fbpx

Начинът, по който се ражда бебето оказва изключително влияние върху неговия микробиом – колониите от бактерии, които заселват човешкото тяло.

В последните години все повече специалисти обръщат внимание на важността на тези бактериални общности, които работят в симбиоза с тялото, при която човек като гостоприемник осигурява храна и защита на колониите. От своя страна, бактериалната популация подпомага основни функции като развитието на имунната система, правилното усвояване на хранителни вещества, правилното мозъчно и хормонално развитие, дори влияе на настроението на човек.

Ще ви представим резултатите от най-голямото досега изследване на микробиома на новородени /проведено в Обединеното Кралство и анализиращо микробиома на над 600 новородени/, което предлага най-значителните доказателства, че децата, родени вагинално, са колонизирани с различни бактерии от тези, родени чрез цезарово сечение. Проучването открива, че при родените чрез секцио липсват щамове на чревни бактерии, откриващи се при здрави деца и възрастни. Вместо това в червата им се заселват вредни бактерии, които са често срещани в болниците.

Бактериалният дисбаланс е свързан с редица заболявания при кърмачета като хранителни непоносимости, атопичен дерматит, астма, болест на Крон, възпалително заболяване на червата (IBD), некротизиращ ентероколит, диабет тип 1 (T1D) и др.

Проучванията показват, че един от най-важните фактори за заселването с правилните бактериални щамове и последващото развитие на бактериалните колонии, е именно начинът, по който детето се ражда. И тъй като в последните години броя на децата, родени чрез цезарово сечение, независимо дали по медицински причини или поради избор на майката като метод на раждане, е значително нараснал, ще обърнем повече внимание на този момент и как това се отразява на чревния микробиом на бебето.

В цитираното по-горе изследване се установява ясно изявена разлика между чревния микробиом на бебетата, родени по двата метода. При родените чрез цезарово сечение, не са налице щамове от коменсални бактерии /полезни бактерии/ – тези, които обикновено се срещат при здрави индивиди и съставляват по-голямата част от чревната микрофлора на вагинално родените бебета. Вместо това, червата на бебетата,  родени със секциа са доминирани от вредни бактерии като Stapfylococcus, Enterococcus и Klebsiella, които циркулират в болниците.

В първия месец от живота си, бебетата родени с цезараво сечение показват значително по-ниски нива на Bifidobacterium и по-високи нива на Klebsiella, Haemophilus и Veillonella. За същия период, при родените по естествен път бебета, е налице повишено изобилие от Bacteroides и Bifidobacterium /влияят на имунната система и има противовъзпалителни свойства/. Между 30-я и 90-я ден след раждането, разнообразието на бактериалните видове между различните методи на раждане, не са толкова изявени, но Лактобацилите и Бифидобактериите са по-добре представени при вагинално родените бебета, в сравнение с тези родени чрез секцио – при тях се установяват по-ниски нива на Bacteroides и Bifidobacterium, и по-високи на Enterobacteriaceae и Clostridium.

Към 6 месечна възраст моделите на бактериална колонизация между двата начина на раждане, започват да се уеднаквяват, но въпреки това, видът Bacteroides и Bifidobacterium продължава да бъде по-висок при вагинално родените бебета, докато тези чрез секцио, показват по-голямо относително изобилие от Clostridium spp.. Различието в колонизацията с Лактобацили след навършване на 1 годинка, се влияе вече не само от начина на раждане, но и от други фактори свързани с развитието и средата на живот.

Въпреки, че начина на раждане играе важна роля в заселването на организма на бебето с правилните бактериални колонии, след това микробиомът на бебето претърпява бързи промени и развитието му може да се повлияе в положителна насока, чрез някои простички действия, които майката може да предприеме от първия ден на живота на своето дете:

1.    Най-мощният и изумителен източник на ценни бактерии е кърмата. Освен че помага на детето да постигне оптимален растеж и развитие, първостепенно следствие от редовното кърмене е разпространението на симбиотични и коменсални червни бактерии. Комплексните млечни олигозахариди, които са уникални за млякото на човек, функционират като пребиотици (за осигуряване на селективно предимство на растежа на симбионти над патогени), антиадхезивни антимикробни агенти (които селективно свързват патогените) и антимикробни и антибиофилни съединения (които са бактериостатични срещу избрани патогени).

2.    Един добър начин да повлияете положително на чревната микрофлора на бебето е и добавяне на пробиотична комбинация към диетата му в първата година от живота му, с която да подсилите и разнообразите популацията на бифидобактериите и лактококите, които са сред първите и най-важни заселници на стомашно чревния трак. Идеален в този случай е синбиотика Омни-Биотик Панда. Съдържащите се в него три бактериални щама (Lactococcus lactis W58, Bifidobacterium lactis W52, Bifidobacterium bifidum W23) имат доказано полезно действие:

  • подпомагат жизненоважната популация от бактерии в детското черво
  • компенсират недостига на регулиращите Т-клетки
  • подпомагат балансираното съзряване на имунната система
  • Предоставят възможност за предпазване от атопични прояви, ако е прилаган преди и след раждането
  • Намалява шанса за силно изявени колики свързани с незряла храносмилателна система.

Омни-Биотик Панда е разработен в имунологичното отделение на детската клиника Wilhelmina в Утрехт, пробиотика е с потвърдена ефективност на база на три големи проучвания. Комбинацията помага за развитието на чревния микробиом на бебчето, за да може да се постигне оптимален баланс от полезни бактерии за доброто здраве на детето. Полезните бактерии в Омни-Биотик Панда спомагат за съзряването на имунната система на детето. Приема се първо от майката в последните месеци от бременността, а впоследствие от бебето от първия му ден.

Важно е да отбележим, че цезаровото сечение е животоспасяващ метод за раждане, когато съществуват фактори, които могат да застрашат живота на майката и бебето. Трябва да сме благодарни, че тази процедура е широко достъпна и безопасна. Но всички сме наясно, че не винаги секциата, изпълнявани днес, са медицински обосновани. Според данни на Евростат за 2019г. 43% от всички родени деца в България, са се появили на бял свят чрез секцио, което ни нарежда на трето място в Европа. Цезаровото сечение се обуславя не само с по-дълъг период на възстановяване и на по-висока вероятност от усложнения, особено при повторни секциа, но и, както показват проучванията, могат да нарушат чревния микробиом на бебето с месеци, ако не и с години.

От няколко години вече СЗО апелира за намаляване на прилагането на цезераво сечение без медицински показания.

Независимо какъв е вашият случай, вече знаете, че има какво да направите, за да дадете възможно най-добрия старт на детето си. А първата крачка винаги е осведомеността, на база на която можете да направите информиран избор за правилните стъпки, които трябва да предприемете.

панда-картинка

Разберете повече за това как можете да дадете добър старт на своето бебе чрез пробиотичната комбинация Омни-Биотик Панда, разработена специално за бъдещите майки и за бебетата от първия ден на раждането:


Научи как можеш да се възползваш от акцията за лоялни клиенти за Омни-Биотик Панда като кликнеш на бутона по-долу:

Цезаровото сечение и чревният микробиом на бебето

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *