fbpx

Имунитетът е обширна тема, достойна за собствена енциклопедия и то не в един том.

Имунитетът или по-точно правилното функциониране на имунната система е от съществено значение за оцеляването ни. Без нея телата ни биха били беззащитни към постоянните атаки от бактерии, вируси, паразити и др. патогени. Тя е тази, която ни поддържа здрави и способни да се противопоставим на всички заплахи, на които сме изложени от ранна детска до зряла възраст. 

Имунната система представлява огромна мрежа от различни клетки, органи и тъкани разположение из цялото тяло, които са в непрекъснато търсене на нашественици. Когато врагът е идентифициран следва добре координирана и сложна атака наречена имунен отговор.

1Имунната система на всеки индивид е различна, но като цяло се развива и адаптира цял живот, а в зряла възраст е най-силна. В периода между 0 и 5 години от живота на всеки човек е основният обучителен период, през който имунната система се учи да реагира специфично и неспецифично на различни патогени, които нормално ни заобикалят. Затова, колкото повече срещи с вируси, бактерии и алергени има детската защитна система, толкова по-добре се научава тя да разпознава и реагира правилно на тези нашественици, изграждайки активен и адекватен  имунитет.

Имунитетът най-общо може да се раздели на неспецифичен (вроден) и специфичен (придобит):

Неспецифичният (вроден) имунитет е базовата защита, която е по-обща и неспецифична, осъществява се с помощта на Т-лимфоцитите и макрофагите. В арсенала ѝ са включени и външните бариери на тялото като кожата и лигавиците на гърлото и червата. Тя е нашата първата линия на защита. Ако патогенът успее да я преодолее, се намесва специфичният имунитет.

Специфичният (придобит, адаптивен) имунитет се развива през целия ни живот. Осъществява се от B-лимфоцитите, които образуват антитела. По време на жизнения си път непрестанно сме изложени на микробни заплахи и имунната ни система изгражда собствена памет от антитела към различните патогени, с които се срещаме. Веднъж създадено едно антитяло, негово копие се пази и ако същият антиген се появи отново, специфичният имунен отговор е по-бърз и адекватен.

2Добре е да знаем, че периодът, в който имунитета се учи и усъвършенства, е всъщност процес, на който ние можем да влияем. И за да сме сигурни, че сме дали най-добрия здравословен старт на детето си, е добре да подпомогнем имунната му система в този период. Можем да започнем като осигурим редовни и чести слънчеви бани, чрез които детето да получи здравословни дози витамин Д, който играе важна роля за имунитета. Въздушните бани на чист и свеж въздух също имат благоприятно влияние -подобряват метаболизма, кръвообращението, работата на нервната система и общия тонус на организма. Играта сред природата и ходенето бос също имат своите ползи за организма като подобряват съня и стабилизират биологичните ритми; регулират нервната система, намалявайки тревожността и стреса, което подпомага правилния имунен отговор;

Всяко ново място, всяка нова среща, всяка целувка и допир правят уроците на имунната система по-интензивни и информативни, с което паметта ѝ се обогатява, а така и арсеналът ѝ за отговор към различните патогени.

3За да бъде обучението на имунната система адекватно, тя трябва да разполага и с правилните пособия, а именно всички необходими полезни хранителни вещества и микронутриенти. Това означава, че е необходимо детето да се храни здравословно и балансирано. Най-добре е в първите месеци от живота му да бъде кърмено, тъй като майчиното мляко е идеално балансирано и с точния състав, съобразен с нуждите на организма на бебето. Също така кърмата внася правилния вид полезни бактерии, които оформят чревния му микробиом, за чиято съществена роля за имунитета ще говорим след малко. В периода на захранване и изграждане на хранителните навици на мъника, трябва да се постараем да предлагаме храна богата на фибри, витамини и минерали. Така имунната му система ще има правилните суровини, чрез които да се гарантира адекватното ѝ функциониране. Знаем, че с израстването децата започват да проявяват своите предпочитания към различни храни и обикновено те са насочени към не толкова здравословните от тях, което пък от своя страна може да доведе до определени дефицити. За тези злояди деца е редно да се потърси алтернатива, с която да не се допусне това. Отлично решение е биоактивният органичен концентрат Регулациус, получен чрез патентована каскадна ферментация, имитираща ферментационните процеси в тялото. Съдържащите се в него активни микро и макронутриенти от плодове, зеленчуци, ядки и билки правят състава на Регулациус изключително богат на важни за организма вещества, които подпомага защитните сили на тялото.

4Емоциите са друг важен фактор, който се отразява на имунитета. Негативните емоции, стреса и притеснението не само пречат на правилната реакция на имунната система, но и намаляват възможностите ѝ. Нови проучвания показват, че хората, които често изпитват стрес, породен от различни фактори, провокират секрецията на стресови хормони, които пък обуславят проявата на различни възпалителни процеси в тялото. Това от своя страна се отразява пряко на имунната система в негативен план. При децата, чиито емоции са по-интензивни и наситени, тези процеси могат да изиграят негативна роля в дългосрочен план. Затова е препоръчително да обърнете внимание на емоционалното състояние на детето отрано, да се опитате да го научите как да управлява стреса и неприятните емоции, да се съсредоточи върху приятните усещания и тези, които го правят щастливо. Това не е лесна задача и изисква много внимание и време, затова е хубаво да имате помощници. Препоръчваме ви универсалната комбинация Рескю на д-р Бах за овладяване на емоционалните сътресения – вашите и тези на вашето бебе или малко дете.

5В последните години все повече изследвания потвърждават връзката между чревната микрофлора и имунната система. Правилното развитие на детския имунитет е пряко свързано с изграждането и съзряването на чревния микробиом, който се оформя окончателно до три годишна възраст. Съществува комуникация между определени бактериални щамове и имунните клетки, разположение под чревния епител, която обуславя компетентността на имунната ни система. Тази компетентност намалява риска от развитие на алергични реакции, респективно атопичните такива, хранителни алергии, алергични конюктивити и ринити, както спастични заболявания на долните дихателни пътища.

Научно и клинично доказано е, че трите бактериални щама в Омни-Биотик Панда са основните първи учители на имунната система на новороденото. Те намаляват популацията на патогенните бактерии, най-вече на Clostridium difficile, който също нормално населява чревната лигавица. Затова е толкова важно приемът да започне колкото се може по-рано. А при децата с алергична история в семейството трябва да стартира от първия ден на раждането, а за още по сигурен ефект е препоръчителен прием и от страна на бременната най-късно от 32г.с.

Имунитетът е основна тема в днешно време и важността му за качеството на живота на всеки индивид е неоспорима. Затова е важно да поставим едно добро начало и условия за правилното ѝ развитие още от първия ден на живота на нашето дете. Знаем, че родителите са водени от желанието си да осигурят най-добро за него, а развитието на активна и адекватна имунна защита трябва да бъде приоритет номер едно в постигане на тази цел.

панда-картинка

Разберете повече за това как можете да дадете добър старт на своето бебе чрез пробиотичната комбинация Омни-Биотик Панда, разработена специално за бъдещите майки и за бебетата от първия ден на раждането:


Научи как можеш да се възползваш от акцията за лоялни клиенти за Омни-Биотик Панда като кликнеш на бутона по-долу:

5 важни неща за детския имунитет

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *