fbpx

Когато говорим за първите 1000 дни, трябва да уточним, че това се отнася за периода от зачеването до 2-годишна възраст на детето. Период изключително важен за правилното умствено и физическо развитие на детето, които ще имат отражение в дългосрочен план върху здравословното му състояние. И без съмнение можем да кажем, че това е най-критичното време за развитието на мозъка, тялото, метаболизма и имунната система на човека.

През първите 1000 дни благосъстоянието на майката и на детето ѝ са тясно свързани. Ето защо е от съществено значение жените да имат здравословно и балансирано хранене, професионални грижи и подкрепа за възможно най- безпроблемното бъдеще, за себе си и за детето си, както и да се радват на спокойствие и позитивни емоции.

Хранителните вещества, които бебето получава от майка си чрез диетата ѝ са необходимото гориво, което задвижва голяма част от невероятната трансформация, случваща се по време на бременността. Само си представете за момент – от мига, в който е заченат до навършване на 1000 дни, растежът на човек е експоненциален, по-бърз от всеки друг период в живота му. От една клетка до прекрасно ходещо и любопитно човече. Невероятно, нали!

В този период се формират системи в човешкото тяло, с които то ще оперира и функционира в по-нататъшните етапи от живота си – развива се арсенала от инструменти, с които тялото ще се справя с предизвикателствата, идващи от околната среда и начина на живот. Когато развитието в този период не е оптимално, тогава могат да бъдат засегнати цели системи, което предразполага към понижена способност на тялото за правилна реакция, когато е необходимо.

Казвайки това, смятаме се подразбира, колко важен е този етап от живота на всеки един човек. А основна движеща сила в правилното оползотворяване на този така важен период от живота на детето, е майката. Тя е неразривно свързана с детето си през първите 270 от тези така ценни 1000 дни. А и след това основната грижа за бебето отново е предимно нейна отговорност, най-вече храненето.

Важно е да разбием на пух и прах един от основните митове, битуващи в нашето общество по отношение на храненето на бременната жена. Сигурни сме, че и вие сте се сблъсквали с фраза „Сега трябва да се храниш за двама“ или иначе казано, да си хапвате повече. Това категорично не е вярно. Бременната жена не трябва да удвоява количеството на храната, тя трябва да бъде много отговорна по отношение на вида и качеството на диетата си. Да набляга на определени храни и да ограничава други. Така може да е сигурна, че приема всички необходими микронутриенти, за да осигури възможно най-доброто развитие на бебето си.

Специалистите препоръчват наддаване по време на бременността до 10-12кг при нормално начално телесно тегло (между 19 и 25кг на 1миндекс телесна маса). Ако началното тегло е по-високо, то наддаването трябва да бъде по-малко, а ако е по-ниско – наддаването трябва да е повече.

 • През първия триместър (първите 12 седмици) – повечето жени не се нуждаят от допълнителни калории.
 • През втория триместър (13 до 26 седмица) – повечето жени се нуждаят от около 340 допълнителни калории на ден.
 • През последния триместър (след 26 седмица) – повечето жени се нуждаят от около 450 допълнителни калории на ден.

За да постигнете правилният баланс е добре да следвате здравословен модел на хранене, който включва разнообразни питателни ястия и напитки.

 • Наблегнете на различни зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни, обезмаслени или нискомаслени млечни продукти и протеинови храни.
 • Изберете храни и напитки с по -малко добавени захар, наситени мазнини и натрий (сол).
 • Ограничете рафинираните зърнени храни и нишестетата, които се съдържат в храни като бисквити, бял хляб и някои закуски.
 • През първия триместър, ако ви се гади, опитайте да хапвате в този момент парче пълнозърнест препечен хляб или пълнозърнести бисквити.

Ще обърнем внимание на някои храни, които е добре да консумирате и се отразяват положително на развитието на бебето и на такива, които е добре да избягвате.

Яжте около 220 до 340гр морски дарове всяка седмица. Рибата и морските дарове съдържат протеини, желязо и цинк, които са ключови елементи за правилното развитие на бебето. Също така са богати на омега-3 мастни киселини, които пък имат много важно значение за мозъчното пренатално развитие, както и след това. Но някои риби са с високо съдържание на живак – метал, който може да навреди на вашето бебе.

 • Затова е добре да внимавате каква риба консумирате и да избягвате тези с високо съдържание на живак, като акула, риба тон, риба меч и други. Можете да наблегнете на сьомга, треска, сом, херинга, пъстърва и други морски и сладководни дарове.
 • Има и храни, които не трябва да консумирате, тъй като може да съдържат бактерии, които да навредят на вашето бебе. Такива са суровата риба или миди, като суши или сурови стриди, меки сирена, като фета, бри и козе сирене – освен ако не са пастьоризирани.
 • Намалете приема на черен дроб, заради високото съдържание на вит. А, тъй като високи дози от него има неблагоприятен ефект върху развитието на бебето.
 • Не консумирайте алкохол, защото детето не разполага с достатъчно ензими да го обработи и каквито и количества да приемате, има токсичен ефект върху неговото развитие.

Както вече казахме правилната хранителна диета играе основна роля за нормалното развитие на детето във всяко отношение, както по време на бременността, така и след това. Това важи и за развитието на микробиома му. Вече се знае, че 80% от имунните процеси се осъществяват от чревния микробиом, което го прави изключително важна част от имунната система и нейното правилно функциониране.

Има основателни доказателства, че чревната микрофлора на майката влияе на тази на бебето ѝ още в утробата. Това предполага, че тя трябва да се старае да поддържа чревния си микробиом балансиран, което може да се постигне отново чрез правилна хранителна диета и балансирано емоционално състояние. И затова отново подчертаваме, че е важно бременната да консумира чиста и натурална храна, богата на витамини, фибри и всички важни микронутриенти. Така не само ще е сигурна, че полага най-добрите грижи за развитието на нероденото си бебче, но и ще подхранва полезните бактериални общности, населяващи чревния ѝ микробиом.

За още по-силна подкрепа на полезните микроорганизми в чревната ви флора, можете да се доверите на Омни-Биотик Панда. Със състава си от специално селектирани и предназначени за майката и бебето три бактериални щама, синбиотика ще ви помогне да поддържате баланса в чревния си микробиом, като  по този начин ще подкрепите правилното развитие на този на бебето ви, за да му дадете една солидна здравословна основа.

Омни-Биотик Панда може да приемате от 32 гестационна седмица до края на бременността и да го предлагате още от първия ден на малкото си съкровище. В продължението на този материал ще ви споделим полезна информация и съвети за следващите етапи от първите 1000 дни на вашето човече, за да му дадете възможно най-добрия старт. Следете следващите ни публикации!

панда-картинка
Хранене на бебето през първите 1000 дни – първа част