fbpx
Omni Migra

Д-р Славея Папазова е един от най-търсените невролози у нас. Не случайно пред кабинета ѝ винаги има пациенти. Освен отличен диагностик и терапевт, тя е отличена неколкократно от пациентите като лекар, на който вярват.

1. Здравейте, д-р Папазова, благодарим ви, че се съгласихте да дадете това интервю. Бихте ли се представили с няколко думи?

Аз съм д-р Папазова, работя в болница Пирогов – НХК (Клиника по неврохирургия). Преди това съм работила 15 години в неврологична клиника на болница “Св. Анна”. По разпределение съм работила 4 години в РБ-НО гр. Разград – непосредствено след завършването ми.

2. Д-р Папазова колко често Ви търсят пациенти, оплакващи се от главоболие?

В моята практика, много често имам пациенти с главоболие, може би между 20%-30% от всички. Това е чест симптом по принцип в нашата специалност, а и това, че работя в НХК също има значение.

3. От колко време използвате продукта на Институт Алергозан – Омнибиотик Мигра?

От 2 години ползвам вашия продукт, малко по-късно го открих.

4. Какви са първите стъпки, които да направят пациентите, страдащи от главоболие?

Първото и основно нещо е да посетят невролог,който да определи вида на главоболието им –подробна анамнеза, с това се започва, спазвам максимата,който разпитва добре и диагностицира добре, след това се правят определени изследвания,параклинични, невроизобразяващи изследвания, ако необходимо и консултации със съответни специалисти офталмолози, УНГ, стоматолози и т.н. Когато се определи типа главоболие,когато си готов с диагнозата се започва лечение. При различните типове главоболие е различно лечението.

5. Какви видове главоболие има?

Има два вида главоболия-първично, то не се предизвиква от друго заболяване – тук са основно мигрената, тензионни тип главоболия и автономните цефалгии – кластърно главоболие и пароксизмална хемикрания. Вторичното главоболие е симптом на структурно или метаболитно увреждане – при АХ, при травми на главата, при инфекции, при мозъчни неоплазми, при заболявания на очите, ушите, синусите, зъбите, при хронична злоупотреба с медикаменти, токсини, психични нарушение, злоупотреба с алкохол и др.

6. Какво ви накара да изберете Омнибиотик Мигра?

Омнибиотик Мигра е различен медикамент. Различен е механизма му на действие, няма странични действия – нов иновативен – това е специфична пробиотична комбинация. Не съм мислила, че с пробиотик ще се лекува и главоболие – основно профилактика на мигрена и тензионно главоболие, но това е факт. Знаем, че невронната дисфункция и последващите съдови промени стоят в основата на патофизиологията при мигрената. Сложните биохимични процеси, увеличението на екстрацелуларния калий и на интрацелуларния калций и натрий, отделянето на субстанция Р, калцитонин свързан пептид и неврокинин. Подтискането на серотониновите рецептори, локализирани в нервните окончания на тригеминуса, подтиска освобождаването на серотонин, норадреналин, ацетилхолин и субстанция Р и блокира неврогенното възпаление. Антимигренните медикаменти, които са серотонинови агонисти/триптаните/действат като блокират тези рептори.

7. Как действа Омнибиотик Мигра и какво представлява медикамента?

Състои се от 8 бактериални щама, които са специално подбрани и съчетани, за да оказват в най-голяма степен възстановяване на нормалната структура в лигавицата на чревната стена. Връзката между добрия чревен баланс, мозъка, черния дроб и възникването на мигренозния пристъп е доказана – кръвта от стомашно чревния тракт постъпва в черния дроб през порталната вена – това е лабораторията на човешкия организъм, преработва се всичко, дезинтоксикира се , постъпва към сърцето и през аортата към мозъка. Мозъкът получава абсорбирани в червата вещества, ако обаче чревната бариера е нарушена ще попаднат и токсини. Фактори, които благоприятстват и нарушават бариерната функция на чревната лигавица са: хроничен стрес, медикаменти/антибиотици; нестероидни противовъзпалителни средства; кортикостероиди/ и др.

Омнибиотик Мигра стимулира производството на късоверижни мастни киселини, които имат отношение към възстановяване на лигавицата на стомашно-чревния тракт и нормализиране на чревната пропускливост. Те подпомагат и нормалното функциониране на нервните клетки, което води до подобряване на общото състояние. Омнибиотик Мигра стимулира производството на серотонин в червата.

Ползите за пациента са:

  • Значително намаляване на дните с мигрена
  • Значително понижение в интензивността на мигрената
  • Намаляване броя на пристъпите/месечно
  • Подобрение в качеството на живот
  • Намаляване приема на аналгетици

8. Какви правила трябва да следват пациентите, страдащи от мигрена, за да се подобри качеството им на живот? Избягване на определени провокиращи фактори?

Провокиращите или тригерните фактори са психичен стрес, физическо натоварване, някои храни- съдържащи биогенни амини-хистамина в скариди, раци, калмари, ягоди, тирамина в червеното вина и сирената, шоколада, алкохола – трябва да има балансирано хранене, гледането на телевизор, безразборно ползване на електронни устройства, съня трябва да бъда пълноценен, хормоналните нарушения при жените – пристъпите са свързани с менструалния цикъл – жените 18% са с мигрена, а мъжете са само 6%.

9. Важат ли същите правила и при тензионно главоболие?

За тензионното главоболие,важат някой от правилата,но не всички-болния с тензионно главоболие трябва да се движи,чистия въздух и движението го облекчават.

10. Има ли някакви иновации при профилактиката на мигрената и тензионното главоболие?

Освен Омнибиотик Мигра, иновация е лечението с моноклонално антитяло –блокират субстанция Р и не позволяват да се включи биохимичната каскада или рецепторите и не се свързват със субстанция Р.

11. До каква степен вашите пациенти са запознати с взаимодействието между червата и мозъка?

Много малко пациенти знаят за тази връзка, но когато им се обясни, всичко е ок. Болните с мигрена, особено с голяма давност, чести пристъпи, които са опитвали различни медикаменти, са готови да пробват, за да се спасят .

12. Кои са най-честите места, от които вашите пациенти черпят информация?

Информация от интернет, близки познати които страдат от главоболие, ОПЛ или други специалисти им казват и им дават информация.

13. Разбират ли вашите пациенти колко е важно „здравето“ на черния дроб и червата за облекчаване на симптомите на главоболие?

Мисля, че разбират колко е важно лабораторията на човешкия организъм да работи по ноти, за да се пречиства тялото от токсините и да не получават главоболие.

14. В какъв срок от време, при прием на Омни-Биотик Мигра виждате облекчение на симптомите при вашите пациенти?

Поне 3месеца, за да усетят положителния резултат от Омнибиотик Мигра.

15. В каква степен вашите пациенти изпитват облекчение при един пълен курс на лечение с Омнибиотик Мигра?

Болните с мигрена са страдали дълго и дори да се намали силата на мигренозния пристъп, да се разредят пристъпите, да имат дни без болка е от изключително значение за тях.

16. Кое е най-важното нещо, което искате пациентите ви да разберат, когато става дума за лечение с Омнибиотик Мигра?

Най-важното е да знаят, че Омни-Биотик Мигра им помага, няма странични ефекти, може да има дълготраен прием и може да се комбинира с другите медикаменти, които ползват при главоболието си,  естествено ако им се налага.

Благодарим ви, че споделихте ценния си опит от дългогодишния ви опит с лечението на главоболие!

Д-р Славея Папазова за Омни-Биотик Мигра

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *