fbpx

Новороденото получава важни защитни вещества чрез майчиното мляко. Проучване доказва, че имунната система на детето става още по-силна, ако майката приема пробиотици. Те дори могат да предотвратят затлъстяване в детска възраст.

В миналото се е считало, че майчиното мляко не съдържа микроорганизми. Това обаче в никакъв случай не е вярно. Всъщност, е точно обратното: майчиното мляко е изключително богато на микроорганизми, подпомагащи здравето. Проучванията показват, че „сокът на живота“ съдържа различни бактериални щамове. Според изследванията, малките организми играят важна роля: те не само колонизират храносмилателния тракт на бебето, но и допринасят за съзряването на имунната система на детето. В последните дни на бременността и по време на кърменето, част от бактериите от червата на майката се транспортират в млечните жлези чрез моноцити (вид бели кръвни клетки – армията на имунната защита на организма). По този начин детето не само получава антителата на майката чрез майчиното мляко, но също така и чревните ѝ бактерии. Следователно се подразбира, че съзнателното обогатяване на чревната флора на майката с бифидобактерии и лактококи би имало не само положителен ефект върху бременната или кърмещата майка, но и ще повлияе положително на нейното бебе.

Защита срещу мастит

За съжаление, не всяка майка има оптимална колонизация на червата. Ако тя страда от дисбиоза, излишък от вредни бактерии в червата, това може да доведе до мастит (възпаление на жлезите, които произвеждат майчиното мляко). Това състояние е причина много жени да спрат кърменето; отчасти и защото бактериите, причиняващи инфекцията, иначе биха се предали на детето. Заболяването, което често може да бъде много болезнено, се лекува с антибиотици, локална терапия и пролактинови инхибитори. Приемането на пробиотици през периода на кърмене може от една страна да предпази от мастит чрез балансиране на чревната флора, а от друга страна да предотврати или поне да ограничи броя на вредните патогени, които се предават на бебето чрез млечните жлези.

Майчиното мляко защитава от самото начало

Ако чревната флора на майката и следователно майчиното мляко са „оживени“ с бактерии, подпомагащи здравето, то това има защитен ефект върху детето. Научно е доказано следното: Рискът от затлъстяване в детска възраст намалява, подпомага се съзряването на детската имунна система и се намалява рискът от заболявания, особено инфекции и алергии, в по-късен етап. Кърменето, със или без обогатяване, даже оказва положителен ефект върху развитието на мозъка на бебето. И накрая, кърменето допринася за връзката между майката и детето. Това е така, защото по време на кърмене и майката, и детето отделят хормона окситоцин – хормонът, който създава доверие и усещане за безопасност.

Пробиотиците като защита за майката и детето

Многощамовите пробиотици са разумен вариант, с който бъдещата майка и нейното бебе, могат да се предпазят от възпалителни процеси и пренасяне на нежелани микроорганизми по време на кърмене. Продуктите съдържат бифидобактерии и лактококи. Те наподобяват полезното бактериално колонизиране от майчиното мляко и така улесняват имунологичния баланс между Th1- и Th2-клетките. Th1-клетките регулират възпалителните процеси в организма и освен всичко друго са отговорни за защитата срещу патогени. Th2-клетките подпомагат развитието на В-лимфоцити, които от своя страна са важни за производството на антитела.

Добър старт за майката и бебето с пробиотика Омни-Биотик Панда

Омни-Биотик Панда e пробиотик, който повлиява развитието на полезни микроорганизми в чревния тракт на бебето и подпомага съзряването на детската имунна система. Разработен в имунологичното отделение на детската клиника Wilhelmina в Утрехт и предоставя възможност за предпазване от атопични прояви, ако е прилаган преди и след раждането. Наблюдения показват и ефектите му относно намаляване на коликите при новородените и запека и газовете при бременните.

панда-картинка

Разберете повече за това как можете да дадете добър старт на своето бебе чрез пробиотичната комбинация Омни-Биотик Панда, разработена специално за бъдещите майки и за бебетата от първия ден на раждането:

Научи как можеш да се възползваш от акцията за лоялни клиенти за Омни-Биотик Панда като кликнеш на бутона по-долу:

Кърмене и чревната микрофлора на бебето

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *