КОРЕМЪТ КЪМ МОЗЪКА:
ТРЕВОГА – СТРЕС!

Със сигурност и на Вас Ви е познато:
Нервност, стрес, стомахът се свива, чувствате се като опустошен, никаква радост, вече нищо не Ви се прави….. Какво се е случило в тялото Ви?

Стрес?

Окажем ли се в стресова ситуация, мозъкът за милисекунди освобождава невротрансмитери (сигнални вещества на нервните клетки) и стресови хормони. Незабавно се покачва кръвното налягане, както и честотата на пулса и дишането, също и кръвната захар и кръвооросяването на кожата и мускулите. Зениците се разширяват, дишането се ускорява и храносмилането или се свръхактивира във формата на диария или пък съвсем замира. Целият ни организъм е нащрек.
Изследванията са установили, че в червата имаме точно толкова голям нервен възел, колкото в мозъка, и че между червата и мозъка се разменят сигнали.

Оста мозък – черва

„Човекът има две очи, две ръце, два крака, защо да няма и два мозъка?”.

(Майкъл Гершон – основоположник на нерво – гастроентерологията)

В източната медицина от хилядолетия червата са приемани като „втория мозък“ в тялото, но едва в края на миналия век ученият от Колумбийския университет в САЩ професор по клетъчна биология Майкъл Гершон успява да докаже, че по продължението на цялата храносмилателна система има струпване на множество неврони и те сформират отделна ентерална нервна система, която осъществява диалог с главния мозък чрез три канала – неврален, хормонален и чрез отделянето на специфични биологично-активни вещества от бактериите, които населяват червата.
Тези неврони имат способността да си комуникират помежду си чрез езика на невромедиацията и са отговорни за редица сложни процеси.
Около 95% невромедиатора серотонин се произвежда и действа в коремната област, отговорен за редица процеси – управление на преминаването на храната през червата, регулиране на имунната защита, а една малка част от него достига до мозъка, където той е отговорен за чувството на щастие, удовлетвореност, задоволство и т.н.

Функцията на ентералната нервна система не се изчерпва само до храносмилането, а има пряко отношение върху психичното ни състояние; нещо повече – всъщност храносмилането чрез ентералната нервна система влияе активно и съдейства за развитието на едно от най – ценните качества на човешкия мисловен процес – интуицията.

Последиците от продължителния стрес

Промяна в хормоналния ред:

 • Поради липса на адреналин депата са опразнени от стреса – не разполагаме с достатъчно енергия, човек постоянно се чувства уморен.
 • Недостигът на хормони води до страхови състояния, нарушения на съня и депресии.
 • Недостигът на DHEA, предшественикът на мъжките и женските полови хормони, води дори до разграждане на мускулите, повишение на теглото и загуба на либидо.
 • Норадреналинът – едно много важно сигнално вещество на мозъка – отпуска минимално кръвооросяване на вътрешните органи – толкова пренатоварена е сърдечно-съдовата ни система, както и стомашно-чревният тракт.
 • При 85% от хората стресът въздейства на храносмилателните органи. Последствията са запек или диария.

Един от най-важните факти на неврогастроентерологията (наука, която се занимава с оста черва-мозък) е, че не само стресът влияе отрицателно на червата, а и състоянието на храносмилането и чревните ни бактерии оказват съществено въздействие върху настроението ни. Ако нашето храносмилане функционира зле, това влияе на червата ни: т.нар. „tight junctions“ се прекъсват- променя се пропускливостта на чревния епител и токсините от обмяната на веществата, както и различните причинители на инфекции и алергени могат да проникнат в тялото безпрепятствено. Малко след това в червата се активират стимулиращи инфекциите вещества, които се разпространяват в цялото тяло, за съжаление и в мозъка.

Броят на заболяванията, които медицината свързва с това състояние, непрекъснато расте – автоимунни, алергии, сърдечно – съдови, онкологични, Паркинсон, Алцхаймер и др. Ето защо човешката микробиота и доброто чревно здраве представляват все по – дълбока тема на изследване от науката.

Ползи на ОМНИ‑БИОТИК® Стрес Рипеър

Изследванията показват, че най-добрата терапия срещу стрес не са психотерапевтичните средства, а функциониращите черва! Чревните ни бактерии влияят на съвместната работа на червата и мозъка, а тя е решаваща за това дали ще можем добре да се справим със стреса или той ще ни направи болни и нервни.

“Възможно ли е чрез приема на пробиотични бактерии да създадем такива положителни условия в червата, че да успеем въпреки продължителния стрес да овладеем инфекциите и възстановим нормалните функции на лигавицата?“

Специфичната комбинация от щамове в ОМНИ‑БИОТИК® Стрес Рипеър има способността чрез уникален механизъм ефективно да повлиява справянето с възпалението в червата, възникнало вследствие на продължителен стрес.

*През 2018 година в университетската болница в Грац Австрия е проведено проучване под ръководството на д-р Лукас Грумет даващо отговор на въпроса „Как чревната флора засяга нашето поведение и модулира мозъчната функция“

След четериседмичен прием на ОМНИ-БИОТИК® Стрес Рипеър с помощта на специално разработени тестове и сканиране на определени мозъчни дялове се доказва, че пациентите имат отчетливо подобрение на паметта, бързината за взимане на решение, точност. Наблюдава се положителна промяна в поведението – намалява чувството на тъга, безнадеждност, меланхолия.

Извод:
ОМНИ‑БИОТИК® Стрес Рипеър има способността да подобрява паметта, взимането на решения и поведението.

*Изследователската група на професор Акерманс и професор Зьодерхолм извърши проучване, даващо отговор на въпроса :

“Възможно ли е чрез приема на пробиотични бактерии да създадем такива положителни условия в червата, че да успеем, въпреки продължителния стрес, да овладеем инфекциите?“

Специално избраните пробиотични култури, предложени от Institut Allergosan, се доказват в научните изследвания като особено пригодни за целта! А именно:

 • Инфекциите в червата могат да се третират успешно
 • Изгражда се по-добра бариера на червата срещу вредни микроби и алергени

Тези толкова ефективни пробиотични помощници обаче могат още повече! Изследванията доказват, че те повишават и производството на хормона на щастието серотонин, а вследствие на това се произвежда повече мелатонин (хормон на съня).
Резултатът:
По-малко инфекции = по-добро настроение и спокойни нощи

Състав:

9 бактерийни щама, прецизно изследвани за показанието
Общо 7,5 милиарда бактерии, които са стомашно и жлъчно резистентни и със способност за възпроизвеждане, в едно саше (3g).

 • Bifidobacterium bifidum W23
 • Bifidobacterium lactis W51
 • Bifidobacterium lactis W52
 • Lactobacillus acidophilus W22
 • Lactobacillus casei W56
 • Lactobacillus paracasei W20
 • Lactobacillus plantarum W62
 • Lactobacillus salivarius W24
 • Lactococcus lactis W19

Съставки на матрицата: Царевично нишесте, малтодекстрин, инулин, калиев хлорид, магнезиев сулфат, фруктоолигозахариди (FOS), ензими (амилази), манганов сулфат. Тази матрица е важна за високата активност и ефикасност на избраните противовъзпалителни бактерийни щамове.

Показания

OMNi-BiOTiC® STRESS Repair е специално разработено за :

 1. Синдром на раздразненото черво, предизвикан от продължителен стрес
 2. Синдром на пропускливото черво, предизвикан от продължителен стрес за възстановяване на чревната бариера
 3. Хронично възпаление на червата , вкл. постоперативно след колектомия
 4. При пациенти с фамилна обремененост от рак на дебелото черво, както и при такива след частична резекция на дебелото черво, в резултат на онкологично заболяване
 5. При наднормено тегло и затлъстяване на хора, подложени на хроничен стрес
 6. Burn-out синдром
 7. Безсъние, предизвикано от стрес
 8. При депресия
 9. При пациенти с хронични възпаления на ставите

Дозиране и начин на прием

Краткосрочен прием – седмица/две :

 • след провеждане изследване на червата
 • в случай, че човек е попаднал в стресова ситуация и се бори с нейното преодоляване и последиците от нея

Дозировка: 1-2 прахчета дневно (сутрин и вечер) след 10-15 минути активиране на бактериите в чаша вода

Дългосрочен прием – минимум 2 месеца :

 • в случаите, свързани с разстройства във функцията на червата, предизвикани от стрес
 • в случаите на проблеми с психичното здраве, причинени от Синдром на раздразненото черво
 • безсъние и депресия, причинени от хроничен стрес
 • Burn-out синдром
 • дегенеративни нарушения на мозъка след инсулт, при старческа деменция и др.
 • при проблеми с концентрацията и скоростта на реакция

Дозировка: 1-2 прахчета дневно (сутрин, преди закуска и вечер, преди сън) след 10-15 минути активиране на бактериите в чаша вода