явява първа защитна линия на тялото. Средата в устната кухина се развива доста динамично и милиардите батерии, които я обитават, са в непрекъсната конкуренция, за да оцелеят.  “Добрите” бактерии се конкурират с “лошите” за надмощие и от това зависи колко ще бъде адекватна първата защита на организма.

Тези проучвания дават наистина ценна информация за развитието на имунната система на детето, защото показват, че пробиотично балансираната орална флора има съществено влияние върху протичането на различни вирусни и бактериални инфекции, а също така и върху здравето на червата!

Грижата за устната микрофлора не трябва да се подценява. Освен добра зъбна хигиена, ограничаване на храните с добавена захар и насърчаването на здравословни хранителни навици, е добре и целенасочено оралният микробиом да бъде допълнен с полезни бактерии, естествено срещащи се в устата и гърлото.

Съдържащият се в Омни-Битик ИмунД щам Streptococcus salivarius K12 е изключително полезен и важен за изграждането на здрава устна флора. Той има способността да произвежда антибактериални вещества, така наречените BLIS (BLIS: бактериоциноподобни инхибиторни вещества). Тези вещества специфично атакуват и елиминират различни патогени, което подпомага трудната работа на имунната система на първа линия в защитата на организма – устата и носа. А добавеният витамин D допринася за нормалната функция на защитните сили на тялото, както и на клетъчното делене, тъй като честото клетъчно регенериране е важно за поддържането на функцията на устната лигавица като бариера срещу нежелани микроби. Omni-Biotic ImmunD е специално създаден за деца под формата на таблетки за смучене без добавена захар и с приятен плодов вкус на ягода.

Защо детето ми боледува толкова често през есента?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *