fbpx

Както и друг път сме наблягали в нашия блог и тук ще отбележим, че кърмата е най-добрата храна за вашето новородено. Ще ви дадем малко повече информация за всички ползи, които бебето получава от кърмата.

Първо нека кажем, че е добре кърменето да започне веднага след раждането, още през първия час от живота на новороденото, ако неговото състояниe и това на майката го позволяват. Така ще се провокира вродения му сукателен инстинкт, ще се стимулира лактацията при майката, а контакта кожа в кожа ще стабилизира сърдечния ритъм и жизнените му показатели.

В първите дни от живота на бебето, неговото стомахче има размера на череша и може да поеме едва около 10-15 мл. на кърмене (2-3 чаени лъжички). Точно тогава то се нуждае от силна храна, която вашето тяло е програмирано да предостави – коластра. Коластрата – гъста жълта течност, започва да се синтезира и отделя от гърдите ви още преди раждането. Нейното количество не е голямо, но съдържа в себе си всичко необходимо за силния старт на растежа и за защита на бебето от инфекции – белтъци, въглехидрати, минерални вещества, витамини, стволови клетки, антитела и имунни клетки, както и полезни бактерии, които започват да колонизират стомашно-чревния му тракт. Коластрата е най-деликатната и най-ценната храна, която може да поднесете на малкото си съкровище и тя не изисква никаква специална подготовка, защото природата ви е дарила с всичко необходимо. 

След първата седмица, нуждите на новороденото нарастват на 700-800 мл. кърма дневно. Ето защо гърдите ви вече произвеждат т.нар. „зряло мляко” – неговото количество е по-голямо, то е по-рядко, а цвета му е по-светъл. Това е така защото в него се съдържа повече вода, а количеството на въглехидрати, белтъчини и мазнини е идеално балансирано и съобразено с нуждите на бебето в този период. Всъщност през целия кърмачески период, вашето бебе подава сигнали към тялото ви, какви са нуждите му във всеки  един момент, чрез рецептори, намиращи се в зърната на гърдите ви. Така кърмата, която консумира малкото човече, всеки път е идеално балансирана и съобразена с моментните му нужди. Невероятно, нали!?

Също така кърмата, независимо от количеството, което получава бебето (без значение дали е ексклузивно кърмено или на смесено хранене) има позитивно влияние върху правилното мозъчно развитие. Това е особено важно за недоносените деца. Съдържащите се в кърмата омега-3 ненаситени мастни киселини (DHA) са основен градивен елемент на мозъчната тъкан, улесняват комуникацията между невроните, помагат за синтеза и функцията на невротрансмитерите и носят още много ползи за развитието на вашето бебче.

Няма как да не обърнем внимание на ползите от кърменето и за развитието на чревната микрофлора на малкото ви съкровище.

Обикновено храносмилателната система се свързва предимно с храносмилането, усвояването на храната и елиминирането на отпадъците. В последните години се установи, че голяма част от имунните клетки се намират именно в червата на човека и това автоматично ги поставя като един от най-големите имунни органи в човешкото тяло. Ето защо грижата за червата на вашето бебе трябва да е един от основните ви приоритети.

Колонизацията на червата започва още по време на бременността, но основната среща на бебето с неговите спътници в живота – бактериите се случва по време на раждането. Минавайки през родилния канал, детето поема от бактериалната флора на майката и така се поставя началото на едни изключително важен процес – колонизацията на стерилните бебешки черва. От тук нататък чревната микрофлора на детето се развива и обогатява с всеки изминал ден, всяко докосване, среща, целувка и храна, която то приема. Но за да помогнете на този процес да се осъществи правилно, имате ограничено време, след което чревната флора остава сравнително постоянна до края на живота. А периода, в който можете да ѝ повлияете е до 3-годишна възраст.

Кърменето е един от основните методи за изграждане на добра чревна микрофлора. Освен че чрез кърмата се трансферират полезни бактерии от майката към бебето, тя съдържа специални олигозахариди, които са идеалната храна за полезните бактерии в стомахчето на вашето бебе. Така кърмейки вие не само давате най-балансираната храна на малкия човек, но и осигурявате най-доброто за полезните бактерии, за да процъфтяват и защитават бебето ви. По този начин имунната му система се програмира правилно и е предпоставка за адекватен имунен отговор, когато се налага.

За съжаление обаче, поради различни причини, кърменето понякога не е толкова лесно, колкото изглежда отстрани. Често се случва майката да няма достатъчно количество кърма или тя да не е достатъчно хранителна. Понякога се налага ранно отбиване на бебето поради различни фактори. Важно е да знаете, че въпреки, че кърменето е най-доброто, което можете да дадете на бебето си, това не трябва да става на всяка цена. По-важно е вашето бебе да има щастлива и спокойна майка, която да е до него.

Независимо дали при вас този период преминава като приятен пикник в парка в слънчев и спокоен пролетен ден или е съпътстван с различни перипетии, вашата цел е една – да дадете възможно най-добрия старт на вашето съкровище. Трябва да бъдете спокойни, защото при всеки от случите в тази така важна мисия може да разчитате на Омни-Биотик Панда – пробиотична комбинация, която е специално разработена за специфичните нужди на новороденото. Трите бактериални щама в състава на Омни-Биотик Панда (Lactococcus lactis W58, Bifidobacterium lactis W52, Bifidobacterium bifidum W23) са специално подбрани след обширно проучване и са сред първите и най-важни заселници на стомашно-чревния тракт, както и едни от основните първи учители на имунната система на новороденото.

Ако сте пропуснали първата статия от серията ни “Хранене през първите 1000 дни”, можете да я прочетете тук.

Следете блога ни, за да разберете още полезна информация.

панда-картинка
Хранене на бебето през първите 1000 дни – втора част

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *